spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

ALARMANT: S-a dublat numărul fetelor de până în 15 ani, care au rămas însărcinate în 2021

- Advertisement -
ÎNGRIJORĂTOR… Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în primul semestru din 2021 au fost luate în evidență 10 gravide, față de cinci în prima jumătate a anului trecut.

STATISTICI… Situație îngrijorătoare în Vaslui. Numărul copilelor de până în 15 ani care au rămas însărcinate anul acesta este dublu față de cel de anul trecut. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în primul semestru din 2021 au fost luate în evidență 10 gravide, față de cinci în prima jumătate a anului trecut.La categoria de vârstă 15 – 19 ani s-au înregistrat 195 de gravide noi luate în evidență în primele șase luni ale anului 2021, față de 190, câte au fost în aceeași perioadă din 2020. În total, în primul semestru al acestui an, au fost înregistrate în județ 1.321 de gravide, cu 100 mai multe comparativ cu aceeași perioadă a din 2020.

Ana Măiță, consilier pentru Drepturile Mamelor la Asociația Samas, este de părere că statistica sumbră reflectă eșecul școlii online. Informații de bază nu au mai ajuns la acești copii prin intermediul educației pentru sănătate, explică specialista, pentru RFI România: “Nu ne surprinde. Când spun asta, o spun, din nefericire, știind situația din teritoriu, mai ales din ruralul românesc. Știm că acolo, din nefericire, școala online a ajuns mai greu. Anul școlar 2020 – 2021 a fost un an în care Ministerul Educației nu a reușit, deși ar fi trebuit să reușească să ajungă cu școala online la toți copiii din România, indiferent de locul din unde ei provin. Într-adevăr, acest lucru bănuiam că va avea un efect inclusiv în ceea ce privește creșterea numărului de sarcini la minore, asta pentru că școala românească continuă să fie așa cum poate ea, demodată, deconectată de la vremuri, dar totuși un firicel de informare pentru sănătate sexuală și reproducere, protecție și prevenție. Ori, în momentul în care ea nu s-a mai făcut, era de așteptat să se întâmple acest lucru. Iarăși, o spun cu mare tristețe, județul Vaslui este unul dintre județele care are, istoric vorbind, o problemă recurentă. Fenomenul mamelor minore este acolo unul istoric. Asta o arată inclusiv cel mai recent studiu pe care Asociația Sănătate pentru mame și sugari (SAMAS) l-a întreprins împreună cu organizația UNICEF pe această temă.Acest studiu a arătat că fenomenul sarcinii la minore este direct proporțional cu nivelul de sărăcie și cu lipsa educației”, a explicat Ana Măiță, consilier pentru Drepturile Mamelor la Asociația Samas, la RFI România.

România, pe locul al doilea în topul țărilor din UE cu cele mai multe mame adolescente

România se afla pe locul al doilea în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame adolescente, iar una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani. Sunt concluziile unui studiu UNICEF prezentat la începutul acestui an, care arată cum a evoluat acest fenomen în ultimii ani și cum a ajuns România aici, deși de cel puțin 20 de ani au fost create o serie de instituții noi la nivelul comunităților locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor și nașterilor la adolescente. Potrivit autorilor studiului UNICEF, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta. Potrivit studiului, în 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018.În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%; numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.Același studiu mai arată că, la adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini).Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini (31,7 %), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învățământul obligatoriu sau ani de liceu, se mai arată în studiu.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.