spot_img
13.1 C
Vaslui
12-oct.-2024
spot_img

Ajutor social cu cântec

- Advertisement -

Primarii vasluieni sunt corigenti la respectarea legilor care reglementeazã întocmirea dosarelor si plata ajutoarelor sociale. O relevã un control al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care a verificat 4.000 din cele aproape 9.000 de dosare aflate în evidenta Agentiei Judetene de Prestatii Sociale. În urma controlului, peste 400 de familii nu mai primesc ajutoare sociale, asta din cauza faptului cã primarii nu respectã niciun act normativ si fac plata dosarelor dupã cum le vine mai bine, numai sã nu se certe cu electoratul.

Desi se bat cu pumnul în piept cã vor sã desfiinteze Agentiile de Somaj si de Prestatii Sociale, anuntând cã se pot descurca si singuri, primarii vasluieni demonstreazã cã singura lor grijã este aceea ca electoratul sã primeascã multi bani fãrã sã munceascã, “arma” favoritã fiind ajutoarele sociale. În iunie a.c., 56 din cele 86 de primãrii din judet au fost verificate de echipe de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Din cele aproape 9.000 de dosare în platã, au fost analizate 4.000 de documentatii, iar concluziile au fost dramatice. Sute de dosare au fost suspendate de la platã, pentru cã nu erau întocmite corect, iar primarii nici mãcar nu s-au obosit sã discute cu asistentii sociali sã-si facã treaba. Câteva familii s-au trezit cu propuneri de încetare a ajutorului social, întrucât nu erau în situatia de a fi ajutate de societate, având conditii bune acasã. Sapte primari au încasat amenzi, însã acest lucru se pare cã nu sperie pe nimeni. Principalele fapte contraventionale constatate si sanctionate de echipele de control în teritoriu au fost legate de netransmiterea cãtre AJPS în termenul legal a documentelor prevãzute de Legea 416/2001, neefectuarea anchetelor sociale în termenul legal, depãsirea termenelor stabilite de lege pentru comunicarea dispozitiilor primarului de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social cãtre titularii ajutorului social, nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la întocmirea planului de actiuni sau de lucrãri de interes local pentru repartizarea orelor de muncã prevãzute, afisarea acestuia, precum si tinerea evidentei efectuãrii acestor ore si asigurarea instructajul privind normele de tehnicã a securitãtii muncii pentru toate persoanele care presteazã actiuni ori lucrãri de interes local, depãsirea termenelor legale de solutionare a cererilor de acordare a ajutorului social, nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la calcularea veniturilor familiei care solicitã acordarea ajutorului social.

Ministrul Muncii vrea suplimentarea de personal la Inspectia Socialã

În cazul celor care fraudeazã sistemul ar trebui sã se meargã pânã la rãspundere penalã, cred oficialii din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Sebastian Lãzãroiu, ministrul Muncii, spune cã, în prezent, în cazul primarilor care acordã ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decât sã recomande încetarea plãtilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperate. “Trebuie mers pânã la rãspunderea penalã. Acum se poate sesiza Parchetul”, a precizat Lãzãroiu. Singurii care ar putea face luminã în acest domeniu ar fi cei de la Inspectia Socialã, însã, în cazul judetului Vaslui, zonã cu grave probleme sociale, existã doar doi inspectori. “Aceastã Inspectie Socialã a avut 350 de angajati, dar dupã restructurãri s-au luat oameni. S-a fãcut acea Agentie pentru Prestatii Sociale, casieriile lui Mos Crãciun, care face plãti. În loc ca plãtile sã le facã primãriile, le face ministerul. ANPS are cam 25 de oameni pe judet, iar inspectorii care ar trebui sã verifice cum dau primarii banii sunt vreo 80”, a adãugat Lãzãroiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.