spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ajutor financiar pentru firme și puteri sporite pentru armată, printre măsurile luate de guvern în ședința de miercuri

- Advertisement -


De luni, 16 martie, pe teritoriul României a fost decretată starea de urgență națională, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 30 de zile. Decizia de prelungire sau nu va veni în ultima săptămână a acestei perioade. Starea de urgență presupune adoptarea unor măsuri excepționale care ne-ar putea afecta pe toți în mod direct. Este vorba despre măsuri ce se iau imediat, dar și unele care ar putea fi adoptate gradual, în funcție de cum evoluează situația la nivelul țării.

Executivul a discutat în ședința de peste 8 ore pachetul de măsuri economice necesare pentru susținerea companiilor pentru a nu-și concedia angajații, un efort foarte mare pentru statul român, însemnând aproape 2% din PIB. În ședința Executivului a fost analizată o schemă de finanțare pentru companii, pentru a oferi cât mai repede un răspuns mediului de afaceri. Statul incearca sa injecteze lichiditate in economie pentru a preveni o criza în actuala evoluție a epidemiei de coronavirus. Se va amâna plata impozitelor pentru firmele cu probleme, care vor putea accesa credite cu dobândă subvenționată.
Premierul Ludovic Orban a declarat că în pachetul de măsuri se regăsește plata șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea din cauza COVID-19. Statul urmează să suporte șomajul tehnic al angajaților.
De asemenea, Guvernul și-a propus și amânarea taxelor și impozitelor până la stabilizarea lucrurilor și poartă discuții cu băncile pentru o soluție privind amânarea plăților ratelor.
Un avertisment a venit din partea premierului în legătură cu pregătirea instituțiilor pentru valul de români care se întorc în țară.
Orban a mai anunțat măsuri energice in continuare impotriva celor care vor incalca legea și zădărnicesc combaterea bolilor și că se urmareste acordarea de puteri sporite fortelor de ordine. El a vorbit despre emiterea primei ordonațe militare pentru respectarea izolării, semnată și de ministrul de Interne. Premierul a anunțat că i-a cerut ministrului Marcel Vela sa pregătească o reglementare, fie sub formă de Ordonană militară sau Hotărâre de Guvern care să prevadă rolul clar, pe lângă rolul Poliției naționale, al Jandarmeriei, al Poliției locale, care trece in subordinea Poliției nationale, sa reglementeze clar obligatia de implicare a primăriilor din fiecare localitate in impunerea reglementărilor privind izolarea la domiciliu.
Guvernul a analizat în ședința de aproape 10 ore și un proiect de OUG privind modificarea codului penal prin care se măresc pedepsele pentru cei care nu respecta carantina și izolarea. Proiectul prevede majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile și îi infectează și pe alții. Dacă infectează o persoană, persoana găsită vinovată va primi o pedepsă cu închisoarea de până la 5 ani, iar daca infectează 2 sau mai multe persoane va primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani. Dacă o persoană a decedat în urma infectării, atunci pedeapsa urmează să fie de închisoare până la 15 ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.