spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ajutoare contra voturi

- Advertisement -

Saracia de la tara pare mai putin lucie pe zi ce trece. Numarul asistatilor social a scazut in trei ani la mai putin de o treime. Localnicii recunosc ca, in multe cazuri, ajutoarele erau doar forme mascate de mita electorala. In Mironeasa s-au acordat ajutoare si familiilor cu suficient pamant sau care incasau subventii pentru animale.

Ani de zile, locuitorii multor comune iesene au primit ajutoare sociale fara a avea acest drept. Desi aveau pamant si animale, satenii au semnat in continuare declaratii pe propria raspundere cum ca nu au niciun venit si se incadreaza in categoria asistatilor social. In urma controalelor efectuate de Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala, numarul beneficiarilor a ajuns anul acesta in intreg judetul la 6.000, fata de anul 2009, cand 20.000 de familii primeau ajutor social. Ramasi fara acei bani, oamenii dau vina pe primari si spun ca acestia ar apela la „santajul electoral”. „Ani de zile, primaria a strans voturi contra ajutoarelor sociale oferite unor persoane care nu au acest drept”, afirma un satean din Mironeasa.

Sarac cu 12 ha de teren

O astfel de comuna unde asistatii social detin pamanturi si au animale este Mironeasa, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai sarace localitati din judetul Iasi, alaturi de Lungani, Dagata sau Madarjac. Acum doi ani, in Mironeasa erau 593 de asistati social, iar astazi numarul lor a scazut pana la 193. Reporterii „Ziarului de Iasi” au mers in Mironeasa si au gasit cu usurinta oameni care, desi primesc subventie pentru pamant si au animale, beneficiaza in acelasi timp si de ajutor social. Acesta este si cazul lui Mihai Cobuz din satul Ursita, comuna Mironeasa. Barbatul in varsta de 44 de ani detine 12,26 hectare, dar a primit timp de trei ani, pana in luna ianuarie 2012, ajutor social in valoare de 95 de lei lunar. „Tatal meu era bolnav si nu se mai putea ocupa de administrarea parcelei, de aceea m-a trecut pe mine imputernicit. Cand tata a murit, pamanturile ne-au ramas mostenire mie si celor sase frati. Nu m-am dus sa anunt la Primarie, deoarece ajutorul social era singurul meu venit”, povesteste sateanul Mihai. Barbatul a lucrat 18 ani ca otelar, dar a renuntat la munca dupa ce a suferit un accident si a fost operat la cap. Conform acestuia, subventia pentru pamant in valoare de 28 de milioane anual nu ii ajunge pentru mancare, deoarece banii sunt impartiti intre cei sapte frati. Mama barbatului, Anica Cobuz, in varsta de 78 de ani, are o pensie de 500 de lei pe care o cheltuieste pe medicamente. „Am fost operata de hernie de disc, am nevoie de tratament, am probleme si cu inima. Incerc sa il ajut asa cum pot, dar nu este suficient, mai ales ca trebuie sa platesc si impozitul pe pamant”, spune batrana. Cei doi traiesc impreuna in casa femeii. Barbatul sustine ca nu se poate ocupa indeajuns de cultivarea celor 12 hectare, de aceea obtine doar putina lucerna si porumb, precum si maximum 20 de kilograme de legume.

„Stie toate cazurile din comuna, dar manipuleaza oamenii”

O alta familie din Mironeasa care a incasat pe nedrept ajutor social este Iovu. Lacramioara si Costica au trei copii, doi casatoriti si unul de 10 ani. Oamenii traiesc intr-o cladire veche si, desi nu au pamant, sunt proprietarii a patru bovine si un cal. „Noi luam lunar 110 lei, inca de cand a inceput sa se dea ajutor social. Nu avem pamant, ci am luat in arenda trei hectare de pasune de la sateni. Pe numele nostru sunt patru bovine si un cal, dar noi nu avem grija decat de o vaca si de un vitel. Pe celelalte, inclusiv calul, le-am dat copiilor cand au plecat la casa lor. De aceea am luat in continuare ajutor social. Aveam nevoie de acei bani, pentru ca bovinele mai sunt ale noastre doar in acte”, sustine Lacramioara Iovu.

Conform satenilor, primarul din Mironeasa, Elena Curcudel, s-ar folosi de ajutoarele sociale pentru a-si face campanie electorala. Acestia spun ca femeia stia ca primesc si ajutor social si subventie pentru pamant, dar nu ii dadea de gol in schimbul voturilor. „Acum vreo patru luni au venit prin sat reprezentanti de la Partidul Poporului. Am mers si eu acolo, din pura curiozitate, sa vad ce vor oamenii. Cand a aflat primarita, m-a acuzat ca nu vreau sa o mai votez si a refuzat sa imi mai semneze prestatiile de ajutor social. Mi-a zis ca am subventie si ca nu am dreptul sa fiu asistat social. Ea stie toate cazurile din comuna, dar manipuleaza oamenii pentru a avea un nou mandat”, a afirmat Lacramioara Iovu. Conform primarului din Mironeasa, satenii sunt suparati ca nu mai primesc bani si mint pentru a-i denigra imaginea. „Oamenii vin si semneaza o declaratie pe propria raspundere cum ca nu au pamant sau animale. Eu nu am cum sa cercetez toate persoanele din comuna. Acum spun minciuni doar pentru ca este campanie electorala”, a declarat primarul comunei Mironeasa. Directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, Andrei Buiceag, a afirmat ca de la inceputul anului, doar 6.635 de ieseni au beneficiat de ajutor social. Numarul persoanelor din judet care primeau acesti bani era de 20.000 in anul 2009. „De la 6.635 de beneficiari in luna aprilie, din luna mai vor mai primi ajutor social 6.435 de persoane. In comuna Mironeasa, 500 de persoane au luat bani in anul 2010. Anul acesta, 207 de persoane aveau statutul de asistati social in aprilie, iar acum numarul a scazut la 193 de beneficiari”, a declarat Buiceag.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

302 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.