spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ajungem MARI cautã voluntari care sã le fie alãturi copiilor abandonati din Vaslui, Bârlad si Negresti

- Advertisement -

VOLUNTARI… „Ajungem MARI”, cel mai mare program educational pentru copiii institutionalizati din România, începe o nouã campanie de recrutare de voluntari care sã vinã în sprijinul celor 30 de copii din Vaslui, Bârlad si Negresti. Copiii au nevoie de 20 oameni buni care sã le devinã prieteni, modele, pe care sã se bazeze în momente importante din viata lor. Conform datelor Autoritãtii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, peste 42.000 de copii se aflau în sistemul de protectie specialã la sfârsitul anului 2022. Dintre acestia, aproximativ 12.000 de copii cresc în afara unui mediu familial, în institutii de stat: centre de plasament, cãsute si apartamente de tip familial si au nevoie cel mai mult de ajutor.

Copiii din sistemul de protectie îsi trãiesc viata cu griji, frici si anxietate. Simt cã nu au putere sã meargã mai departe si sã lupte cu traumele emotionale. Cu ajutorul unei retele de voluntari în Bucuresti si în 24 de judete din tarã, „Ajungem MARI” vine în sprijinul copiilor pentru a le oferi sansa la un viitor mai bun. De nouã ani, peste 10.000 de voluntari si-au dedicat 3 ore pe sãptãmânã din timpul lor pentru a ajuta copiii institutionalizati sã se integreze în societate, sã aibã o viatã mai bunã. Îi ajutã la teme, merg cu ei la muzeu, dau mai departe pasiunea lor, îi duc la antrenamente. Le oferã iubire, încredere si afectiune. „Am adunat în cei 9 ani peste 520.000 de ore de voluntariat pentru copiii din sistemul de protectie. Pentru noi, nu e doar un numãr, ci sansa realã ca acesti copii sã aibã o viatã mai bunã. Am vãzut copii care si-au descoperit pasiunea cu ajutorul voluntarilor, iar acum au transformat-o într-un job. Copii care au intrat la liceu sau la facultate cu note foarte bune, dupã ce fuseserã pe punctul de a nu trece clasa. Au învãtat sã aibã încredere în ei, doar pentru cã cineva i-a ascultat, a stat de vorbã cu ei si i-a sustinut. Avem copii care au iesit din sistemul de protectie si au devenit ei însisi voluntari. Pentru cã au înteles forta pe care o are acest „si tu poti” de a schimba viata unui copil mai putin norocos. De la a fi abandonat la a fi parte dintr-o comunitate. Este datoria noastrã sã facem bine ca sã fim bine”, a transmis Vivianda Nicolae, vicepresedinte „Ajungem MARI”. „Avem atât de multe de învãtat de la copiii din sistemul de protectie. Cum sã împarti, cum sã te bucuri de ceea ce primesti, cum sã spui „multumesc”, dar, cel mai important, cum sã zâmbesti. Chiar dacã nu provin din cel mai vesel mediu, nici pe departe, au cele mai frumoase zâmbete din lume”, a transmis Denisa Agafitei, voluntar „Ajungem MARI”.

Ce trebuie sã stie cei care vor sã devinã voluntari „Ajungem MARI”

Copiii au mare nevoie de implicare si stabilitate. „E important ca voluntarii care se alãturã programului sã rãmânã cu ei o perioadã mai îndelungatã, sã nu disparã brusc din vietile lor si sã fie abandonati din nou. Orice modul de voluntariat dedicat copiilor si tinerilor aflati în sistemul de protectie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgentã, apartamente de tip familial – dureazã opt luni, din 15 noiembrie 2023 pânã în 30 iunie 2024. Voluntarii ar urma sã-si petreacã trei ore pe sãptãmânã cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditatii, sansa la o viatã normalã si viitor. Copiii au nevoie de pregãtire scolarã, consiliere vocationalã, excursii, si mai presus de orice, de un prieten. Vârsta minimã de recrutare este de 16 ani, fãrã limitã superioarã de vârstã. Voluntarii „Ajungem MARI” sunt în general adulti, studenti sau liceeni care au în comun dorinta de a ajuta copiii abandonati. Ei devin pentru copii nu doar profesori si prieteni mai mari, ci si modele în viatã, pentru cã vrem ca tinerii si copiii nostri sã se simtã acceptati si încurajati mereu.

Cum au loc înscrierile în familia de voluntari „Ajungem MARI”

Oricine îsi doreste sã se alãture poate aplica în programul de voluntariat pânã pe 1 octombrie pe https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/. Voluntarii vor trece printr-un proces initial de selectie si pregãtire necesar pentru toti cei care ajung sã lucreze cu copiii institutionalizati. Nu se dau teste de culturã generalã, dar sunt etape menite sã ajute în procesul de selectie a oamenilor potriviti, care înteleg angajamentul si sunt decisi sã le fie alãturi copiilor pe termen lung. La finalul modulului, voluntarii pot alege sã continue munca alãturi de copiii institutionalizati.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.