Ferite de ochii lumii, departe de oras, constructiile de imobile pentru sistemul de invatamint in mediul rural au devenit o afacere prospera la vreme de criza. Reporterii „Ziarului de Iasi” au decoperit ca la Mogosesti-Siret se reabiliteaza o gradinita pentru 60 de prescolari cu mai multi bani decit una ridicata „de la zero” pentru 95 de prescolari. In final se va ajunge ca lucrarile sa fie de doua ori mai scumpe. Culmea este ca lucrarile cistigate in 2007 sint departe de a fi terminate, cu toate ca suma investita pina acum este aproape de valoarea licitatiei.
Firma care a cistigat licitatia este a fratelui primarului din Vinatori. Interesant este ca un ofertant cu o suma mai mica a pierdut licitatia in fata unei oferte mai mari. Intrebati de reporteri, cei din Primarie si cei din scoala arata cu degetul unii catre altii.
Pentru 60 de prescolari din Mogosesti-Siret s-au inceput, la sfirsitul anului 2007, lucrari de reabilitare, mansardare si modernizare a vechii gradinite. Ca sa fie finalizate lucrarile, care au fost abandonate la sfirsitul anului 2009, primarul comunei sustine acum ca este nevoie de o suplimentare de fonduri de aproape 600.000 de lei. Astfel, suma totala ajunge sa fie de doua ori mai mare fata de cea cheltuita pentru gradinita din satul vecin.
La Muncelul de Sus, s-a construit de la zero o gradinita moderna pentru 95 de prescolari, cu 35 mai multi decit la Mogosesti, cu 700.000 de lei. Culmea: lucrarile au fost executate de aceeasi firma, SC Aprodex SRL din Pascani. „Lucrarile au inceput la sfirsitul lui 2006, iar gradinita a fost data in functiune incepind cu 17 decembrie 2007”, a precizat directoarea scolii si gradinitei din Muncelu de Sus, Sorinela Bruma.
Dincolo de faptul ca suma necesara finalizarii gradinitei din Mogosesti-Siret este foarte mare, au fost semnalate la redactie nereguli si in privinta licitatiei pentru contractarea lucrarii. In noiembrie 2007, contractul a fost incheiat pentru suma de 838.436 de lei, cea mai mare ofertata de catre firmele eligibile care au participat la licitatia din octombrie.
Desi SC Marnic SRL, fosta firma a Narcizei Nedelcu, sefa de Oficiul de Cadastru, a oferit cu 45.000 de lei mai putin fata de firma pascaneana Aprodex, lucrarea a fost cistigata de aceasta din urma. Societatea Aprodex este detinuta de Neculai Lupu, fratele primarului din comuna vecina Vinatori.
O licitatie pe care nimeni nu si-o asuma
Atit primarul din Mogosesti-Siret, Damian Butnariu, cit si conducerea scolii, s-au vazut pusi in incurcatura in momentul in care reporterii „Ziarului de Iasi” le-au cerut sa explice ce avantaje a avut firma Aprodex fata de cea care a oferit un pret mai mic. „Nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu am facut parte din comisia de validare, licitatia nu s-a tinut la Primarie, ci la scoala. Cred ca nu a contat doar pretul, ci si cum s-a incadrat fiecare in cerintele din caietul de sarcini”, a spus primarul Butnariu.
Reprezentantii Scolii din Mogoseti-Siret, beneficiarul investitiei, s-au aratat dispusi sa ofere toate informatiile solicitate de reporterii „Ziarului de Iasi”, mai putin in privinta licitatiei. „Nu stiu sa va spun cine a participat la licitatie si cit anume a oferit fiecare, pentru ca licitatia a avut loc la Primarie. Acolo ar trebui sa intrebati ce va intereseaza in legatura cu licitatia”, a declarat contabila scolii din Mogosesti-Siret.
Inspectoratul atrage insa atentia asupra faptului ca ambele parti au fost implicate in aceeasi masura in stabilirea firmei cistigatoare. „Contractul a fost incheiat de catre Scoala cu clasele I-VIII Mogosesti-Siret, in consecinta, tot scoala a organizat licitatia. Din comisia de licitatie au facut parte si reprezentanti ai Consiliului Local, si reprezentanti ai scolii”, a precizat purtatorul de cuvint al ISJ, Sabina Manea.
Diferenta de cinci puncte „din pix”
Potrivit datelor oferite de Bianca Cihodaru, careia Narciza Nedelcu i-a vindut firma SC Marnic SRL, pentru licitatie si-au depus caietele de sarcini patru firme. Au licitat insa trei: SC Marnic SRL, SC CONSTART SRL si SC Aprodex SRL. „CONSTART a obtinut un punctaj mic, fiindca a solicitat foarte mult pentru lucrare, 1.132.598 lei. Practic, bataia s-a dat intre Marnic si Aprodex, dar cu toate ca Marnic a oferit 793.431 de lei, fata de 838.436 lei cit a oferit Aprodex-ul, oferta lor a fost declarata cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Ei au obtinut 100 de puncte, iar Marnic 95 de puncte. Stiu ca s-a facut o contestatie, dar SC Marnic SRL a primit acelasi raspuns”, a mentionat Bianca Cihodaru.
Neculai Lupu, administratorul SC Aprodex SRL, sustine insa ca firma sa a avut cistig de cauza datorita calitatii lucrarilor executate. „Pretul a contat 50-60%, iar calitatea planului, in jur de 10-15%, plus ca se ia in calcul perioada de valabilitate a lucrarilor executate. Firma noastra are management integrat, iar calitatea lucrarilor noastre este recunoscuta de catre Autoritatea Feroviara Romana. Si noi am pierdut licitatii la care am oferit preturi mai mici decit concurenta”, a explicat Neculai Lupu.
Este cunoscut faptul ca multe firme ofera termene de executie foarte strinse la lucrarile de constructie pentru a forta cistigarea licitatiilor. Cind s-a pus in discutie calitatea lucrarilor executate de SC Aprodex SRL, primarul Butnariu si fostul director al scolii Mogosesti-Siret, Gheorghe Porumb, s-au pus de acord. „Doar ati vazut lucrarile de la la scoala si gradinita din Muncelu de Sus, nu cred ca poate comenta nimeni ceva”, a precizat primarul Butnariu. „Scoala de la Mogosesti-Siret a fost reabilitata de o alta firma, dar am vazut ce a lucrat Aprodex la Muncelu de Sus si ce a facut pina acum la gradinita din Mogosesti-Siret si pot spune, fara nici o exagerare, ca lucreaza foarte bine si cu simt de raspundere, nu lasa nimic la voia intimplarii”, a completat Gheorghe Porumb.
„Eu sint primar, iar el este executantul”
La Gradinita din Mogosesti-Siret, SC Aprodex SRL a executat lucrari de 649.898 de lei, scoala achitind deja pina in octombrie 2009 suma de 544.039 lei. Pentru ce a lucrat in avans, adica de 105.859 de lei, firma va trebui sa astepte pina ce Ministerul Educatiei va aloca restul de bani necesari finalizarii obiectivului. In ciuda faptului ca SC Aprodex SRL nu a primit banii pentru ce a lucrat in avans, aceasta nu a facut presiuni ca sa ii recupereze. Administratorul firmei si primarul Butnariu sint in relatii amicale. „In ’82 sau in ’83 am lucrat impreuna la fabrica de scule din Pascani, de atunci ne cunoastem. Nu are nici o relevanta daca am pastrat legatura cu el, prietenia nu e batuta in cuie. Eu sint primar, iar el este executantul lucrarii, pe care a cistigat-o in urma unei licitatii publice, conform legii. Nu e vorba de nici un compromis la mijloc”, a spus primarul.