spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Aici s-au îngropat 7 miliarde de lei vechi!

- Advertisement -


VINOVAT… O afacere veche de 12-13 ani tinde sã devinã subiect de dosar penal, mai ales cã este vorba de bani publici, aruncati pe apa sâmbetei cu foarte mare usurintã. Victor Cristea, fostul primar al Vasluiului, ar putea fi cercetat si trimis în judecatã pentru modul în care a îngropat (la propriu!) suma de peste 7 miliarde lei vechi într-un sediu care nu valoreazã nici jumãtate din aceastã sumã. Concret, este vorba de ruinele fostului sediu de primãrie, lucrare începutã în 1988, pe când fostul primar-grandoman Victor Cristea imagina o clãdire cu sapte etaje, cu locuri de parcare si câte si mai câte. Anii au trecut, lucrarea nu s-a mai fãcut, însã, ca prin minune, au apãrut din contabilitatea primãriei facturi de peste 7 miliarde de lei, pentru câteva ziduri goale.

Putini vasluieni stiu cã scheletul de clãdire de lângã sediul SRI, în care trebuia sã functioneze primãria, a costat bugetul local o sumã exorbitantã. Mai precis, pentru câteva luni de lucrãri, Victor Cristea, fostul primar al Vasluiului, a plãtit cu ochii închisi (mai degrabã, întredeschisi) o sumã uriasã la nivelul anilor 1998-1999: peste 7 miliarde lei vechi! Asta, în timp ce terenul cu pricina fãcea obiectul unor smecherii în acte.

Povestea unei smecherii pusã la cale de Cristea

Conform actului de vânzare-cumpãrare, încheiat în data de 7 mai 1936, familia Andreescu cumpãra 4.095 mp în Vaslui, str. Stefan cel Mare, nr. 39. Urmasa acestuia, Maria Henrieta Pivniceru, a cerut, dupã 1990, restituirea terenului în cauzã, din care au fost recunoscuti doar 3.584 mp. În 2006, fostul primar Cristea i-a comunicat urmasei fostului proprietar cã nu-i mai poate restitui terenul, înaintând dosarul de despãgubiri la Bucuresti. În 2008, desi urmasa Pivniceru, prin procuristul Viorel Istrate, declansase un proces în instantã, Cristea mai face o smecherie. Terenul fiind trecut în proprietatea privatã a municipiului Vaslui, ex-primarul Cristea decide sã facã pe terenul familiei Pivniceru un sediu de primãrie, desi ar fi putut sã-i retrocedeze bucata de teren. Pe 29 septembrie 1998, se elibereazã autorizatia de constructie 188, prin care se declanseazã lucrãrile. S-a lucrat câteva luni, dupã care, în 1999, în an preelectoral, simtind cã nu va avea fonduri pentru a termina sediul, Cristea pãrãseste santierul, nu înainte de a plãti constructorilor pentru lucrãri. A plãtit facturi astronomice, pentru niste lucrãri care cu greu pot fi gãsite într-un schelet de clãdire compus din fundatie, parter si stâlpi etaj. Mai trebuie spus cã întreaga suprafatã pe care trebuia sã functioneze primãria are în jur de 1.500 mp, restul fiind în zona sediului SRI (fosta grãdinã de varã Parcul Trandafirilor). Vasile Pavãl, primarul Vasluiului ales în locul lui Cristea, a decis sã rezolve problema. Prin dispozitia 360, din 28 iulie 2008, a dispus restituirea în naturã a suprafetei de 1.557 mp, pentru diferenta de teren fiind propusã acordarea de despãgubiri în conditiile legii speciale. Conditia era ca, dupã angajarea unui expert, procuristul Viorel Istrate, sã achite contravaloarea lucrãrilor executate si decontate cãtre constructori. Asa au apãrut, din contabilitatea primãriei, zeci de facturi, cu sume totalizând 7 miliarde lei vechi, din care peste un miliard în instalatii electrice si un miliard în instalatii sanitare. O sumã exorbitantã la nivelul anului 2000, pe care Cristea a plãtit-o fãrã sã-i pese de banii contribuabililor vasluieni. Conform raportului de expertizã, “valoarea lucrãrilor executate pe acest teren nu poate fi determinatã, deoarece au fost executate fãrã acceptul proprietarului si nu existã situatii de lucrãri semnate de dirigintele de santier, iar facturile nu au date complete si nu sunt semnate de reprezentantul primãriei”. Expertiza mai aratã cã, dacã ar fi vândut, la un pret de aproape 300 de euro/mp, terenul valoreazã mai mult de 420.000 de euro, adicã de douã ori valoarea facturilor existente în contabilitatea primãriei pentru scheletul de clãdire respectiv.

Primarul Pavãl nu dã fostul sediu de primãrie fãrã bani

Vasile Pavãl a manifestat întelegere în rezolvarea situatiei, însã nu poate trece peste lege. Nici consilierii locali nu sunt mai bucurosi de postura penibilã în care au fost pusi de Victor Cristea. “Vreau sã se înteleagã cã-mi cunosc foarte bine prerogativele, de a da bunurile care li se cuvin fostilor proprietari. Am emis dispozitia de restituire a terenului, cu singura conditie de a primi contravaloarea constructiei, despre care stim cã existã. Expertul ales de dl. Istrate si acceptat de dumnealui a stabilit valoarea zero, pe motiv cã nu existã documente, ceea ce nu poate fi acceptat, expertul nefiind organ de anchetã. Am fost anchetat si de DNA din cauzã cã ati reclamat si s-a dispus NUP. Trebuie sã întelegeti cã nu pot da acea clãdire cu valoare zero. Legea nu-mi permite asa ceva. Un imobil cu valoare zero, existent? Niciodatã nu voi face asa ceva”, a spus primarul la ultima sedintã de Consiliu Local. Dacã, le termenul din octombrie, Curtea Supremã va decide cã Istrate are dreptate, acesta va primi terenul, însã discutiile despre scheletul fostei primãrii vor continua.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.