spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Agricultura vasluiană pe chituci: peste 50% din culturi afectate de secetă!

- Advertisement -
PIERDERI… Lipsa precipitațiilor a adus în pragul falimentului agricultura județului Vaslui

LIPSĂ PRECIPITAȚII… Lipsa precipitațiilor a fost resimțită din plin în agricultura județului Vaslui astfel că, în cea mai mare parte, culturile de primăvară dar și cele de toamnă au fost raportate ca și calamitate în proporții cuprinse între 50% și 80%. De asemenea, fermierii vasluieni au început deja recoltatul la culturile de toamnă (grâu, orz, orzoaică etc – n.r.) dar cu pierderi de aproximativ 50% față de anul trecut. În schimb, în pericol sunt culturile de primăvară, mai ales porumbul și floarea soarelui. Astfel, dacă producțiile de floarea soarelui ar putea avea o șansă de revenire în condițiile în care, în următoare perioadă vor cădea precipitații de minim 30 l/mp, în cazul porumbului sunt așteptate producții de 2-3 tone/ha.

Pe lângă majorarea prețurilor la utilități și combustibili, județul Vaslui se confuntă acum cu o altă mare problemă. Lipsa precipitațiilor a pus agricultura vasluiană la pământ și majoritatea fermierilor fac raportări către Direcția Agricolă a județului în ceea ce privește gradul de calamitate a culturilor, fie ele de primăvară sau de toamnă. “Până în prezent au fost centralizate datele din 23 de Unități Administrativ-Teritoriale de la nivelul județului și avem raportate 26.495 de hectare afectate de secetă. Dintre acestea, 20.400 de ha sunt cultivate cu grâu, 1.853 ha cu orz, 2.627 ha cu rapiță, 340 de ha, cu porumb, 696 de ha cu floarea soarelui. La această oră, inspectorii DAJ Vaslui fac deplasări în teren pentru evaluarea pagubelor raportate. Din păcate, suprafețele cultivate sunt calamitate în proporție de 50% și, în unele cazuri, chiar și 70-80%. În cea ce privește culturile de toamnă, porumbul are șanse minime să-și mai revină și ne așteptărm la producții de 2-3 tone/ha. În schimb, dacă în următoarea perioadă, la nivelul județului Vaslui, vor veni ploi de minim 30 de litri/mp, atunci floarea soarelui va mai avea o șansă. Dacă nu va ploua, atunci ne putem aștepta la culturi compromise și în totalitate. În plus, chiar dacă am centralizat datele din 23 de comune, situația nu este diferită nici în celelalte», spune Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. De asemenea, șeful instituției vasluiene spune că fermierii vasluieni mai pot face raportări până la data de 1 august, pentru culturile de toamnă. Apoi, toate datele vor fi centralizate și trimise către Ministerul Agriculturii.

Irigațiile, soluția pentru salvarea agriculturii

Chiar dacă aceasta ar fi o soluție optimă pentru salvarea agriculturii, la nivelul județului investițiile în sistemele de irigații au început odată cu venirea, la conducerea ANIF Vaslui, a directorului Sandu Damian. În 2017, acesta punea pe picioare un amplu proiect de reabilitare a stațiilor de pompare și a întregii infrastructuri de irigații de pe arealul Albița-Fălciu. “Am reușit să ajungem cu acest proiect aproape de final și ne propunem ca, în maxim două luni după ce vom putea demara lucrările, să-l și finalizăm. Am reușit reabilitarea a 4 stații de pompare reversibile și reabilitarea a mai mult de 32 de km de canale de irigații, dintr-un total de 38,221 de km” spune directorul Sandu Damian. De asemenea, acesta spune că investițiile în reabilitarea infrastructurii principale de irigații nu se vor opri aici și, pentru anul în curs, au fost accesate alte fonduri pentru reabilitare. Asfel vor continua lucrarile de reabilitare a amenajarilor de irigatii cuprinse in cadrul Programului National de Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania,respectiv Reabilitarea stației de repompare SRP1 Vetrișoaia, a canalelor de irigații CA4 ,Cd2 si Cd3 in lungime totala de 11,47 km din amenajarea de irigatii Albita-Falciu ,proiect a carui valoare actualizata este de peste 24,5 milioane de lei. Dupa implementarea acestuia suprafata reabilitata pentru irigatii in amenajarea Albita-Falciu va creste cu 1983 hectare,ajungind la o suprafata totala reabilitata de 13.278 hectare. Deasemenea este la faza proiect tehnic si investitia pentru Reabilitarea statiei de pompare de alimentare SPA Manjesti si a conductei de refulare a acesteia in lungime de 1960m din cadrul amenajarii pentru irigatii Manjesti, proiect de aproximativ 6,58 milioane de lei. După finalizarea acestei investitii suprafata reabilitata pentru irigatii la nivelul judetului Vaslui se va mari cu 595 hectare,ajungând la o suprafata totala de cca 14.000 hectare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Nu se investește absolut deloc în irigații, sunt atâtea lacuri de acumulare lăsate în paragină unde se poate aduna apa și sa se irige câteva hectare. O nepăsare crasă, lasă că vine Daea cu despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.