DRAMATIC… Tot mai mulți fermieri din județul Vaslui se plâng de faptul că seceta le-a afectat culturile și zeci de mii de hectare au fost afectate. Astfel, la nivel județean, până în prezent, au fost raportate ca afectate peste 6.500 de hectare de culturi de toamnă. De asemenea, culturile de primăvară par calamitate, în multe locuri, în proporție de 100%. În schimb, zonele irigate din județul Vaslui se pot lăuda cu culturi ce depășesc și 3.500 de kg/ha. În tot acest timp, guvernanții încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor generate de secetă. Printre acestea, s-a solicitat Comisiei Europene acordarea avansului pentru plățile directe și se dorește investirea a 1,5 miliarde de euro pentru irigații.
Lipsa precipitațiilor se face resimțită mai mult decât ne-am fi dorit. Astfel, doar în ceea ce privește cultura de toamnă, fermierii vasluieni au raportat, până acum, 6.566 de hectare. Dintre acestea, aproximativ 5.200 ha sunt grâu. Important este și faptul că, deocamdată, nu au fost făcute raportările în ceea ce privește suprafața de culturi de primvăvară afectate de secetă, dar șanse ca acestea să fie salvate sunt minime. În încercarea de a mai salva ceva și de a nu fi nevoiți să-și declare falimentul, fermierii vasluieni au cerut sprijin și au avut o primă întâlnire cu prefectul județului. «Am purtat discuții cu prefectul județului, cu directorul Direcției Agricole Vaslui, directorul APIA Vaslui și directorul ANIF Vaslui. Din păcate, majoritatea culturilor, fie ele de primăvară sau de toamnă, sunt afectate, într-o mai mare sau mai mică măsură, de seceta prelungită astfel că am cerut să beneficiem, anul acesta, de anumite facilități fiscale pentru a reuși să supraviețuim. Am discutat de plata imputurilor și de impozitul pe profit. La finalul discuțiilor am stabilit că ne vom reîntâlni peste aproximativ o lună și la următoarele discuții să participe și un reprezentant al Ministerului Agriculturii și unul al Ministerului de Finanțe pentru a vedea dacă vom reuși să ajungem la un numitor comun. Și asta pentru că, dacă seceta va continua, județul Vaslui și poate că toată Moldova, va putea fi declarată Zonă Calamitată », a spus Sandu Vasilachi, unul dintre fermierii participanți la întâlnire. De asemenea, acesta a mai spus că ploile căzute duminică seara au fost, în majoritatea zonelor, în cantități foarte mici, de până la 2 l/mp, în condițiile în care cultura de floarea soarelui ar avea nevoie de un minim de 10 l/mp pentru a mai avea o șansă cât de mică. «Dacă la floarea soarelui s-ar mai putea obține ceva producție în condițiile în care vor mai cădea precipitații, pentru porumb, din păcate, este prea târziu. Singurii fermieri care se pot considera norocoși, la această oră, sunt cei de pe Valea Prutului care beneficiază de irigații, dar și aici, suprafața nu este foarte mare», mai spune Sandu Vasilachi.
Guvernanții încearcă să sară în ajutorul fermierilor
MĂSURI… Pentru a mai combate din efectele secetei, guvernanții au început să ia câteva măsuri care să vină în sprijinul fermierilor. Astfel, s-au constituit comisiile de constatare și evaluare a pagubelor ca urmare a secetei pedologice și au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei. În cadrul programului de creditare „De trei ori subvenția”, până în prezent s-a încheiat Convenția între Ministerul Agriculturii și Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) și s-a semnat Convenția de lucru. Totodată, se află în desfășurare demersurile necesare pentru semnarea Convenției între FGCR și 15 bănci comerciale. De asemenea, s-a solicitat la Comisia Europeană aprobarea privind acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022. Totodată, s-au elaborat proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepțional pentru plantații pomicole pe rod sau cu arbuști fructiferi sau cu vii cu struguri pentru vin, precum și pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene și 26,1 milioane euro de la bugetul național. A fost elaborată și este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații și a infrastructurii de desecare și drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole, suma destinată fiind de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027 și s-au prevăzut investiții noi în infrastructura secundară de irigații din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro. În plus, s-au prevăzut investiții în sisteme locale de irigații, din fonduri europene, în valoare de 100 milioane euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027, s-au prevăzut investiții privind procesarea produselor agroalimentare în vederea obținerii de produse cu valoare adăugată în sumă de 424 milioane euro.
Secetă până la sfârșitul lunii, în Moldova
PROGNOZĂ… Meteorologii nu vin cu vești bune pentru agricultura județului Vaslui. Astfel, între 25 și 30 iulie, valorile de temperatură se vor menține ridicate, media maximelor urmând a se situa între 30 și 34 de grade, iar a minimele între 15 și 19 grade. În următoarele 3 zile se va resimți o scădere de temperatură cu 4-5 grade la maxime și cu 2-3 grade la minime. În zilele care vor urma se va încălzi din nou, astfel că maximele termice vor atinge în medie 31-32 de grade, iar minimele 17-18 grade. Ploi de scurtă durată și pe suprafețe mici vor fi posibile aproape în fiecare zi. Excepție va face ziua de 27 iulie, dar mai ales finalul lunii iulie și primele zile din luna august, când probabilitatea pentru averse pe arii extinse și cu caracter torențial va fi în creștere.
Agricultura nu este în pas de faliment decat doar pentru omul de rând. Foarte puțini mai cultiva pe cont propriu terenuri. Pentru fermieri totul e bine. Arende nu dau ca nu s-a făcut în schimb primesc subvenții peste subvenții indiferent dacă se face sau nu. Însă nu cunosc nici un fermier care sa își facă măcar pe terenul lui macar puțuri de mare adâncime cu care sa irige terenul daca alta posibilitate nu e. Toti așteaptă ajutorul pentru calamități și banii de la APIA.
Exact, fermierii sunt f egoiști, numai ei sa facă avere numai ei sa aibă bani , tot timpul statul sa ii ajute
Într-adevăr, trăim timpuri grele , dar se poate face ceva și în privința asta. Statul sa investească în irigații, iar fermierii sa se asocieze și ei sa comaseze terenurile sa investească și ei în sisteme de irigații. Agricultura de viitor presupune irigații încălzirea globala, temperaturile f ridicare din timpul verii ,lipsa precipitațiilor etc vor face dificilă agricultură.
Da BOSSULICĂ statul să investească in irigaţii iar marii fermieri cu mulioanele de oero sa-şi cumpere ultimile modele de jeepuri sa-şi faca viloase cu 20 de camere cu piscină ca altfel nu se poate sa-şi petreacă concediile în destinaţii exclusiviste …..niste escroci ,borfaşi asta sunt la noi marii fermieri .
Ai dreptate aici ,de multe ori subvențiile din agricultură ajung și suvuri sau vile sau tot felul de capricii ale fermierilor