spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Agricultura vasluianã, în grafic

- Advertisement -

MUNCÃ… Înfiintarea culturilor de primãvarã este la final, peste 94% din suprafetele destinate acestor culturi fiind deja însãmântate. Dacã nu ar fi fost ploile din ultime vreme, arãturile si semãnãturile de primãvarã s-ar fi încheiat deja, ba mai mult, s-ar fi trecut la cositul lucernei si a altor plante furajere. S-au finalizat deja însãmântãrile la floarea-soarelui, orzoaicã de primãvarã, ovãz, sfeclã de zahãr, dar si pentru marea parte a legumelor.

Campania de înfiintare a culturilor de primãvarã se apropie de final, pânã acum circa 94% din totalul suprafatei de 181.808 ha programatã pentru aceste culturi fiind deja însãmântate. Însãmântãrile de primãvarã pentru floarea-soarelui s-au finalizat pe 50320 ha, cu 16% mai mult decât totalul programat de 43.872 ha, si s-a finalizat înfiintarea culturii floarea-soarelui sãmântã pe toate cele 400 ha. Diferentele dintre suprafetele programate cu unele culturi si cele efectiv înfiintate, cum este cazul sfeclei de zahãr, care a fost înfiintatã pe o suprafatã de 1421 ha, fatã de 362 ha programate, dar si la sorg pentru boabe, suprafatã depãsitã cu 239%, au apãrut datoritã faptului cã, din cauza secetei din toamna anului trecut, cultura de rapitã nu a avut conditii pentru dezvoltare, astfel cã mari suprafete de teren au fost întoarse si însãmântate cu alte culturi. Practic, la nivelul judetului au mai rãmas doar 273 ha cultivate cu rapitã, fatã de de cele peste 22 mii de hectare înfiintate toamna trecutã. „Ne asteptãm ca, fatã de suprafatã programatã a fi înfiintatã cu culturi în aceastã primãvarã, sã aparã o suplimentare de circa 17000 ha. Datoritã ploilor cãzute în acestã perioadã, nivelul de apã în sol este mai mult decât satisfãcãtor si, din fericire, nu ne-au fost semnalate, pânã în acest moment, pagube datorate ploilor la culturile nou înfiintate”, a declarat ing. Mihai Ardeleanu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.

Suntem în plan la înfiintarea de culturi

Si la porumbul boabe pentru consum însãmântarea este spre final, fiind finalizate lucrãrile pe suprafata programatã de 97.300 ha, în timp ce porumbul pentru sãmântã este aproape de finalizare, respectiv 94% suprafata programatã de 491 ha fiind deja însãmântatã. În cazul plantelor de nutret s-a realizat 92%, respectiv o suprafatã de 9703 ha, fatã de un program de 10.581 ha. La multe culturi s-a finalizat semãnatul, printre care soia, pe 44 ha, coriandru, pe suprafata de 86 ha, sau sorg pentru mãturi. În ceea ce priveste legumele în câmp sau solarii plantarea rãsadurilor a fost deja fãcutã pe 73%, respectiv pe o suprafatã de 4019 ha. Suprafete întinse de teren au fost însãmântate cu legume, fiind deja finalizate lucrãrile la ceapã uscatã, pe 773 ha, usturoi uscat, pe 325 ha, morcov, 324 ha, mazãre, 346 ha, varzã timpurie si de varã, 227 ha, tomate timpurii si de varã, plantate pe 418 ha. Este si cazul conopidei, 28 ha, cartofi de varã, 342 ha, a castravetilor, 261 ha, pepenilor, 995 ha, fasolei pãstãi, 329 ha, alte 411 ha fiind destinate culturii de fasole boabe, suprafete mai mari ca cele care erau destinate acestor culturi în anii trecuti. În prezent, agricultorii lucreazã la plantatul tomatelor de toamnã, a ardeilor si vinetei, nefiind începutã încã înfiintarea culturilor de varzã de toamnã.

Starea culturilor e bunã

Culturile de porumb si floarea soarelui, în functie de data semãnatului, prezintã fazele de germinare, rãsãrire si înfrunzire, starea de vegetatie fiind în general bunã. În schimb, fermierii trebuie sã aibã grijã la cultura grâului de toamnã la care, din cauza umiditãtii din aer si a temperaturilor ridicate, se creeazã conditii de aparitie de boli foliare, respectiv fãinarea, rugina sau tãciunea grâului, dar si a dãunãtorilor, cum este cazul plosnitei. În aceastã perioadã, pe lângã finalizarea semãnatului sau plantãrii legumelor, fermierii, pentru a fi siguri de recolte bogate, au de fertilizat culturile de toamnã cu îngrãsãminte minerale complexe, dar si administrarea de tratamente prin stropire, pentru combaterea bolilor si dãunãtorilor. Tot în aceste zile începe cea de-a doua fazã a lucrãrilor agricole de primãvarã, respectiv erbicidãrile si prasila mecanicã a tuturor culturilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.