spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Agriculturã ecologicã în judetul Vaslui

- Advertisement -

De la an la an, toti mai multi producãtori agricoli din judet se îndreaptã cãtre practicarea agriculturii ecologice. Dacã în anul 2006, la nivelul judetului Vaslui erau înregistrati doar doi operatori, în anul 2011, pânã la data de 01 iunie, s-au înregistrat 33 de operatori. Marea parte, 21, dintre acestia sunt persoane fizice, doar 11 fiind persoane juridice. În afara faptului cã produsele ecologice sunt mai scumpe si din ce în ce mai cãutate, atât pe piata internã, cât si pe cea externã, producãtorii care se orienteazã cãtre acest domeniu de activitate pot primi ajutoare financiare specifice pentru conversia exploatatiilor la agricultura ecologicã, sumele fiind chiar importante.

Cei mai multi dintre producãtorii vasluieni care practicã agricultura ecologicã s-au orientat cãtre apiculturã, 11 producãtori, din care 9 sunt deja certificati, alti doi fiind în perioada de conversie. Alti 15 operatori certificati sunt în cultura plantelor, atât a celor de câmp, grâu, porumb, rapitã, floarea soarelui sau sfeclã de zahãr, ori pãsune si plante furajere. Tot în judetul Vaslui avem si un crescãtor de melci deja certificat, care a exportat anul trecut 1500 kg de melci. Alte domenii în care fermierii s-au orientat cãtre piata ecologicã sunt zootehnia, 3 crescãtori de ecvine, capre de lapte, tapi de reproductie, oi mame si berbeci, aflati în perioada de conversie. În sfârsit, pe pietele vasluiene au început sã aparã si fructe, legume ori struguri certificati ecologic. Conform datelor furnizate de Directia pentru Agriculturã a judetului Vaslui, la nivelul judetului, s-au totalizat, pentru anul 2011, 1888 familii de albine certificate si 250 în conversie, 366 capre de lapte, 7 tapi de reproductie, 320 oi si 10 berbeci. În ceea ce priveste suprafetele de teren pe care se cultivã în mod ecologic, acestea sunt destul de importante, respectiv 795,02 ha culturi vegetale, în principal grâu, 215,19 ha, porumb – 56,5 ha, floarea soarelui cultivatã pe 186,70 ha, rapitã pe140,54 ha, orzoaicã pe 2,3 ha, sfeclã de zahãr certificatã va fi recoltatã de pe 81,69 ha, mustar de pe 1,99 ha, sorg boabe de pe alte10 ha sau bob de pe o suprafatã de 100,11 ha. Alti producãtori au înfiintat sau convertit 55,72 ha plantatii pomicole, în special mãr, pãr, cires, nuc, dar si 3,67 ha de legume, din care 2,3 ha în solarii. Pepeni ecologici sunt cultivati pe 1,30 ha, vitã de vie pe 1,92 ha, în timp ce pãsunile si plantele furajere ecologice ocupã o suprafatã de 64,30 ha.

“Chiar dacã costurile înfiintãrii si cele de productie sunt mai mari decât în cazul agriculturii obisnuite, iar productiile obisnuite sunt sensibil mai mici, totusi, având în vedere pretul mult mai mare pe piatã si cererea mare pentru astfel de produse, agricultorii vasluieni considerã cã investitia meritã efortul. Trebuie spus cã, în etapa de productie la fermã, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sintezã, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. Un alt motiv care a contribuit la stimularea producãtorilor agricoli de a trece la agricultura ecologicã îl constituie si subventiile importante pe care acestia le primesc. Potrivit H.G. nr.590/08.06.2011 pentru modificarea si completarea Hotãrârii Guvernului nr. 759/2010, se acordã ajutoare specifice pentru îmbunãtãtirea calitãtii produselor agricole în sectorul de agriculturã ecologicã”, a declarat ing. Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui. Aceste ajutoare specifice, care se acordã pe perioada de conversie a exploatatiilor, respectiv pe o perioadã de trei ani, sunt semnificative ca si cuantum, mai ales, dacã avem în vedere cã producãtorii de produse ecologice pot primi si celelalte tipuri de subventii sau ajutoare financiare, cum ar fi subventiile pe suprafatã, sau pentru zootehnie. Astfel, pentru culturile vegetale, în functie de suprafatã, fermierii pot primi între 2.117 si 5.363 euro/anual/exploatatie, iar pentru domeniul zootehnic, între 1.433 si 3.581 euro/anual, la bovine, sau 895, în cazul crescãtorilor de ovine si caprine. În cazul apicultorilor, ajutoarele financiare pe perioada de conversie pe care le pot primi sunt între 1.343 si 1.702 euro/an. “Pentru fermierii care doresc sã se îndrepte cãtre acest tip de agriculturã, trebuie sã stie cã nu documentatia necesarã este principalul impediment, ci faptul cã trebuie sã respecte strict niste reguli. Documentatia se poate obtine de la specialistii din cadrul D.A.J. Vaslui, care acordã si consultantã”, a mai declarat Mihai Ardeleanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.