spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Agenda culturalã: trei piese exceptionale pe scena bârlãdeanã!

- Advertisement -

POFTITI LA TEATRU…Pentru iubitorii de culturã, Teatrul „V.I.Popa” are pregãtit la final de sãptãmânã, mai precis pe 14,15 si 16 martie, trei spectacole, dintre care unul este asigurat de actorii Teatrului „Aureliu Manea” din municipiul Turda. Asadar, dupã învãtãmintele PS Ignatie, care ne recomandã ca în post sã mai uitãm de televizoare si retelele de socializare, începând de joi si pânã sâmbãtã inclusiv, avem ca alternativã cultura de exceptie, din care putem sã si învãtãm câte ceva.

Iatã ce agendã culturalã oferã Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad: Joi, 14 martie, de la 18:30, piesa „Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, care se joacã pe scenã bârlãdeanã din 2015, de la aniversarea a 60 de ani de teatru. Vineri, 15 martie, de la ora 19:00, artistii Teatrului „Aureliu Manea” din Turda vã invitã la spectacolul „Îndrãgostitii din Ancona”.  Pretul unui bilet este 25 lei. Sâmbãtã, 16 martie, de la ora 18:30, actorii bârlãdeni vã asteaptã cu o interpretare de exceptie a trei mari actrite, care au reusit, sub bagheta regizorului Dorin Mihãilescu, o interpretare magistralã a piesei „Agnes Dei”, de John Pielmeier.

Nemuritorul Mihail Sebastian si actorii de exceptie ai Bârladului

Jocul de-a vacanta de Mihail Sebastian, poate pãrea o comedie fãrã pretentii, minorã: câteva personaje banale îsi petrec „luna lor de libertate”, adicã vacanta, la Vila Weber, undeva în munti. Pe scenã se perindã caractere si tipuri ale vietii cotidiene de oriunde si de oricând: femeia tânãrã (Corina), femeia bovaricã, la vârsta criticã (madame Vintilã), adolescentul (Jeff), micul functionar (Bogoiu), militarul (Maiorul), fiecare cu obiceiurile si ticurile sale. Mihail Sebastian ne dã, prin vocea lui Stefan Valeriu, un sfat atât de simplu, dar atât de greu de pus în practicã – mãcar o datã pe an sã ne izolãm si sã uitãm de „manii, regrete, zâmbete, amoruri”, pledând pentru tãierea tuturor puntilor care ne leagã de realitatea cotidianã: „am si eu luna mea de libertate – si nu existã decât o singurã formã – supremã – de libertate: lenea. Am si eu luna mea de lene, când stau, privesc, tac si nu astept nimic. Unsprezece luni pe an sunt si eu un om grãbit, un om crispat, un om care aleargã, care discutã, care rezistã, dar dupã unsprezece luni, mã duc undeva departe de oras, sã iau lectii de lene, de la piatra asta, de la copacul ãla. Uitã-te la el, nu ti se pare cã e ceva împãrãtesc în indiferenta lui?”

Îndrãgostitii din Ancona si actorii din Turda, pe scena bârlãdeanã

În piesa „Indrãgostitii din Ancona”, actiunea se petrece în orãselul italian Ancona, într-o veche piatetã, unde apropierea dintre case si vulcanicul sânge latin fac imposibile pãstrarea secretelor. Cel mai important om din oras este bogãtasul Tomao Nicomaco, un Don Juan vãduv, aflat la ultima tinerete. El are o fatã, Lucia, bâlbâitã si mioapã, pe care doreste sã o mãrite cu Giovanni, proprietarul unei cafenele din apropiere. În vecinãtatea lor mai locuieste si Agnese, patroana unui motel, fosta iubitã a lui Don Tomao, o femeie care stie tot si spune tot. Aceleasi “calitãti” le are si Dorina-menajera, amanta lui Don Tomao. Dar inima tinerei Lucia este subjugatã de cãtre Luigi, un cântãret ambulant, îndrãgostit si el la rândul lui de Lucia. Planul lui Don Tomao de a-si mãrita fata cu Giovanni cunoaste o întorsãturã neasteptatã odatã cu venirea lui Lucrezio, student audient, fost marinar, suferind din dragoste si cu gânduri sinucigase. Victoria se alãturã grupului colorat din Ancona, o tânãrã moldoveancã cu putine cunostinte de limba italianã, cu suflet mare si viitoare mamã. Tatãl copilului ei este Giovanni. Are loc o rãsturnare de situatii când cea care era consideratã moartã, Drucilla, iubita lui Lucrezio, se reîntoarce în orãselul natal. Distributia: Cornel Miron, Mihaela Deceanu, Doina Soproni, Diana Tusa, Maria Salcã, Valentin Oncu/George Sfetcu, Ioan Alexandru Savu, Alexandra Dusa, Cãlin Mihail Roajdã, Adonis Tanta.

Exceptionalã interpretare a unei piese cu tentã religioasã! Ofertã de neratat!

Agnus Dei (în original: Agnes of God) a avut peste sase sute de reprezentatii pe Broadway, iar în anul 1980 a fost ecranizatã de Norman Jewisondin, din distributie fãcând parte Jane Fonda, Anne Bancroft si Meg Tilly (ultimele douã nominalizate la Oscar). Textul este o reflectie asupra fortei credintei si nevoii de miracol a omului modern, actiunea piesei petrecându-se într-o mãnãstire de maici. În chilia uneia dintre cãlugãrite este descoperit cadavrul unui nou-nãscut. De crimã pare a fi vinovatã mama pruncului, sora Agnes. Cu investigarea omorului este însãrcinat un medic psihiatru, doctor Martha Livingstone, care, din discutia cu maica superioarã a mãnãstirii va ajunge sã dezvãluie o obscurã poveste de familie.  Premiera a avut loc pe 2 martie si vã garantãm cã a fost un spectacol extrem de gustat de public, care a aplaudat minute în sir pe cele trei actritie ale teatrului bârlãdean Lily Popa Alexiu, Ramona Ananie si Diana Hatmanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.