Daca sapte state din estul Europei interzic cu desavirsire alcoolul la volan, in Marea Britanie se poate bea pina la o limita de 0,8 mg/l u legea romaneasca este aproape identica cu cea din Elvetia, cu valori contraventionale cuprinse intre 0,1 si 0,4 si penale dupa 0,8 mg/l u in Norvegia sau Luxemburg, valorile de 0, 5 mg/l inseamna dosar penal u in Grecia, Spania sau Estonia, soferii pot bea pina la 1 la mie, fara a raspunde penal, dar ramin fara permis de conducere u pe linga riscul producerii unui accident, soferii bauti risca si închisoarea de la 1 la 5 ani.
Toti soferii stiu ca alcoolul este interzis la volan, dar majoritatea continua sa conduca dupa ce au baut „una mica”, fie o bere, un sprit sau o tuica mica. Daca sint prinsi, ramin fara permis sau sint cercetati penal pentru astfel de fapte. Procurorii trimit saptaminal in judecata cel putin cinci soferi pentru astfel de abateri. Legea din Romania nu este similara cu cea din multe tari europene. In majoritatea tarilor europene, consumul moderat de alcool la volan este permis, ceea ce inseamna ca soferul poate bea o bere sau un mic coniac si apoi sa plece acasa cu masina. Doar in sapte state, toate din estul Europei, se interzice cu desavirsire condusul dupa ce soferii au consumat bauturi alcoolice. Acestea sint Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Rusia, Slovacia si Ucraina. In alte tari din vestul Europei, conducatorii auto pot bea linistiti citeva beri pentru ca legea nu le face probleme. Cele mai permisive tari la acest capitol sint Irlanda si Marea Britanie. In Italia sau Spania, pina in 2008, controalele pe linie de alcool aproape ca lipseau, dar acum se ajunge pina la confiscarea masinii in cazul in care soferul este baut. Acesta poate sa-si recupereze masina doar contra unei taxe destul de piperate.
Limita dintre contraventie si infractiune
In Romania, conform Codului Rutier, conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste indiferent de ce si cit ai consumat. Limita legala dintre contraventie si infractiune a fost stabilita la 0,8mg/l. Specialistii considera ca, incepind cu acest nivel al alcoolemiei, toti indivizii prezinta tulburari neuro-psihice si ale mecanismelor de decizie care le pot afecta grav comportamentul la volan. „Politia Romana poate lua alcoolemie in doua feluri. In primul rind cu alcooltestul, cel care stabileste, prin suflat, alcoolemia in aerul expirat. Acest rezultat este de obicei la jumatatea valorii alcoolemiei prezente in singe. Din acest motiv, soferii sint dusi la spital pentru recoltarea de probe biologice, acolo unde se stabileste exact valoarea in singe. In tarile din occident exista un alt aparat de masurat pe care-l detin agentii rutieri. Etilometrele stabilesc de prima data alcoolemia soferilor, fara ca acestia sa mai fie dusi la probe de singe. Din pacate, Politia Romana nu are in dotare astfel de aparate”, ne-a spus inspectorul Catalin Manea, de la Serviciul Politiei Rutiere Vrancea. Totusi legea romaneasca prevede o limita aproape imposibil de atins pentru ca soferul sa nu ramina fara permis. Astfel, cei care au o alcoolemie sub 0,10 mg/l nu patesc nimic, dar specialistii spun ca pentru acest lucru este necesar ca soferul sa nu bea mai mult de jumatate de pahar de vin sau bere.
Legea e mai dura in est decit in vest
Consumul de alcool la volan, pina la o anumita limita, este permis in mare parte din tarile din vestul Europei. In Marea Britanie, de exemplu, legea este permisibila cu soferii, care pot urca la volan si dupa ce au consumat 4-5 beri fara a fi sanctionati. Conform legii britanice, sofatul este permis cu o limita maxima de 0,80 mg/l, dar guvernul vrea sa scada limita pina la 0, 50mg/l. Si in Italia sau Spania, controalele pe linie de alcool erau foarte putine pina in 2008. De atunci insa, legea s-a schimbat, iar cei care se urca bauti la volan pot ramine fara masina. „Se poate ajunge pina la imobilizarea autoturismului, iar proprietarul poate reintra in posesia sa doar dupa ce plateste o taxa”, ne-a precizat comisarul sef Viorel Gheorghe, seful Politiei Rutiere din judet. In Belgia, depasirea concentratiei de alcool in singe cu pina la 0,3 grame la mie se sanctioneaza cu o amenda de 137 de euro, iar in caz de neplata, contravenientul va achita in final 2.750 de euro. Pentru o depasire si mai mare a limitei maxime de alcoolemie permisa, amenda este de 5.500 de euro. In Germania, daca sofati bauti, riscati sa primiti interdictie de a intra in aceasta tara. O alcoolemie de peste 0,49 grame la mie se termina cu o interdictie si o amenda de 125 de euro.
In schimb, in estul Europei, consumul de alcool la volan este interzis, dupa cum ne-au informat cei de la Politia Rutiera. In alte tari, cum sint Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Rusia, Slovacia si Ucraina soferii nu au de ales: trebuie sa se urce doar in taxi chiar si dupa o singura bere.
3‰, alcoolemia record in judet
Daca legea permite sa bei un sprit doua, in mai multe tari, pentru cei care beau fara masura, legea este la fel in toata lumea. Se aleg cu dosare penale si pot ajunge la inchisoare. Difera in schimb, de la stat la stat, valoarea de la care este considerata infractiune. „Astfel, in Elvetia, unde exista etilometre, infractiune se considera de la valoarea de 0,8 gr/kg in sus. In Ungaria se intocmeste dosar penal pentru valori mai mari de 0,8 grame la mie in singe sau 0,5 mg/l in aerul expirat, iar in Norvegia pentru 0,5 grame la mie in singe sau 0,25 mg/l in aerul expirat. In Elvetia, valorile maxime sint de 0,5 si 0,35. Legea este mai blinda in Grecia cu valori de 1,10 si 0,6, Spania – 1,20 si 0,6 sau Estonia 1,5 si 0,75. Legea din Romania prevede valori de 0,8 si 0,4, asemanatoare cu cele din Elvetia”, ne-a spus rutieristul Catalin Manea. De la inceputul acestui an, in judetul Vrancea s-au promis mai multe accidente grave provocate de soferi bauti. Amintim aici si accidentul grav in care a fost implicat fostul primar al comunei Tulnici, Vasile Agurida, care a fost descoperit dupa deces cu o alcoolemie vecina cu coma alcoolica. „Cu ocazia efectuarii analizei toxicologice s-a constatat faptul ca Agurida Vasile avea în momentul decesului o imbibatie alcoolica in singe de 2,30 ‰ si de 2,80 ‰ în urina”, se arata intr-un raspuns primit de la IPJ Vrancea. Cea mai mare alcoolemie depistata la un sofer din judet a fost de 3‰ in cazul unui sofer atit de beat incit nici nu a mai putut sa sofeze, insa la nivel national Politia a avut de-a face cu alcoolemii mult mai mari.
Efectual alcoolului se diminueaza dupa trei ore
Pe linga posibilitatea producerii unui accident rutier, soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice trebuie sa stie ca risca si închisoarea de la 1 la 5 ani, aceasta fiind sanctiunea prevazuta de lege pentru cei depistati în trafic cu o îmbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur în singe. De asemenea, pe timpul cercetarii permisul este retinut fara drept de circulatie. Sub aceasta limita fapta constituie contraventie, iar sanctiunea este suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adauga noua puncte de amenda (aproximativ 600 de lei). Alcoolul afecteaza claritatea vederii, judecata, timpul de reactie, echilibrul si capacitatea de a vorbi. Cind aceste functii sint afectate, probabilitatea unui accident creste. „In general alcoolul este o cauza suplimentara generatoare de accidente. De exemplu, daca cineva face o depasire neregulamentara si provoaca un accident, aceasta este cauza principala. Putea sa bea, dar daca nu ar fi efectuat depasirea, nu s-ar fi produs accidentul, astfel ca alcoolul devine doar o cauza secundara a accidentului. Alcoolul poate fi considerata o cauza a unui accident doar atunci cind valoarea alcoolemiei depaseste limita legala”, ne-a mai precizat Manea. Conform unor studii facute de medicii legisti, nu trebuie sa te urci la volan mai devreme de trei ore dupa ce ai consumat 250 ml de bere. Este bine de stiut ca dupa aceeasi cantitate de bauturi alcoolice, o persoana de 100 kg va prezenta o alcoolemie mai mica decit o persoana de 70 kg, deoarece 70% din corpul uman este apa, in care alcoolul se dizolva foarte bine. In plus, trebuie stiut ca te imbeti mai repede daca bei pe stomacul gol sau daca bei repede. Conteaza si gradul de toleranta la alcool, factor care variaza de la individ la individ. Cum astazi este sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar petrecerile vor fi nenumarate in judet, politistii de la Circulatie ii atentioneaza pe cei tentati sa conduca bauti ca vor iesi in strada cu alcooltestele din dotare.
www.ziaruldevrancea.ro