spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Afaceristul Leonil, evaziune record

- Advertisement -

Prejudiciu de peste 40 de miliarde lei vechi

PROBLEME CU POLITIA… Ignat Leonil, din Drânceni, care a fost ridicat de DIICOT în noiembrie pentru implicarea într-o retea evazionistã cu cereale, are mari probleme cu legea. Conform unor surse judiciare Leonil, care este cercetat în stare de libertate, ar fi fãcut tot felul de tranzactii fictive cu firme-fantomã, fapt pentru care s-a ales cu mai multe plângeri penale. Acum câteva zile, pe numele lui Leonil s-a formulat o nouã plângere penalã, dupã ce s-a descoperit cã acesta a fãcut afaceri fictive cu firme din Constanta si Salonta, judetul Bihor, în urma cãrora bugetul de stat a fost pãgubit cu suma de 27 miliarde lei vechi. În total, se estimeazã cã Leo SRL, firma lui Leonil, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 miliarde lei vechi.

Scandalul tranzactiilor fictive cu cereale a fost descoperit de comisarii Gãrzii Financiare din Vaslui, care au monitorizat afacerea evazionistã alãturi de colegi de la Constanta, Bihor, Arad, Neamt sau Bucuresti. La începutul lunii noiembrie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Biroul Teritorial Neamt au efectuat 12 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Neamt, Iasi, Arad, Vaslui si Botosani, în cadrul cercetãrilor vizând destructurarea unui grup infractional organizat, format din zece învinuiti, grup specializat în comiterea infractiunii de evaziune fiscalã pe linia comertului cu cereale. Procurorii DIICOT aveau informatii de mai mult timp cã învinuitii achizitionau cereale, în special de la producãtori primari, marfa fiind plãtitã cash, fiind utilizate borderouri de achizitie falsificate. Folosirea de cãtre membrii grupãrii infractionale a borderourilor de achizitie false permitea acestora sã ofere producãtorilor un pret mai mare pentru cerealele achizitionate, întrucât pentru aceste tranzactii nu se percepe TVA, cu consecinta afectãrii mediului concurential, si totodatã sã ridice în numerar din bancã sume mari de bani în numerar.

Nori negri pentru Leonil din Drânceni

Învinuitii întocmeau documente fictive de însotire a mãrfii sau foloseau documente reale, care erau însã anulate la momentul în care marfa ajungea la destinatie. Cerealele erau livrate cãtre baze mari de achizitie, iar sumele de bani reprezentând pretul cerealelor erau directionate în conturile societãtilor comerciale folosite special în acest scop, apartinând unor membri ai grupãrii, de unde erau ridicate imediat de cãtre administratorul sau asociatul persoanei juridice respective sau de cãtre alt membru al grupãrii infractionale împuternicit în acest sens. Societãtile comerciale erau folosite doar o perioadã limitatã de timp, acumulând mari datorii cãtre bugetul de stat, constând în TVA si impozit pe profit datorat si apoi activitatea comercialã înceta, cu consecinta eludãrii plãtii taxelor. La momentul respectiv, trupele speciale au “aterizat” la Drânceni, unde l-au ridicat pe Ignat Leonil, un om de afaceri local, despre care aveau informatii cã este implicat în aceatã afacere. Leonil a fost eliberat din arest si este cercetat în stare de libertate, firma sa, Leo SRL, fiind verificatã în mai multe judete. Cu câteva zile în urmã, pe numele lui Leonil a fost formulatã plângere penalã. Oamenii legii au verificat douã firme-fantomã, cu care Leo SRL ar fi fãcut afaceri cu cereale, descoperind lucruri foarte grave. Este vorba de douã societãti din Constanta si Salonta, judetul Bihor, cu care Leonil a fãcut tranzactii de zeci de miliarde de lei vechi. Pe baza documentelor contabile descoperite în timpul controalelor, s-a stabilit cã Leo SRL a achizitionat 265 de tone de floarea -soarelui de la Constanta, plus 1.470 de tone de la Salonta, valoarea tranzactiilor depãsind 27 miliarde lei vechi.

Curg plângerile penale împotriva afaceristului din Drânceni

La finele lunii noiembrie, tot pe numele lui Leonil a mai fost formulatã o plângere penalã. Atunci, s-a constatat cã omul de afaceri din Drânceni “cumpãrase” 1.922 de tone de grâu din judetul Neamt, valoarea evaziunii fiind de peste 12 miliarde lei vechi. Se estimeazã cã evaziunea fiscalã produsã de firma Leo SRL atinge nivelul de 40 miliarde lei vechi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.