spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Afaceri profitabile cu cosciuge si lumânãri

- Advertisement -

Pentru multe persoane, mai ales în vârstã, una dintre principalele griji, în afara celor cotidiene, este cea cu privire la înmormântare si la cheltuielile aferente. Costurile unei înmormântãri decente trec de 50 milioane lei, ceea ce, pentru multi, este o cheltuialã care nu ar putea fi suportatã din bugetul propriu, dacã nu ar fi si diversele forme de ajutor de deces, respectiv cel acordat de Casa Judeteanã de Pensii.

Sicriu, prosoape, poduri, costul slujbei de îngropãciune, hainele de-ngropãciune, transportul la cimitir, flori, colãcei, pomene, lumânãri, plata groparilor si a celor care duc steagurile, praznicul de dupã înmormântare, nemaivorbind de costul locului de veci, toate acestea se pot ridica uneori la sume exorbitante. Pentru cei care au fost prevãzãtori si si-au pus deoparte bani pentru ultimul drum, sau, asa cum sunt cei mai în vârstã, care deja au pregãtite hainele si podurile care se dau la cei care-i conduc pe ultimul drum, efortul financiar este ceva mai usor de suportat. Nu mai vorbim de costurile praznicului, care, în cazul dacã este fãcut la un restaurant, preturile încep de pe la 30 lei/persoanã, putând ajunge, pentru cei cu dare de mânã, la peste 100 lei tacâmul. Nu putine au fost cazuri în care membrii familiei au trebuit sã facã un împrumut, de la rude sau de la institutiile financiare, pentru a putea face fatã cheltuielilor de înmormântare a celor dragi. Un sprijin financiar este cel primit de la Casa Judeteanã de Pensii, pentru cei care sunt cotizanti, sprijin care se ridicã la 2022 lei. Vârstnicii care sunt înscrisi la CAR-ul pensionarilor, si care, pe perioada cât au fost membrii au plãtit cotizatia (de 30 de lei anual) la fondul pentru înmormântare, mai beneficiazã si de la aceastã institutie de un ajutor echivalent cu de trei ori suma depusã.

Cuantumul acestui ajutor de deces, stabilit pentru anul 2011, este de 20,220 milioane lei vechi

Conform noii Legi a Pensiilor, 263/2010, în sistemul public de pensii se acordã ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului. Cuantumul acestui ajutor de deces, stabilit pentru anul 2011, este, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului de 20,220 milioane lei vechi, sau, pentru un membru de familie a asiguratului, de jumãtate din acest cuantum, respectiv de 10,11 milioane lei. “Conform art. 125 alin. (1) din Legea 263/2010, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiazã de ajutor de deces o singurã persoanã, care face dovada cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces, si care poate fi, dupã caz, sotul supravietuitor, copilul, pãrintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoanã care face aceastã dovadã. Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare, de la caseria unitãtilor locale”, a declarat Marius Arcãleanu, director al Casei Judetene de Pensii Vaslui. Actele necesare la solicitarea ajutorului de deces sunt, în afara cererii, certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului si actele de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, respectiv actul care atestã calitatea de mostenitor, tutore, curator, toate acestea trebuind a fi prezentate original si copie. În plus, mai este nevoie ca cererea sã fie însotitã de acte din care sã rezulte cã s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces, respectiv facturi sau chitante pentru servicii sau produse. În cazul în care solicitantul nu are acte din care să rezulte cheltuielile de deces, ajutorul de deces se poate achita persoanei îndreptãtite pe baza unei declaratii pe proprie rãspundere cã a suportat cheltuielile ocazionate de înmormântare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.