SUPÃRARE Diabeticii din Husi au ajuns la limita rãbdãrii, dupã ce, spun ei, de la Ambulatoriul de Specialitate, unde poate fi gãsitã doar o asistentã, oamenii sunt trimisi sã obtinã o „scrisoare medicalã” de la un cabinet particular, pentru care sunt taxati fiecare cu… 50 de lei. Chiar si asa, nu primesc scrisoarea promisã, ci sunt trecuti pe o listã de asteptare, care nu se stie când va fi onoratã… Bolnavii aratã cu degetul înspre medicul Ella Pintilei, cea care ar fi lãsat dispozitie ca pacientii care o cautã la Ambulatoriu sã fie îndreptati spre cabinetul particular. De partea cealaltã, medicul Pintilei se apãrã si spune cã bolnavii vin de bunã voie (!) sã fie consultati contra cost.
NEMULTUMIT „Uitati, acum vin de la unitatea asta particularã. Aici am fost trimis de doamna asistentã de la Ambulatoriu. Mi-a spus cã nu îmi poate da nimeni reteta, dacã nu vin la doamna doctor Pintilei, ca sã îmi dea dânsa o scrisoare medicalã. M-am mirat, pentru cã nu mi s-a mai cerut pânã acum scrisoare medicalã, când am fost sã mi se dea retetã. Am fost, m-au înscris niste doamne pe o listã de asteptare si mi-au spus sã vin sâmbãtã cu 50 de lei, cã la cabinetul particular atât costã. M-as fi dus la Vaslui, dar e aglomeratia de pe lume. Suntem sute de bolnavi, trebuie sã vinã cineva si la noi”, spune Constantin, 61 de ani. Omul spune cã suferã de diabet din 1977, de aceeasi boalã fiind afectatã si sotia acestuia. Ambii, periodic, trebuie sã îsi ia medicamentele de la farmacie, pe baza unei retete eliberate de un specialist. În cazul husenilor, de medicul Ella Pintilei. De data aceasta, huseanul s-a prezentat ieri dimineatã la Ambulatoriul de Specialitate, iar de acolo i s-a explicat cã trebuie sã meargã la cabinetul particular unde vine sãptãmânal doamna doctor si, contra unei sume de bani, va obtine atât o scrisoare medicalã, cât si reteta. Omul s-a conformat, pentru cã în câteva zile va rãmâne fãrã medicamentele care îi asigurã viata, însã este sigur cã se profitã astfel de boala diabeticilor. „Ce scrisoare sã mi se mai dea mie, dacã eu sunt în evidenta doamnei doctor de ani de zile?! Vin odatã la 3 luni dupã retetã, de unde sã dau eu 50 de lei pentru mine si 50 pentru sotie?” întreabã bolnavul.
Si doamna doctor rãspunde… „unii pacienti sunt foarte rãutãciosi!”
REPLICÃ „Nu este adevãrat. Stiti cum e acum cu sistemul sanitar, parcã s-au dat toate peste cap. Pacientii sunt supãrati cã eu nu mã mai duc la Husi, la Ambulatoriu, pentru cã fãceam muncã voluntarã, sincerã sã fiu”, spune, rãspicat, diabetologul Pintilei. Legat de faptul cã pacientii sunt directionati cãtre cabinetul particular, unde vine periodic sã acorde consultatii, medicul explicã: „Eu, într-adevãr, mã mai duc la Husi, la cabinetul particular, dar numai dacã am solicitãri. Însã nu mã duc niciodatã pentru diabetici, care pot fi consultati si cãrora li se pot da retete în unitãtile medicale publice, ci mã duc numai pentru pacientii cu probleme de nutritie. Iar acolo vin doar cei care vor, e optiunea lor si e normal sã plãteascã. Dar nu e vorba despre diabetici, ei au alt regim. Vedeti, unii pacienti sunt foarte rãutãciosi! O fi fost o micã neîntelegere, cine stie ce i-a spus doamna asistentã si, gata, reclamã! Chiar mai înainte m-a mai reclamat cineva cã nu l-am primit primul la consultatie. Dar dacã aveam 50 de pacienti înaintea lui, trebuia sã astepte, nu?!” se plânge medicul.
De ani de zile, aceeasi problemã pentru diabetici!
În zona Husului, sunt peste 2000 de persoane care suferã de diabet. Unii se pot descurca si prin intermediul medicului de familie sã îsi procure medicamentele, altii însã, periodic, trebuie sã fie vãzuti de diabetolog. Din pãcate, de mai mult timp, la Husi nu mai vine în mod constant niciun specialist, iar oamenii trebuie sã meargã la Vaslui, unde stau la cozi interminabile zile întregi, pentru o simplã retetã.