spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Afaceri imobiliare pe langa lege in scoli

- Advertisement -

Bugetele unitatilor de invatamant cresc prin intermediul veniturilor proprii. Inchirierea spatiilor aduce sume frumusele scolilor. In topul unitatilor cu cele mai multe astfel de contracte si care au un venit substantial in urma acestor mici afaceri imobiliare se afla Colegiul National „A.T. Laurian” din municipiu.

Conform datelor centralizate la nivelul unitatii, sunt inchiriate cinci spatii cu caracter permanent. Sase spatii sunt inchiriate ocazional, altele doua sunt pentru colaboratori, iar inca cinci provin din internatul unitatii. In ceea ce priveste cele cinci spatii inchiriate cu caracter permanent perioada unui contract este de doi ani. Unul dintre chiriasi, respectiv Centrul de Studii Stefan cel Mare si Sfant, a renuntat la spatiu detinut pana in luna septembrie. Pentru acest spatiu, compus din noua sali de clase, doua spatii administrative si un laborator, centrul platea o chirie lunara de 1.270 de lei, din care 635 de lei reprezenta contravaloarea utilitatilor. Un alt spatiu inchiriat este a unei societati din Targu Mures care achita lunar pentru o incapere de 35 mp, inclusiv utilitatile lunare, 1.250 de lei. Suma incasata pana in luna noiembrie inclusiv este de 3.750 de lei. Pentru o incapere de 12 mp, ce are ca destinatie un chiosc alimentar societatea achita lunar 24 de euro la care se adauga utilitatile conform facturilor primite de la furnizori. In primele 11 luni ale anului de pe spatiul acesta unitatea a incasat 403 lei. Un alt spatiu inchiriat il are o societate pentru un chiosc de papetarie, chiria lunara fiind de 400 de lei lunar. Si pentru o toneta de produse de simigerie chiria platita de persoana fizica ce are acest punct este de 50 de lei lunar.
„La finalul expirarii perioadei contractuale de doi ani exista posibilitatea prelungirii acestuia, cu acordul ambelor parti. Contractele sunt corecte si legale, nu este nici o problema”, a spus Mihai Manoila, administratorul financiar al unitatii. Preturile practicate de unitatea scolara in aceste contracte sunt aproximativ la jumatate fata de cele ale pietei. „Toate spatiile inchiriate ale unitatii respecta prevederile legale, avem aprobare si a Consiliului de Administratie si a Consiliul Local. In acelasi timp am trimis adresa si Inspectoratului Scolar si avand in vedere ca nu am primit nici un raspuns am considerat ca nu este nici o problema”, a spus Mihaela Prajinaru, directorul Colegiului National AT Laurian. (Petronela Rotariu)

Spatiile sunt inchiriate cam pe langa lege
Concluzia sefilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) in urma centralizarii datelor primite din scoli demonstreaza ca inchirierea spatiilor la nivelul municipiului Botosani s-a facut in mare parte fara respectarea conditiilor legale. Pentru ca un spatiu din unitate sa fie incheiat trebuie sa existe aprobarea de la consiliul de administratie al scolii, din partea ISJ si a Consiliului Local. Jumatate din chiria pe un spatiu ajunge in contul scolii, iar cealalta in bugetul local. Pentru ca aceste probleme sa fie remediate conducerea Inspectoratului a trimis adrese in scoli prin care li se solicita sa se puna in legalitate cu spatiile inchiriate. Spatiile inchiriate sunt in general pentru cei care comercializeaza rechizite scolare, papetarie si produse alimentare.

Foarte putine scoli sunt in regula in ceea ce priveste modul in care s-au inchiriat spatiile. De fapt, numai una este in regula. Vom extinde inspectia si la nivel de judet, Sunt unitati de invatamant cu un singur spatiu inchiriat, dar sunt si licee, precum Laurianul, cu 13 spatii inchiriate.

Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.