spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Afaceri cu iz penal la o asociație de locatari din Vaslui, pe fir a intrat și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice

- Advertisement -

SESIZAȚI… Asociațiile de proprietari din municipiul Vaslui par a fi stat în stat, iar cei care le conduc se poziționează, de multe ori, deasupra legii, asta și cu complicitatea celor care ar trebui să le verifice activitatea, dar nu o fac. La asociația de proprietari nr. 24 din gară, de exemplu, mai mulți proprietari de apartamente reclamă, de ani de zile, faptul că cei din conducerea asociației au făcut tot felul de afaceri, în urma cărora zeci de mii de lei ar fi dispărut fără urmă. Mai exact, foștii administrator și președinte ai asociației sunt acuzați că au încheiat contracte cu diferite societăți, fără consultarea oamenilor, iar apoi și-ar fi însușit banii. Cei nemulțumiți mai spun că asociația are o datorie de peste 200.000 de lei la Finanțe, tot din cauza aceleiași conduceri. Zilele trecute, după ce au efectuat un control financiar la asociație și au cerut explicații celor din conducere, reprezentanții Primăriei Vaslui i-au înștiințat pe cei care au reclamat presupusele ilegalități că „speța nu intră în competența autorităților publice locale”, precizând că „s-a decis înaintarea documentelor către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Poliției Municipale în vederea analizării și pronunțării în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Scandalul a izbucnit în urmă cu trei ani și jumătate, când locatarii scării F de la blocul 377 din gară s-au trezit cu o antenă 3G montată pe terasa de pe bloc. Oamenii spun că administratora de atunci a negociat și semnat contractul cu firma respectivă, fără a avea acordul lor. Un contract păgubos, afirmă vasluienii de la scara respectivă, pentru că antena a fost conectată la contoarul de energie al scării, curentul consumat de dispozitivul respectiv fiind plătit de locatari. În plus, mai spun cei nemulțumiti, banii pe care firma de cablu-tv ar fi trebuit să-i plătească pentru găzduirea antenei, în jur de 4300 de lei la trimestru, nu ar fi ajuns în contul asociației, așa cum spune legea, ci în altă parte. “Legea spune clar că administratorul trebuie să întocmească lunar și să depună semestrial la compartimentul specializat situația soldurilor elementelor de activ și pasiv precum și veniturile obținute din exploatarea proprietății comune. În cazul nostru, ne referim la suma încasată trimestrial în urma contractului de locațiune în cuantum de 4300 de lei, încheiat si semnat de “administrator” cu o companie de cablu-tv în data de 6 noiembrie 2017. Am vrut, de asemenea, să știm dacă există autorizație de construcție privind montarea antenei pe blocul nr. 377, însă toate demersurile noastre au rămas fără răspuns”, ne-a declarat Ioan Aionoaie, unul dintre locatarii blocului respectiv.

De ce nu au asociațiile cont bancar? 

Deși legea obligă asociațiile de proprietari să aibă propriul cont bancar, acest lucru nu este pus în practică la Vaslui pentru un cont bancar ar însemna un control mai riguros al banilor, iar asta nu este pe placul celor care conduc aceste asociații. “Aceste asociații de proprietari sunt obligate de articolul 20 din legea 196/2018 să aibă cont bancar în vederea plăților cheltuielilor, cont care se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier. Dacă ar respecta legea privind fiscalizarea, cei cărora le place să conducă aceste asociații ar fugi ca potârnichile întrucât nu ar mai putea să facă ce vor cu banii prin emiterea unor chitanțe care se pot pierde. Am solicitat organelor competente, în speță Primăriei Vaslui, să comunice atestatul administratorului și să sancționeze cu amendă persoanele responsabile care nu au atestat sau cont bancar, așa cum spune legea. Degeaba, se pare că bugetul local nu are nevoie de bani de la cei care nu respectă legea. Aceste asociații sunt pentru folosul unui grup restrâns de persoane. Dacă s-ar desființa, oamenii ar sta mai liniștiți și ar putea să se gospodărească și singuri, fără să plătească sume mari de bani în folosul altora. Cu toții ar trebui să refuzăm să mai plătim bani la asociații, până când acestea nu au casă de marcat și cont bancar. Ace,sti bani pe care cu toții îi plătim trebuie scoși la lumină, iar încasările să fie fiscalizate, așa cum spune legea”, a mai declarat Ioan Aionoaie.

Primăria a pasat responsabilitatea către SICE 

De aproape patru ani, de când încearcă să deslușească misterul încasărilor și cheltuielilor de la asociație, vasluienii care locuiesc la blocul 377 au solicitat Primăriei Vaslui să facă controale serioase la toate asociațiile din oraș, pentru că sunt semnalate nereguli peste tot. Zilele trecute, aceștia au primit un răspuns de la Direcția de Gospodărire Urbană, prin care Primăria Vaslui refuză să-și asume vreo responsabilitate în legătură cu neregulile constatate la asociația nr. 24, castanele fierbinți fiind mutate acum în curtea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Municipale Vaslui. „Având în vedere adresa dumneavoastră înregistrată la Primăria Vaslui nr 91637/2020, vă comunicăm faptul că în urma controlului financiar efectuat și a explicațiilor primite de la Asociația de proprietari nr. 24, s-a concluzionat faptul că această speță nu intră în competența autorităților publice locale și s-a decis înaintarea documentelor către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Municipale Vaslui în vederea analizării și pronunțării în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în răspunsul dat de conducerea Direcției de Gospodărire Urbană. Modul cum Primăria Vaslui se poziționează față de situația de la asociația nr.24 îi nemulțumește pe cei care au reclamat neregulile, mai ales că legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor permite Primăriei Vaslui să ia măsuri administrative, dacă ele se impun. „Noi, prin solicitările făcute, nu am cerut Primăriei Vaslui să se transforme în organ de cercetare penală, am solicitat să ia măsuri acolo unde legea 196/2018 îi permite să acționeze. Nu știm nici de la cine au primit acele explicații, întrucât asociația nr. 24 nu mai are nici președinte, nici comitet, iar actualul administrator a fost numit cu nerespectarea legii. Au fugit toți după ce au încasat  sume de bani pe care proprietarii nu trebuie să le cunoască” a mai declarat Ioan Aionoaie. Am încercat să contactăm actuala conducere a asociației, pentru a-i cere un punct de vedere, însă nu ni s-a răspuns la telefon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.