Detalii incredibile si revoltatoare, referitoare la afacerile din jurul „muribundului” Fortus SA, la care statul este actionar majoritar. S-a ajuns pina acolo incit unele firme vindeau dinainte utilaje ce urmau sa fie cumparate la licitatie de la Fortus. „Ziarul de Iasi” a intrat in dedesubturile unei astfel de licitatii, de aproape 2 milioane euro, organizata in noiembrie 2010. In total au fost semnate patru contracte intre Mereva Tools Piatra Neamt, in calitate de vinzator, si Seralex Dej, in calitate de cumparator, ultima firma fiind din acelasi judet cu administratorul judiciar al combinatului . Culmea: trei dintre ele s-au semnat inainte de licitatie.
Licitatia prin care administratorii judiciari de la Fortus au vindut utilaje in valoare de 1,87 de milioane de euro are increngaturi ciudate. Pe linga faptul ca organizarea vinzarii este contestata atit de creditorul principal, cit si de actionarii firmei, afacerea ridica si alte semne de intrebare. «Ziarul de Iasi» a reusit sa intre in posesia unor documente care arata cum s-au plimbat, in acte, la mai multe firme, utilajele combinatului. Interesant este ca o serie de utilaje de la Fortus SA au facut obiectul unui contract de vinzare chiar inainte ca una din firmele care a cistigat licitatia sa participe la actiunea de vinzare. Cum a fost posibil sa se intimple asa ceva? Cititi in rindurile de mai jos despre jongleriile cu bunurile combinatului iesean.
Inceputurile afacerii
In luna noiembrie 2010, Casa de Insolventa Transilvania (CITR) Cluj Napoca si Sigma IPURL Iasi, administratorii judiciari ai combinatului, au scos la vinzare doua pachete de utilaje. La licitatie, desi s-au prezentat opt societati, bunurile au fost adjudecate, din prima, de doua: Mereva Tools din Piatra Neamt si Colet Metal din Iasi. Prima a luat pachetul cel mai consistent, in valoare de 1,42 milioane euro, iar cea de a doua, pe cel de 450.000 euro. Conform site-ului Ministerului de Finante, firma din Neamt a fost infiintata pe data de 3 noiembrie, deci cu doua saptamini inainte de licitatie. Mereva Tools are doi actionari: Florin Braescu, care detine 25%, si Tudor Cristian Hodis (75%), un tinar in virsta de 21 de ani. Braescu este si administratorul societatii.
Circuitul utilajelor
Inainte de licitatie, mai exact pe 11 noiembrie 2010 – cu o saptamina inainte -, Mereva Tools, in calitate de vinzator, incheie un contract de vinzare-cumparare cu societatea Seralex Dej (judetul Cluj), in calitate de cumparator. La firma din urma asociat unic si administrator este Sebastian Precup. „Prezentul contract are ca obiect vinzarea (respectiv) cumpararea de utilaje, instalatii, dispozitive, dotari auxiliare, obiective de inventar si deseuri metalice din cele care vor fi proprietatea vinzatorului, in urma licitatiei din data de 18.11.2010 la SC Fortus SA Iasi. Cumparatorul va sustine financiar vinzatorul cu suma de 117.000 de euro la cursul de 4,2839 de RON/EUR pentru acoperirea partiala a unei garantii de participare la licitatie“, se arata in contractul incheiat intre cele doua parti. Pe 13 decembrie, tot inainte de licitatie, un nou contract este incheiat intre cele doua parti, de aceasta data obiectul contractului fiind vinzarea a 1.000 de deseuri feroase de la Fortus SA, la pretul de 1.000 de lei tona. O zi mai tirziu, pe 14 decembrie, contractul cu numarul trei, semnat intre Mereva Tools Piatra Neamt si Seralex Cluj, presupunea vinzarea de bunuri ce au apartinut combinatului Fortus, in valoare totala de 2,2 milioane de lei. Ultimul contract dintre parti a fost incheiat pe data de 10 ianuarie 2011, este in valoare de 1,55 milioane lei si viza achizitia de masini si utilaje. Adunind valorile din contracte rezulta o suma de 1,2 milioane de euro. Contactat telefonic, Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, nu a vrut sa precizeze data la care Mereva Tools a devenit proprietara urilajelor de la Fortus SA. Insa, in joc mai sint inca doua contracte. De data aceasta sint incheiate intre Seralex si Remat Iasi si prevad achizitia de catre firma ieseana a 1.750 si respectiv 1.000 tone de deseuri de fier vechi detinute de societatea din judetul Cluj la combinatul de utilaj greu.
Explicatii putine
“Ziarul de Iasi” a incercat sa desluseasca traseul cel putin ciudat al utilajelor vindute la licitatia de la Fortus SA. „Nu am participat la licitatie pentru ca nu am avut banii necesari la momentul respectiv. Am cumparat mai mult fier vechi de la Mereva Tools si apoi am mai luat si niste utilaje. Acei 117.000 de euro au fost un avans. Am luat fierul vechi si l-am vindut mai departe mai scump“, a precizat Precup. Intrebat cum a ajuns sa vinda fierul vechi tocmai la Remat Iasi, acesta a pus capat discutiei: „Haideti, ca deja ma trageti de limba. Ei mi-au oferit un pret bun si l-am dat. Multumesc. La revedere“. Cum a ajuns Mereva Tools sa faca afaceri cu Seralex din Cluj? „Prin asociatul meu, Tudor Hodis. Domnul Hodis il cunoaste pe domnul Precup. Doar stiti cum este in afaceri: conteaza foarte mult cine cu cine se cunoaste. Am preferat sa lucram cu ei pentru ca ei sint specializati in fier vechi si deseuri. Noi am vindut utilajele casate si am pastrat o parte foarte mica, care mai erau functionale. Cea mai mare parte din bunurile cumparate erau vandalizate, desfacute, incomplete, distruse“, a precizat Florin Braescu, administratorul companiei Mereva Tools. De cealalta parte, conducerea Remat sustine ca nu a participat la licitatie din cauza preturilor mari. „Cei de la Seralex ne-au contactat si ne-au intrebat daca vrem fier vechi. Din aproximativ 5.000 de tone, cite au cumparat, ei noua ne-au vindut 2.750 de tone, fiind emise doua facturi si marfa achitata. Noi cu masinile noastre si cu oamenii nostri am mers la Fortus si am dezasamblat utilajele. Sint total dezafectate si la cit de ruginite sint nu mai puteau fi readuse in stare de functionare. Din 2.750 de tone de fier cumparat, noi am reusit sa ridicam doar 1.500 de tone, pentru ca s-a inghetat ridicare bunurilor“, a sutinut Catalin Zelinschi, director general Remat Iasi. Explicatiile oferite de cei implicati sint putine si nu ofera o imagine clara. Ramin in continuare multe intrebari fara raspuns, care nu fac decit sa adinceasca misterul si sa lase loc de interpretari.
Ordin judecatoresc, simpla hirtie
Intr-un articol publicat in urma cu o saptamina, “Ziarul de Iasi” a aratat ca o serie de utilaje de la Fortus, vindute in urma licitatiei din noiembrie 2010, au fost scoase din firma in ciuda unui ordin judecatoresc care interzicea acest lucru. „Bunurile au fost predate odata cu achitarea lor, in luna ianuarie. Cumparatorii au timp pina pe 1 august sa-si ridice marfa, Fortus SA nemaiavind obligatii asupra acelor bunuri. Cumparatorii au propria firma care asigura paza utilajelor cumparate“, explica situatia Marinela Chelu, director general al Fortus SA. Aceasta situatia i-a nemultumit si pe reprezentantii creditorului principal (ANAF), care au cerut instantei sa-i schimbe pe administratorii judiciari ai combinatului iesean. „Administratorii judiciari au procedat la valorificarea activelor in afara cadrului legal. Astfel, se poate observa faptul ca in lipsa confirmarii planului de reorganizare judiciara, nu se poate proceda la executarea acestuia, iar pina la indeplinirea acestui act procedural se pot valorifica bunuri in conditiile stabilite de lege“, se arata in cererea depusa de catre ANAF pe data de 29 martie la Tribunalul sindic de la Tirgu Mures, unde se judecata insolventa Fortus SA. Combinatul are datorii totale de 261 milioane de lei, din care Finantele au de recuperat 154 milioane lei.