spot_img
spot_img
2 C
Vaslui
05-feb.-2025

Adrian Porumboiu primește în județul Suceava Ordinul “Mitropolit Anastasie Crimca”, ca ctitor actual al măreței mănăstiri Dragomirna (VIDEO)

- Advertisement -

ONOARE… Zi de mare însemnătate pentru Adrian Porumboiu care a primit de la Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Ordinul “Mitropolit Anastasie Crimca”, o distincție acordată în semn de recunoștință pentru slujirea semenilor prin bogata activitate social-filantropică. Această distincție i-a fost înmănată în cadrul Sfintei Liturghii de la mănăstirea Dragomirna, care duminică, 12 iunie, a avut și hramul bisericii. Disticția i-a fost înmânată soției acestuia, Viorica Porumboiu, fiindcă omul de afaceri nu a putut fi prezent la acel eveniment. De altfel, familia Porumboiu este unul din ctitorii actuali ai acestui vechi lăcaș de cult, construit chiar de Mitropolitul Anastasie Crimca la puțin timp după ce l-a primit la Suceava, ca preot, pe marele nostru voievod, unificator al tuturor românilor, Mihai Viteazul. Acesta l-a și numit episcop al Rădăuților în iunie 1600. În 1602, după mazilirea lui Mihai Viteazul este și acesta îndepărtat din scaunul de episcop și se retrage la moșia sa de la Dragomirești, unde împreună cu frații Lupu și Simion Stroici ctitoresc o bisericuță devenită apoi bolniță (un așezământ pentru îngrijirea bolnavilor), iar mai târziu biserica monumentală a mănăstirii care se va numi Dragomirna, cu Hramul “Pogorârea Sfântului Duh”. Din 1608 este în continuu mitropolit al Modovei, cu reședința la Suceava, păstorind până la moarte (cu o întrerupere intre anii 1617-1619).

O zi frumoasă și o mare de oameni au fost prezenți ieri la mănăstirea Dragomirna din județul Suceava, unde a fost zi de hram. După slujba oficiată de Preasfințitul Părinte, Damaschin Dorneanu împreună cu un sobor de preoți, acesta a înmânat în numele IPS Calinic patru distincții de vrednicie. Primul care a primit Ordinul “Mitropolit Anastasie Crimca” a fost Adrian Porumboiu. “Mănăstirea Dragomirna are foarte mulți binefăcători și maica stareță a dorit ca astăzi să evidențieze pe câtiva dintre dânșii ca exponeți ai tuturor celor care printr-un fel sau altul au ajutat mănăstirea”, a început discursul Presfințitul Damaschin. După acest preambul a dat citire textului acestui ordin, datat la cancelaria Arhiepiscopală cu data de 31.05.2022: «Noi Calinic prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, investit fiind de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu responsabilitatea apostolic-episcopală în ținutul Sucevei, luând aminte la cuvintele sfântului Apostol Pavel, care îndeamnă ca fiecare “să facă ce e mai bine, să înavuțească în fapte bune, să fie darnici, să fie cu inima largă, agonisindu-și lor buna temelie în veacul viitor” (I Timotei 6,18-19), dar și care întărește ca “vrednic este lucrătorul pentru plata sa” (I Timotei 5,18), în semn de recunoștință pentru slujirea semenilor prin bogata activitate social-filantropică și culturală, conferim cu părintească dragoste Ordinul “Mitropolit Anastasie Crimca”, domnului Adrian Porumboiu, întrucât a urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inventator de artă ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital din țară, la Suceava, în anul 1619. Binecuvântați să fie cei care se jertfesc pentru a dărui alinare semenilor în suferință!».

Medalia și Ordinul “Mitropolit Anastasie Crimca” a fost înmânat soției lui Adrian Porumboiu

Medalia și Ordinul au fost ridicate de soția lui Adrian Porumboiu, Viorica care a fost vizibil emoționată. Familia omului de afaceri este unul dintre ctitorii actuali ai vechiului așezământ din județul Suceava. Bătrâna cetate a Dragomirnei este unul dintre cele mai frumoase complexe mănăstirești din nordul Moldovei, încarcate de istorie. Este poate cel mai fortificată mănăstiri din România, martoră la mii de evenimente memorabile. Și iată cum un vasluian  a fost rânduit să fie sprijin de bază pentru păstrarea dreptei  credințe și continuității în acest lăcaș iubit de  Dumnezeu.  Adrian Porumboiu nu este la prima ctitorie. Acesta a contribuit la construirea mai multor biserici, mai ales în județul Vaslui. De exemplu, este ctitorul mănăstirii din dealul Dobrinei de la Huși, cu hramul “Schimbarea la Față”. Acolo este locul unde a fost îngrijit spre sfârșitul vieții fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș. De asemenea, este și ctitorul bisericii din Vaslui, de pe strada Traian cu hramul Sfinții “Arhangheli Mihail și Gavriil”, unde slujeste cu multă trudă părintele Bârsan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri