spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Adormirea Maicii Domnului, tradiții și semnificații biblice!

- Advertisement -

Prăznuită pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sântămăria Mare este una din sărbătorile așteptate de creștinii ortodcși cu aproape aceeași bucurie ca și Sfintele Paști. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cinstită și prin mulțimea de biserici care poartă acest hram. Pe 15 august nu se sărbătoresc onomastici, ci se pomenesc morții, care au purtat acest nume. Pentru această zi, există multe tradiții și obiceiuri din vechime, respectate de credincioșii creștin-ortodocși.

Semnificatia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, desi nu este amintita în Sfânta Scriptura, se regaseste în Sfânta Traditie a Bisericii si este vestita prin cântarile si imnurile de la Vecernia si Utrenia care se savârsesc, împreuna cu Sfânta Liturghie, în aceasta zi. În marturisirile existente despre acest eveniment de seama din viata Bisericii crestine, se spune ca Dumnezeu, prin intermediul unui înger, a înstiintat-o pe Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mai înainte cu trei zile, despre mutarea ei de pe pamânt la Cer. Dupa un moment rugaciune si pregatire pentru înmomântare, Fecioara Maria si-a încredintat sufletul în mâinile Fiului Sau Iisus Hristos, rostind cuvintele „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhhul meu”. Momentul trecerii ei la cele vesnice, ne apare ca o adormire, ca un somn profund, lucru care a facut ca denumirea acestei sarbatori sa fie „Adormirea Maicii Domnului”. Totul s-a intamplat în valea lui Iosaphat, situata în satul Ghetsimani. Acolo apostolii, înconjurati de o multime mare de oameni, au purtat patul mortuar cu trupul Fecioarei Maria spre locul rânduit pentru înmormântarea trupului Maicii Domnului. (sursa: ortodoxia.com)

„Trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant”

Traditia crestina mentioneaza ca Toma n-a fost prezent la aceasta înmormântare, dar ca, ar fi ajuns, totusi, a treia zi. Dorind sa mai vada o data pe cea care l-a nascut pe Mântuitorul Iisus Hristos, i-a rugat pe ceilalti Apostoli sa deschida mormântul, moment în care, s-a putut constata ca trupul ei nu se mai afla în mormânt. Astfel ne este relevata inaltarea la cer a Fecioarei Maria. Deci conform credintei Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant. Maica domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, de ingeri, cu trup cu tot la ceruri, ca o parga a intregii omeniri. Si acolo se roaga de-a pururi pentru noi. Sa avem mare incredere in rugaciunea ei, ca ea singura poate vorbi lui Dumnezeu, ca o mama unui fiu al ei. Dumnezeului nostru slava! (sursa: ortodoxia.com)

Nu se sărbătorește onomastica pe 15 august!

Conform tradiției, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu e prilej de bucurie, ci de rugăciune, căci, la această dată, Sfânta Fecioară a trecut la cele veşnice. Acum se pomenesc morţii ce poartă numele Maicii Domnului şi se împart pomeni pentru ca, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, data naşterii Sfintei Fecioare, să se serbeze onomastica. Se spune că acela care se roagă la Sfânta Fecioară, ţinând post negru, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube şi capătă, în schimb, alinare şi împlinire. De ziua praznicului se ţin slujbe importante în biserici şi se organizează hramuri. De Sfânta Maria, creştinii împodobesc cu flori icoana Preacuratei. Fetele i se roagă Sfintei Fecioare pentru a le scoate în cale ursitul, pentru grăbirea căsătoriei, în vreme ce femeile îi cer să aibă parte de o căsnicie liniştită, de naştere uşoară, păgubiţii, pentru prinderea hoţilor, bolnavii, pentru vindecarea bolilor. Tot pe 15 august se celebrează Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor (sursa: calendarulortodox.ro). De asemenea, pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări.

Cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, tradițiile și obiceiurile trebuie respectate!

– Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.
De asemenea, în funcţie de zonă, oamenii ţin şi acum cont de obiceiurile şi de superstiţiile străvechi, considerând că astfel vor aduce în casele lor prosperitate, sănătate, linişte sufletească şi că vor ţine relele departe.
– Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului.
– Se organizează târguri.
– Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească).
– În perioada rămasă până la 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.
– Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac.
– Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.
– Acum se angajează paznicii la vii.
– Florile culese azi sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.
– O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.
– Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.
– Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, cât și pentru vindecări.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.