La specializarile cele mai cautate de la colegiile de elita au mai urcat notele fata de anul trecut. La „Racovita”, ultima medie la „mate-info” a fost 9,59, fata de 9,47 in 2011. La „Negruzzi”, ultima medie la acceasi specializare a fost 9,46 fata de 9,39.
Absolventii de gimnaziu au aflat ieri la ce licee isi vor continua studiile. Ministerul Educatiei a afisat ieri rezultatele primei repartitii computerizate. Dintre cei 7.074 de absolventi care au sustinut evaluarea nationala, 6.271 au completat fisele cu optiuni, in vederea admiterii in clasa a IX-a. La nivel judetean, au fost disponibile pentru clasa a IX-a 2.436 de locuri pentru filiera teoretica si 5.152 de locuri pentru cea tehnologica. Pentru filiera teoretica, in municipiu, locuri libere au mai ramas numai pentru profilul filologie, la Liceele „D. Cantemir” (9), „V. Alecsandri” (7), respectiv la colegiile „C. Negruzzi” si „G. Ibraileanu” (cate unul). Ultimul candidat repartizat este de la Scoala generala din Golaiesti. Acesta a fost admis la Colegiul Tehnic de Transporturi cu media 3,53, avand 1,00 la evaluarea nationala si 6,06 pentru cei patru ani de gimnaziu. Cu cele mai mari medii s-a intrat in clasele de matematica-informatica si de Stiinte ale Naturii de la colegiile National, „C. Negruzzi”, „E. Racovita” si „M. Eminescu”. Sub 9 nu a coborat nici ultima medie de intrare in clasa de Stiinte ale Naturii de la Colegiul „G. Ibraileanu”. Ultimul elev acceptat in aceasta clasa are media 9,05, in timp ce anul trecut candidatul care a ocupat ultimul loc a avut 8,97.
Liceele de elita, dorite de elevi din alte judete
La Colegiul National, in cele 4 clase de matematica-informatica s-a intrat cu medii intre 10 si 9,57. Singurul zecist admis la aceasta specializare este Dragos-Gabriel Zupcu, absolvent al colegiului. Anul trecut, au fost in total 120 de locuri pentru matematica-informatica, ultimul elev acceptat avand media de admitere 9,59. In clasa de filologie, s-a intrat cu medii cuprinse intre 9,80 si 9,38. Daca pentru matematica-informatica ultima medie de admitere de anul acesta e mai mica cu doua sutimi fata de anul trecut, pentru filologie a crescut cu doua sutimi. La Colegiul „C. Negruzzi”, ultima medie cu care s-a intrat in cele 3 clase de matematica-informatica este 9,46. In privinta ultimei medii de admitere pentru specializarea mentionata s-a inregistrat o crestere de 7 sutimi fata de anul trecut, insa atunci au fost disponibile 120 de locuri. Singurul zecist repartizat in clasele de matematica-informatica de la „C. Negruzzi” este din judetul Neamt, de la Liceul Economic „Vasile Conta”. Din alte judete au mai intrat cu medii foarte mari – 9,94, respectiv 9,90 – doi elevi din judetele Suceava si Vaslui. Ultimul candidat acceptat in prima clasa de matematica-informatica de la Colegiul „C. Negruzzi” are media 9,76. Cei doi zecisti ai colegiului, Andrei Panainte si Delia Popa, au optat pentru clasa de Stiinte ale Naturii. Ultimii doi elevi acceptati la aceasta specializare au media 9,59. La specializarea filologie au fost repartizati 27 de elevi, un loc ramanand liber pentru urmatoarea etapa de admitere. Primul candidat acceptat in clasa de filologie bilingv-engleza are media 9,90, insa ultimul doar 8,34. De fapt, sunt 10 absolventi de gimnaziu care au intrat cu medii de 8 in aceasta clasa, ceea ce arata un interes scazut pentru specializarea propusa.
Au ales clasa tinand cont si de bacalaureat
Prin comparatie, anul trecut, ultima medie cu care s-a intrat in clasa de filologie a fost 9,23. „Mediile de intrare sunt foarte bune, mai mari fata de anul trecut, pentru cele doua clase de la real. Ne asteptam ca ultimele medii de admitere de la matematica-informatica si Stiinte ale Naturii sa fie oarecum apropiate, dar am vazut din timpul anului scolar dorinta elevilor nostri de a se inscrie in clasa de Stiinte ale Naturii. Asta pentru ca isi doresc sa urmeze mai departe Medicina, domeniul redevenind atractiv. Si faptul ca la bacalureat sustin proba la matematica tip M2 poate fi un motiv. Noi ne bucuram ca reinfiintarea clasei de Stiinte ale Naturii s-a dovedit a fi o alegere buna pentru anul acesta. Am mai avut o astfel de clasa in urma cu doi ani. Ma mira media de intrare de la uman, probabil ca absolventii din aceasta promotie se reintoc spre real. Totodata, este posibil ca cei interesati de acest profil din alte scoli sa se fi gandit ca e mai multa rigoare la «Negruzzi». Speram ca cei admisi isi vor da interesul pe parcursul liceului. Anul acesta am avut o promotie foarte buna la filologie, trei absolvente fiind sefe de promotie, iar doua dintre acestea au mediile 10 si 9,90 la bacalaureat”, a precizat Mihaela Tura, director adjunct al Colegiului „C. Negruzzi”.
Crestere consistenta
La Colegiul „Emil Racovita”, cele 56 de locuri de la specializarea matematica-informatica au fost ocupate de elevi ale caror medii de admitere sunt cuprinse intre 10 si 9,59. Zecistul care a dorit sa-si continue studiile la Colegiul „E. Racovita” este Andrei Zugravu, absolvent al Scolii „B.P. Hasdeu”. Anul trecut, ultima medie cu care s-a intrat pe cele 60 de locuri din clasele de matematica-informatica a fost 9,47, ceea ce indica o crestere de 12 sutimi. Tot 9,59 este si ultima medie de admitere pentru clasa de Stiinte ale Naturii. Pentru aceasta specializare, ultima medie de admitere a urcat fata de anul trecut numai cu o sutime. Cu medii mari s-a intrat si la clasa de filologie, ultimul elev acceptat avand 9,40. Fata de anul trecut, pragul pentru aceasta specializare a urcat cu 20 de sutimi. „La matematica-informatica e o crestere destul de consistenta si aceasta cred ca reflecta optiunea unor elevi foarte buni pentru colegiul nostru, ca urmare a ceea ce ofera. Profilul Stiinte este in continuare foarte solicitat, pentru ca de la noi majoritatea absolventilor se indreapta spre Medicina. Pentru filologie, ma asteptam sincer ca ultima medie de intrare sa fie apropiata de cea de anul trecut. In aceasta clasa predomina elevii nostri, la care se adauga un anumit procent al celor veniti din alte scoli. Am observat ca mediile de intrare sunt mari si la celelalte colegii de elita, ceea ce ma face sa cred ca promotia de anul acesta e mai bine pregatita, lucru reflectat si de rezultatele pe care copiii le-au obtinut la concursuri si olimpiade. Totodata, poate ca aceste medii sunt mai ridicate si datorita masurilor care au fost luate, de exemplu supravegherea video, masuri care i-au determinat pe copii sa se mobilizeze mai mult. Si faptul ca rezultatele lor au fost monitorizate pe tot parcursul anului scolar a contat mult”, a explicat Paula Gavrilescu, director al Colegiului „E. Racovita”.
„Nu ne surprind aceste cresteri”
Cu medii peste 9 au fost ocupate si locurile din clasele de matematica-informatica de la Colegiul „M. Eminescu”. La specializarea matematica-informatica (simplu), ultima medie cu care s-a intrat este 9,29, cu o sutime mai mare fata de cea de anul trecut. Cele cele 14 locuri de la specializarea matematica-informatica bilingv-engleza au fost ocupate cu medii intre 9,60 si 9,06, anul trecut ultima medie fiind 9,10. Pe celelalte 14 locuri de la matematica-informatica bilingv-franceza, au fost admisi absolventi de gimnaziu cu medii cuprinse intre 9,56 si 8,91. Anul trecut, ultimul absolvent acceptat la aceasta specializare a avut media 8,80, cresterea inregistrata fiind, asadar, de 11 sutimi. Ca si la colegiile „C. Negruzzi” si „E. Racovita”, clasa de Stiinte ale Naturii a atras candidatii cu cele mai mari medii, ultimul admis 9,42. Fata de anul trecut, pragul pentru admitere la aceasta specializare a urcat cu 20 de sutimi. Fata de Colegiul „C. Negruzzi” insa, clasa de filologie bilingv-englez de la Colegiul „M. Eminescu” a fost preferata de candidati cu medii mai mari, ultimul acceptat avand media 9,00. Anul trecut, ultimul elev care a ocupat un loc in aceasta clasa avea media 8,76. „Nu ne surprind aceste cresteri, pentru ca se coreleaza cu faptul ca anul acesta mediile de la evaluarea nationala au fost ceva mai mari. Oricum, comparand cu ultimii ani, sunt variatii de plus-minus, nu foarte mari, naturale. Profilul Stiinte e foarte solicitat, iar pentru filologie bilingv-engleza a fost anul trecut o fractura intr-o suita cu o anumita continuitate. Si in anii precedenti in clasa respectiva se intra cu medii bune. Oricum, cresterile in cazul ultimelor medii de admitere in clasa a IX-a, pe specializari, nu prea le poti anticipa cu o mare acuratete, fiindca mai e si jocul optiunilor, o variabila greu de controlat”, a mentionat Gabriela Sandulescu, director al Colegiului „M. Eminescu”. A doua etapa de admitere la liceu este programata intre 16 si 30 iulie. La aceasta participa candidatii care nu au fost repartizati si cei care nu s-au inscris, din diferite motive, in prima etapa. Cei care au fost admisi in liceele si la specializarile pentru care au optat trebuie sa-si depuna dosarele de inscriere intre 16 si 26 iulie.
www.ziaruldeiasi.ro