spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Adio spãgi pentru managerii de spitale: achizitiile au fost conditionate!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI… Executivul condus de Florin Cîtu a aprobat, zilele trecute, printr-o Ordonantã de Urgentã, la propunerea Ministerului Sãnãtãtii, mai multe modificãri referitoare la rolul si responsabilitatea consiliilor de administratie ale spitalelor de stat. Astfel, acestea vor avea atributii noi, cele mai importante fiind avizarea oricãrei achizitii directe care depãseste suma de 50.000 de lei, precum si propunerea realizãrii unui audit extern asupra tuturor activitãtilor din spital. Conform reprezentantilor Ministerului Sãnãtãtii, mãsurile au fost luate pentru a eficientiza activitatea spitalelor publice, printr-o implicare mai activã a consiliilor de administratie.

„Conform rapoartelor DNA despre coruptia din sãnãtate, sumele pretinse de manageri care luau mitã pentru contracte cu spitalul au reprezentat un procent fix din valoarea facturilor plãtite, cuprins în intervalul 5 – 20%. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu o companie sau alta fãrã sã treacã prin licitatie si printr-un proces de transparentã”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sãnãtãtii. De asemenea, modificãrile fac parte din obiectivele Guvernului si ale Ministerului Sãnãtãtii pentru a creste transparenta si pentru a opri coruptia din sistemul sanitar. OUG 12/2021 a fost publicatã în Monitorul Oficial pe 25 februarie 2021.

Kovesi: „Cele mai mari spãgi se dau în sistemul medical”

Fostul procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustinea, în 2018, cã în sistemul medical spãgile sunt mult mai mari decât în alte domenii si au fost identificati chiar si manageri de spitale care luau mitã de 1,2 milioane de euro. „S-au identificat 5 domenii de coruptie în sistemul de sãnãtate din România. Este vorba în primul rând despre achizitiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar. În domeniul sãnãtãtii se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor. În domeniul Sãnãtãtii procentul de mitã este mult mai mare decât în alte domenii. Plata este fãcutã fie direct managerului, fie prin diverse servicii de consultantã. Am întâlnit si cazuri în care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung în aceastã functie, managerul de spital a primit în decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mitã.

Manager de spital, prins cu sacii de bani în casã

În luna decembrie a anului trecut, managerul unitãtii medicale din Odorheiu Secuiesc a fost prins de procurorii anticoruptie având zeci de mii de euro în pungi. Descoperirea a fost fãcutã în urma perchezitiilor domiciliare din dosarul de coruptie privind achizitiile inutile de la Spitalul de Boli Infectioase din Brasov si cel din Odorheiul Secuiesc. La acea vreme, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, fostul manager al Spitalului de Boli Infectioase Brasov, mai multi angajati din spitale, un politist si consilieri locali se aflau printre cele 12 persoane retinute de DNA în dosarul vizând atribuirea unor contracte pentru care spitalele ar fi organizat proceduri formale prin care sã fie desemnatã cîstigãtoare o anumitã firmã. În plus, un fost consilier judetean este acuzat cã a primit mitã de 25.000 de euro, iar în schimb Spitalul de Boli Infectioase Brasov a cumpãrat cu 949.620 de lei un robot pentru dezinfectie cu ultraviolete, în conditiile în care valoarea de piatã a produsului era cuprinsã între 285.000 de lei si 380.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.