spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

ADIO, domnule profesor!

- Advertisement -

RÃMAS BUN A decedat profesorul universitar doctor Dan Brânzei. Celebrul matematician de la Universitatea „A. I. Cuza”, a trecut în nefiintã în noaptea de vineri, 11 mai 2012, în jurul orei 22:00. Vestea tristã a socat întreaga lume academicã româneascã, cât si marea masã a profesorilor de matematicã pe care regretatul profesor i-a sprijinit în activitatea didacticã. Generatii întregi de elevi si studenti, actuali matematicieni sau cadre didactice, deplâng pierderea unuia dintre cei mai apreciati slujitori ai învãtãmântului matematic în general si ai celui preuniversitar în special.

Profesorului universitar doctor DAN BRÂNZEI a fãcut parte din generatia de aur a absolventilor Facultãtii de matematicã de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi. Pentru noi, profesorii de matematicã din judetul Vaslui, profesorul universitar Dan Brânzei rãmâne unul dintre cei mai apreciati slujitori ai învãtãmântului matematic în general si ai celui preuniversitar în special. În acelasi timp rãmâne unul dintre cei mai înzestrati cu stiintã si cu har dintre oamenii de scoalã superioarã din tara noastrã. Personalitate fascinantã, atipicã pentru un matematician, profesorul Dan Brânzei continuã sã reprezinte prin lucrãrile sale stâlpul educatiei matematice românesti. Întrebat cândva de un reporter ce este matematica, a rãspuns prompt si simplu: „un bun aliat în formarea unor copii capabili sã meargã mai departe. Este un aliat împotriva acelor dusmani care încearcã sã educe conform unor ideologii, unor orientãri politice. Copilul întâi trebuie ajutat sã judece. Acest pas se realizeazã, în primul rând, cu ajutorul matematicii”. S-a pus problema: ce reprezintã profesorul Dan Brânzei pentru matematica româneascã? Rãspunsul formulat de academicianul Radu Miron contine trei aspecte: din care primul este urmãtorul: „Un pilon remarcabil al modernizãrii învãtãmântului matematic preuniversitar”, lucru evident pentru toti cei care l-au cunoscut si i-au citit opera. Contributia la modernizarea învãtãmântului matematic din tara noastrã, a profesorului Dan Brânzei este, fãrã îndoialã, datã de numeroasele manuale si culegeri de probleme pentru elevi, dar si a cãrtilor adresate profesorilor din liceu sau gimnaziu.

Însusindu-si apelativul OLIMPIADÃ, conturat prin anii ’50, datoritã academicianului Grigore Moisil, profesorul Dan Brânzei a prezidat numeroase concursuri si examene de matematicã de pe tot cuprinsul României. Om cu o imensã dragoste de oameni, în special pentru tineri, profesorul Dan Brânzei a fost în ultimele decenii totodatã si unul dintre stâlpii de nãdejde ai Societãtii de Stiinte Matematice din România. A înteles si a iubit adolescentii în strãdaniile lor de a se apropia de matematicã. Pornind de la faptul cã matematica reprezintã partea fireascã a vietii noastre, Dan Brânzei a pus bazele unor concepte practice de învãtare a matematicii, demonstrând, prin propriul sãu exemplu, cã este nevoie de metodicã în predarea matematicii, cã nu este de ajuns numai stiinta în sine. A umanizat discursul matematic al evaluãrii la concursurile si olimpiadele scolare si a lansat moda subiectelor elevate, redactate într-un stil atractiv, non-conformist, cuceritor, dat fiind si faptul cã a pãtruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei având drept sprijin toiagul magic de narator. A reusit sã îmbrace cu usurintã abstractul cu haina atractivului, oferind zâmbetul pe chipurile tuturor celor care îl ascultau.

Profesorul Dan Brânzei a cãlãtorit prin matematicã cu rezultate de exceptie, ca un voievod care a înteles de la Grigore Moisil cã „stiinta nu e tristã decât pentru unii” si care nu a uitat niciodatã îndemnul savantului Albert Einstein: „în mijlocul teoremelor si ecuatiilor nu uitati omul!”. Într-o lume în care lucrurile par a fi din ce în ce mai mult vedetele fiintãrii noastre, profesorul Dan Brânzei a luptat ca mãcar în matematicã, acolo unde poate, nici cei mai multi dintre semenii nostri nici nu se asteptau, sã gãsim repsectul pentru om.

Adio domnule profesor!

Nu vom uita privirea blândã si veselã a ochilor dumneavoastrã albastri. Rãmâneti modelul nostru de a comunica deschis cu toti copii. Rãmâneti modelul nostru de comunicare a sentimentului de iubire a geometriei.

Dumnezeu sã-l ierte!

Societatea de Stiinte Matematice Vaslui,

Prof. Dumitru Apostolache

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

236 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.