Premierul Ungureanu si-a anuntat intentia de a inchide programul de construire a bazinelor de inot din tara si dirijarea banilor catre alte investitii. Un astfel de proiect era initiat si la Iasi. „Au fost discutii, cred ca de prin 2009. Am fost la Bucuresti, am discutat, dar nu s-a mai facut nimic”, spune directorul tehnic al Primariei.
Masurile de austeritate luate de prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu ar putea lasa Iasul fara o investitie extrem de importanta. Premierul iesean pare decis sa renunte la unul din programele de investitii ale Ministerului Dezvoltarii. Redirectionarea fondurilor de la constructia de bazine de inot inseamna si eliminarea din lista de investitii a Guvernului a bazinului de polo propus a fi amenajat la Iasi. „Nu sintem o tara de inotatori, nu am o mare apetenta pentru piscine sapate in diferite localitati”, a spus primul ministru intr-un interviu acordat postului national de televiziune. Inca din 2009 se discuta de posibilitatea amenajarii unor bazine de inot la Iasi. Acestea ar fi trebuit sa fie realizate cu fonduri guvernamentale, prin acelasi program criticat de Ungureanu si gestionat de Ministerul Dezvolarii, prin Compania Nationala de Investitii. „Nu avem nici o lucrare cu Compania Nationala de Investitii. Au fost discutii, cred ca de prin 2009. Am fost la Bucuresti, am discutat, dar nu s-a mai facut nimic. Noi am propus un complex format dintr-un bazin de antrenament si un bazin de polo. Amplasamentul propus a fost Stadionul Tineretului. Documentatia a fost aprobata de un comitet tehnico-economic. Erau investitii de aproximativ doua milioane de euro. Am propus si amenajarea unui bazin scolar in zona Cicoarei”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.
Senatorul PDL Mihaela Popa sustine insa ca Iasul nu va fi afectat de masurile anuntate de primul ministru. „Nu cred ca primul ministru s-a referit la toate proiectele. Noi nu avem proiect de piscina, ci de bazin olimpic de polo. Cred ca primul ministru s-a referit la proiectele din comune. Au fost cazuri in care comunele nu au avut fonduri sa intretina o astfel de investitie. Nu cred ca Iasul este afectat. Investitiile de la Iasi vor continua. In cazul acestui proiect este nevoie de o cofinantare de 30% din partea Primariei. Inca nu au fost facute demersurile necesare, nu s-a aprobat o hotarire de Consiliu Local in acest sens”, a precizat Popa. Ea a mai spus ca in acst an ar putea fi reluate lucrarile de la bazinul de inot al Universitatii Tehnice. Acesta a inceput sa fie construit inca din anii ‘90, dar nu a fost finalizat. In ultima perioada, lucrarile au fost blocate de un litigiu legat de o parte din terenul alocat bazinului, in zona Gradinari. „Am discutat cu rectorul si mi-a spus ca este pe cale sa rezolve aceasta problema si urmeaza sa primeasca o prima transa din bani. Finantarea este asigurata prin Ministerul Educatiei”, a explicat Popa.