spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

ADEVÃRUL din spatele asa-zisei TRÃDÃRI

- Advertisement -

PUBLICITATE ELECTORALA

Fostul presedinte al PNL Bârlad, Ciprian Feraru : “Votez Victor Ponta !”

Rep. În urmã cu o lunã ati surprins peisajul politic bârlãdean cu o decizie pe care putini ar fi anticipat-o -retragerea din functia de presedinte al organizatiei din Bârlad a Partidului National Liberal, pentru a vã alãtura grupului politic al Partidului Social Democrat. Care au fost adevãratele motive din spatele acestei schimbãri de directie politicã ?

Ciprian Feraru : În momentul în care am luat decizia respectivã, nu am dorit sã dau prea multe explicatii legate de demisia din PNL, deoarece nu am vrut sã lansez public atacuri la adresa celor care mi-au fost colegi sau coordonatori. Dar, desi am crezut cã acest episod se va pierde în marea agitatie determinatã de apropierea acceleratã a alegerilor prezidentiale, m-am inselat; bârlãdenii vor sã cunoascã motivele acestei schimbãri ce lor le-a pãrut bruscã si inexplicabilã, iar eu am ajuns la concluzia cã ei au dreptul sã afle care au fost “dedesubturile” acestui gest, cine le-a generat si de ce s-a ajuns la situatia actualã. Au existat douã motive principale pentru plecarea mea din PNL, si anume – neîntelegerile iremediabile cu conducerea organizatiei judetene a PNL Vaslui si dezacordul personal asupra directiei în care a început sã meargã, în ultima perioadã, Partidul National Liberal. Mã refer la aceastã aliantã cu Partidul Democrat Liberal ; aliantã e impropriu spus, deoarece toatã lumea stie cã în foarte scurt timp PNL va fi “înghitit” de PDL, va fi absolut sters din tabloul politic românesc, fapt observabil la toate nivelurile – la nivel local, judetean si national, PDL conduce PNL. În ceea ce priveste orientarea cãtre PSD, asa cum am precizat si în urmã cu o lunã, cred, cu fermitate, cã obiectivele mele socio-politice pot deveni o realitate concretã alãturi de echipa puternicã a acestui partid în municipiul Bârlad.

Rep. Revenind totusi la plecãrile din PNL, la sedinta Consiliului Local Bârlad din data de 10 octombrie, nu ati fost singurul care v-ati anuntat demisia ; consilierii locali Dumitru Boros si Cezar Maftei-Toporas au ales sã pãrãseascã PNL si sã devinã independenti. Într-o declaratie recentã, actualul presedinte interimar al PNL Bârlad, d-na Elena Monu, vã încadra pe dvs. si pe cei doi consilieri mentionati mai sus în tipologiile ”trãdãtori” si “lasi”. Cum comentati aceste afirmatii ?

C.F. : Declaratiile veniserã atunci (24 octombrie), din partea unui presedinte încã nevalidat de cãtre Biroul Judetean al PNL Vaslui, ca atare functia pe care si-o aroga doamna adusã în discutie era ilegitimã, iar declaratiile din ipostaza de “actual presedinte al PNL Bârlad” nu îsi aveau rostul, la momentul respectiv. Asa, nu pot decât sã le asociez cu aceeasi etichetã pe care am atribuit-o si acestei numiri “neasteptate”- o glumã proastã. Însã, vã mãrturisesc sincer cã nu vedeam o doamnã cu imaginea si prestigiul Elenei Monu sã se preteze la un gest pe care mã abtin sã îl etichetez din respect fatã de vârsta dumneaei: dupã ce trecuserã douã sãptãmâni de la momentul demisiei si a trecerii mele în grupul PSD, 14 zile în care si-ar fi putut exprima nemultumirile, jignirile, sau ar fi putut adresa public întrebãrile al cãror rãspunsuri dorea sã le afle, a gãsit drept moment oportun ziua de 24 octombrie, în care subsemnatul îsi sãrbãtorea aniversarea, pentru a mã insulta, atât pe mine, cât si pe doi dintre fostii colegi de partid. Acum stau sã mã întreb – oare declaratiile respective au fost atât de valoroase din punct de vedere al continutului, atât de complexe la nivel semiotic, atât de elaborate cantitativ si slefuite calitativ, încât au avut nevoie de douã sãptãmâni pentru a putea fi “scoase la suprafatã” ?

Revenind acum la lucruri serioase, tin sã precizez cã nu numai eu si colegii mei din Consiliul Local Bârlad ne-am retras din functii ; biroul municipal al PNL Bârlad a demisionat (cu douã-trei exceptii care oricum au fost date afarã din sediul partidului ulterior de cãtre noua conducere). Rep.Mai mult decât atât, în ultima lunã am fost contactat de peste 100 de fosti liberali care au dorit sã se înscrie în PSD.

În ultima perioadã, mai multe voci l-au gãsit responsabil pe deputatul Florin Ciurariu- presedintele organizatiei judetene a PNL Vaslui, pentru plecãrile multiple înregistrate în filiala pe care o conduce. Ce pãrere aveti despre aceste “acuzatii” ?

C.F. : Întotdeauna a existat o colaborare extrem de limitatã între organizatia municipala Bârlad si cea judeteanã a PNL, condusã de presedintele Florin Ciurariu. Însã, de la alegerile locale din vara anului 2012, atât eu, cât si fostii colegi din organizatia PNL Bârlad am simtit cum toate negocierile filialei judetene s-au fãcut împotriva formatiunii politice din care fãceam parte. Nu pot decât sã cred cã munca noastrã în interiorul partidului, progresele pe care aceasta le-a înregistrat în ultimii ani, faptul cã devenise o organizatie bine închegatã, omogenã si puternicã a constituit o amenintare mult prea mare pentru presedintele Ciurariu, care dorea sã îsi atribuie putinele functii politice existente sie si apropiatilor sãi. Asa s-ar putea explica si refuzul categoric al filialei Vaslui a PNL de a forma USL în Bârlad în vederea alegerilor locale din iunie 2012 ; o bunã colaborare cu PSD la acel moment ar fi consolidat organizatia PNL Bârlad si i-ar fi permis sã se ridice prea mult, mult mai mult decât si-ar fi dorit presedintele de la nivel judetean.

Totodatã, pentru cã l-ati adus în discutie pe domnul deputat Ciurariu, nu pot sã nu exprim public o nelãmurire, atât a mea, personal, cât si a fostilor colegi din biroul municipal al PNL Bârlad, generatã de refuzul domnului Florin Ciurariu de a pãstra în coordonare pentru alegeri colegiul pe care în prezent îl reprezintã în Parlamentul României, la care se adaugã si orientarea actualã a dumnealui cãtre un alt colegiu din judetul Vaslui – colegiul Zorleni. În contextul acestei rãzgândiri, când încã mai eram presedinte al PNL Bârlad, i-am propus domnului Ciurariu ca din colectivul de coordonare al colegiului Zorleni sã facã parte si un liberal mai apropiat geografic acestei zone – domnul avocat Dumitru Boros, care cunoaste din interior o mare parte din problemele comunitãtii vizate – însã, din nou, m-am lovit de refuzul nemotivat al deputatului. Cu totii ne întrebãm care sunt motivele acestui abandon, acestei schimbãri de directie, devreme ce dumnealui însusi si-a exprimat deoseori public mândria cã a obtinut, pe USL, cel mai mare scor din judet pe colegiul sãu, colegiul Negresti. Mã întreb eu acum, din procentul de 71% pe care domnul Ciurariu l-a trâmbitat în întreg judetul, cât anume se datoreazã partidului pe care acum dumnealui îl denigreazã în fel si chip – PSD ? În momentul actual însã, colegiul Negresti, unde domnul Ciurariu pare cã are o sustinere covârsitoare, nu mai are niciun primar liberal. Atât de calitativ a fost leadership-ul dumnealui în colegiu, atât de bine a stiut sã îsi tinã echipa aproape, sã îi sprijine si sã îi motiveze, încât au plecat cu totii din PNL. Iar acest lucru nu s-a întâmplat numai în colegiul respectiv- e un fenomen care s-a înregistrat în multe comune fost liberale. Dacã cineva ar trebui tras la rãspundere pentru aceastã nemultumire masivã, aceia nu sunt cei care nu au mai putut suporta situatia din interiorul partidului, ci liderul organizatiei judetene- responsabilul cu mentinerea stabilitãtii si a coeziunii între membrii filialei pe care o prezideazã, cu crearea unui climat favorabil întregii formatiuni politice pe care o conduce, nu numai siesi si câtorva apropiati.

Rep.Apropo de acest aspect, o parte dintre oamenii care s-au retras din liberalismul vasluian au sustinut cã plecarea lor din partid a generat, din partea presedintelui Florin Ciurariu, un mesaj extrem de simplu, exprimat într-un sms sugestiv- “Puie Monta !”. Decizia plecãrii dvs. din partid a fost si ea “întâmpinatã” cu acest mesaj ?

C.F. : DA… si nu îmi explic nici acum cum este posibil ca un profesor, fost inspector general, presedinte de filialã, discipol al lui Iohannis, deputat în Parlamentul României – mandat obtinut în urma candidaturii din partea USL pe colegiul Negresti – sã îmi trimitã mesaje, noaptea la ora 22 :00, cu aceastã elevatã expresie (sã nu uitãm totusi cã la data la care domnul Ciurariu candida pentru alegerile parlamentare din partea aliantei PNL-PSD, Victor Ponta era presedintele uneia dintre cele douã formatiuni politice care l-au propulsat direct în Parlamentul României !).

Rep.Ciocnirile dintre PNL Bârlad si filiala judeteanã sunt însã, mai vechi. Dacã îmi amintesc bine, la începutul anului 2014, mai multi membri liberali au demisionat din biroul judetean al PNL. Atunci, motivele acestor demisii au fost putin incerte. Acum, însã, ne puteti lãmuri asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevãrat ?

C.F. : Da, în luna februarie a anului curent, au existat cinci demisii in biroul judetean al PNL (av. Dumitru Boros, ing. Carmen Bularda, av. Carmen Frãtiman, av. Radu Bobârnat si primarul comunei Vetrisoaia- Vasile Puiu) determinate de proasta conducere a filialei… demisii la care presedintele a rãmas imun, iar sperantele unei schimbãri în conducerea PNL Vaslui au fost din nou înnãbusite.

Dacã îmi permiteti, doresc sã amintesc, în acest context, si abnegatia insistentã cu care domnul Ciurariu l-a sustinut pe contracandidatul meu la alegerile pentru presedintia PNL Bârlad din septembrie 2013. Teoretic, un presedinte de filialã, cel care, de altfel, a si prezidat sedinta din ziua alegerilor, ar fi trebuit sã dea dovadã de impartialitate, de obiectivitate totalã în prezentarea candidatilor. Dumnealui însã a ales varianta subiectivã extremã, manifestând public, în cadrul adunãrii, toatã sustinerea si încrederea cãtre celãlalt candidat. Desi deranjat de gestul lipsit de eticã a domnului presedinte, am ales sã nu îl condamn – poate nu îi plãcea fata mea, sau îl deranja vârsta mea si faptul cã eram exponentul generatiei noi care merita sã îsi facã si ea loc între reprezentantii vechi ai liberalismului bârlãdean (de altfel, se vede cã si în prezent domnul presedinte mizeazã pe aceeasi categorie). Ceea ce nu poate fi însã trecut cu vederea este atitudinea ostilã pe care domnul Ciurariu a continuat sa o aibã fatã de mine si colegii mei, dupã ce am fost alesi în mod democratic, de Adunarea Generalã de Alegeri a PNL Bârlad. M-am asteptat ca ceea ce a pãrut a fi o confruntare trecãtoare între “noi si ei” sã se încheie imediat dupã validarea mea si a biroului politic municipal. Din pãcate, asta nu s-a întâmplat ; ba, din contrã, obiectivele si activitatea noastrã politicã s-au lovit continuu de lipsa de sustinere a reprezentantilor filialei judetene, de atacurile lor mai mult sau mai putin directe, de “debarcãrile” liderilor judeteni la sediul din Bârlad pentru “a ne trage de urechi” ori de câte ori au avut ocazia.

Rep.Imediat dupã plecarea din PNL, vi s-a reprosat cã “ati cam mers cu frâna de mânã trasã” în timpul conducerii liberarilor bârlãdeni. Cum comentati aceastã declaratie ?

C.F. : Dacã noi am mers cu frâna de mânã trasã, înseamnã ca org. municipalã Vaslui a “evoluat” cu toate rotile blocate. “A merge cu frâna de mânã trasã” s-ar traduce, la nivel politic, în rezultate slabe. Și cum sã nu amintesc eu, în acest context, de rezultatul singurelor alegeri la care biroul municipal prezidat de subsemnatul a participat ? Mã refer la alegerile europarlamentare din mai 2014, când “foarte slaba organizatie liberalã din Bârlad” a obtinut cel mai mare numãr de voturi al unei organizatii municipale din filiala PNL Vaslui ; asta, în conditiile în care, spre deosebire de alte formatiuni politice locale, care beneficiau de sprjinul liberal venit din partea unui deputat, viceprimar, vicepresedinte de CJ, candidat la europarlamentare, sefi de deconcentrate, organizatia PNL Bârlad a avut parte doar de energia, timpul si resursele unor oameni de onoare care au muncit cu încredere si devotament zi de zi în campania din primãvarã, aducând toate contributiile necesare din buzunarul propriu – colegii mei din fostul birou municipal Bârlad.

Rep.În momentul în care ati demisionat din PNL, v-ati retras din toate functiile politice cumulate în interiorul partidului, inclusiv din cea de presedinte al Organizatiei de Tineret a PNL Vaslui. Ce s-a întâmplat, totusi, cu tinerii din acest partid ?

C.F. : Mã întreb cam cîti au mai râmas, si cîti vor mai rãmâne, devreme ce nu primesc niciun fel de sprijin din partea filialei judetene, care, dupã cum putem observa, preferã sã promoveze persoane care au trecut de mult de prima, a doua, chiar si a treia tinerete. Din pãcate, eu nu sunt primul si probabil, nici ultimul dintre presedintii TNL Vaslui care au fost nevoiti sã plece din partid din cauza presedintelui Ciurariu ; exemplele sunt numeroase- Bogdan Bãbusanu, Albert Voloagã, Paul Pãdurariu, Andrei Abutoaie, etc.

Rep.La începutul acestei sãptãmâni, o nouã plecare din PNL cãtre PSD a zguduit scena politicã româneascã si vine chiar din organizatia PNL Vaslui. Este vorba despre deputatul Dan Bordeianu. Ce pãrere aveti despre aceastã schimbare ?

C.F. : Recunoc cã aceastã veste m-a bucurat, deoarece întotdeauna am colaborat foarte bine cu domnul deputat si sunt convins cã, în formula PSD, colaborarea va fi si mai bunã. Pentru cã ati deschis acest subiect, îmi permit sã amintesc cã domnul deputat Dan Bordeianu si domnul senator Nelu Tãtaru si-au deschis cabinete parlamentare la Bârlad, pe durata mandatului meu de presedinte al PNL, au avut încredere în echipa pe care am condus-o si au sustinut-o fãrã nicio obligatie.

Rep.Bãnuiesc cã, devreme ce sunteti membru PSD, duminica aceasta veti vota cu Victor Ponta. Independent totusi de apartenenta politicã, spuneti-mi, de ce Ponta si nu Iohannis?

C.F. : Voi vota pentru comunitatea bârlãdeanã, pentru judetul de care apartin, pentru toti oamenii care meritã un presedinte solidar cu ei si cu nevoile lor. Nu pot vota cu candidatul ACL, deoarece, din pãcate, la nivelul judetului Vaslui, ei nu au sprijinit niciodatã oamenii locului, ci au preferat sã aducã persoane din alte judete care sã îi conducã (spre exemplu, cand PDL sau PNL au decis numirea prefectului de Vaslui, acesta a fost ungur, respectiv vâlcean, nicidecum vasluian), ca si cum în întregul nostru judet nu existã persoane pregãtite, calificate si competente pentru a fi propuse în asemenea functii, în conditiile în care sunt sigur cã vasluienii ar lupta, ar munci cu perseverentã si dublã motivatie pentru semenii lor.

În altă ordine de idei, duminica voi vota Victor Ponta, un vot orientat în perspectivă către un proiect în care continui să cred – USL, un proiect care va continua să existe în formula Victor Ponta – Calin Popescu-Tăriceanu, un proiect creat pentru a se opune regimului Băsescu și menit, actualmente, să ii combată pe toți urmașii săi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.