spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ada Macovei si directorii de scoli bat la usa lui Funeriu

- Advertisement -

Cadrele didactice botosanene sunt in fierbere si nu exclud sa se deplaseze la Ministerul Educatiei daca nu primesc salarii marite cu 33 la suta. Daca reincadrarea personalului din ianuarie nu va fi facuta de angajatori luand in calcul salariul aflat in plata in luna octombrie, adica cel rezultat in urma reincadrarii dispuse de hotararile judecatoresti, dascalii botosaneni sustin ca nu vor mai apela la greve. Acestia sunt dispusi sa se urce in autocare si sa mearga in curtea Ministerului Educatiei.

Funeriu vrea ca salariile sa creasca in 2012 si 2013 cu 33%, esalonat

In urma solicitarii Ministerului, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a cerut directorilor ca statele de plata si de personal sa aiba salariile calculate fara a respecta prevederile hotararilor judecatoresti definitive si executorii, pronuntate in baza Legii 221/2008, respectiv a Legii 330/2009, care obligau angajatorii sa procedeze la reincadrarea angajatilor din scoli, din ianuarie, luand in calcul valoarea coeficientului de referinta de 400 de lei. Potrivit unei ultime note de la Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare „au obligatia de a aviza si valida statele de personal si de plata ale unitatilor de invatamant”, iar salariile cadrelor se vor plati la un nivel mai mic, conform vechii ordonante de urgenta, urmand ca diferentele sa fie platite in 2012 si 2013.

Florin Ghiorghita «Sa fie multumiti ca sunt bani pentru salariile majorate cu 15%»

Reprezentantii Primariei municipiului Botosani sustin ca bugetul alocat pentru plata salariilor cadrelor didactice in acest an nu acopera cresterea salariala cu 33 la suta. Valerian Sanduc, directorul economic al primariei Botosani, a mentionat ca a fost primita suma de 494 miliarde de lei pentru invatamant, suma ce acopera salariile fara majorarea de 33 la suta.

„Banii repartizati pentru salarii ajung pana in luna august. Instanta a stabilit sa fie reincadrati cu 1 ianuarie 2010 si sa primeasca unele diferente. Cu diferentele a clarificat legiuitorul, se vor da esalonat. Acum ce se intampla, nu exista bani suficienti sa se plateasca salarii majorate. Acum problema este la ce-i aplic majorarea, la salariul avut inainte de obtinerea hotararii, sau la cel pe care-l au acum? Legea responsabilitatii fiscale prevede ca in cursul anului nu se mai se mai pot face rectificari. Legea spune acest gen de cheltuieli nu se mai majoreaza prin rectificari de buget. Problema este in curtea Ministerului. Toti suna si intreaba, dar le spun ca deocamdata sa asteptam raspunsul de la minister”, a declarat Valerian Sanduc.

Viceprimarul Florin Ghiorghita sustine ca a fost luata in calcul pentru bugetul salariilor cadrelor didactice majorarea de 15 la suta. „Sa fie multumiti ca sunt bani pentru salariile majorate cu 15 la suta. Exista o mare problema cu salariile. Din pacate, instanta nu-ti da si sursa de finantare in momentul in care dau hotararea judecatoreasca. Instanta da hotararea si spune «dati-le salarii», dar daca nu avem bani, de unde sa le dam? Ministerul nu da, bugetul de stat nu dispune de fonduri suplimentare si iti aloca anumite fonduri doar pentru majorarea de 15 la suta. Ei cer de la noi bani, dar de unde sa le dam daca nu-i avem? Ce ar trebui, sa blocam tot municipiul sa dam salarii la profesori, ce putem sa le facem? Chiar nu avem de unde sa le dam”, a declarat viceprimarul municipiului.

Macovei, directorii de scoli si liderii sindicali cu jalba in protap la Funeriu

Pentru a gasi o solutie la aceasta nemultumire a dascalilor botosaneni, Ada Macovei, inspector scolar general al ISJ, a plecat la Minister, luni. Aceasta este insotita si de unii directori de unitati scolare botosanene. „Oamenii sunt in fierbere, noi nu stim ce sa le spunem, suntem intre ciocan si nicovala. Speram ca situatia sa se lamureasca intr-un timp cat mai scurt pentru a putea face statele de personal si de plata”, a spus directorul unei unitati scolare din municipiu.

Opinia acestuia este insa generala, a tuturor directorilor de scoli. Liderii Ligii Sindicatelor din Invatamant si ai Sindicatului invatamantului Preuniversitar se deplaseaza si ei la Bucuresti pentru a incerca o rezolvare a acestei situatii. „Marti vom merge la Bucuresti, la Federatie si de acolo la Minister. Este inadmisibil ce se intampla. Daca nu se vor respecta hotararile judecatoresti, cei care vor raspunde in penal sunt directorii de scoli. Colegii nostri sunt decisi, daca nu primesc salariile marite, sa mearga la Ministerul Educatiei”, a spus Liviu Axinte, liderul LSI.
Singurii care se mai regasesc in situatia cadrelor didactice botosanene, care au hotarari judecatoresti, sunt cei din Suceava. Sindicatele din cele doua judete sunt singurele care au deschis actiuni in instanta si au castig de cauza.

evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.