IUBIȚI ȘI CÂINII VAGABONZI…Un proiect de hotărâre a cărui adoptare părea o simplă formalitate a provocat un adevărat scandal în Consiliul Local Vaslui. Asta după ce consilierii AUR au depus un amendament la noile tarife practicate de societatea Goscom. Aceștia au dorit reducerea costurilor cu capturarea câinilor maidanezi, iar pentru a-și susține cauza au lansat acuzații grave atât la adresa angajaților societății, cât și la adresa celor din primărie. S-a mers până la a se spune că mâncarea din adăpostul pentru câini este furată pentru a avea unii cu ce își hrăni găinile de prin curte. Și capturarea câinilor ar fi o afacere extrem de bănoasă pentru unii băieți deștepți, care tot ce prind pe timpul zilei ar elibera noaptea, pentru a nu rămâne fără “obiectul muncii”. S-au rostit și niște sume, de-a dreptul astronomice pentru o astfel de activitate.
Consilierul AUR care a avut misiunea de a citi amendamentul depus la proiectul de hotărâre a fost Constantin Carabină. Acesta a punctat mai multe probleme legate de serviciul ecarisaj al societătii Goscom, despre care presa locală a tot scris în ultimii ani, cum ar fi de exemplu nerespectarea legislației în vigoare în momentul în care un câine este capturat de pe străzi. Legea spune că din echipajul care desfășoară această activitate trebuie să facă parte, obligatoriu, și un medic veterinar, însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă, iar filmulețele postate de vasluieni pe rețelele de socializare stau dovadă în acest sens.
Consilierul Carabină nu s-a oprit doar la activitatea de prindere a câinilor, ci și la alte aspecte, mai mult sau mai puțin legale. “Mi se pare mie și sunt și dovezi în acest sens, costurile cu acest serviciu de ecarisaj sunt destul de mari în condițiile în care anumite activități de acolo sunt făcute la repezeală. Prin aceste reduceri de costuri pe care le propunem, considerăm că bunul mers al lucrurilor nu este afectat. De exemplu, unul dintre costurile care cred eu că nu se justifică este cel privind însoțirea echipajului de ecarisaj de către un medic, 35 de lei de câine. De-a lungul anilor am văzut de foarte multe ori aceste echipe de capturare a câinilor prin oraș, însă niciodată nu le-am văzut a fi însoțite de către un medic veterinar. Și atunci întreb și eu, de ce mai plătim acest medic dacă el nu însoțește aceste echipe? În altă ordine de idei, în urmă cu aproape trei ani, ați avut un om foarte bun, care a făcut o treabă la fel de bună, și aici mă refer la adopțiile la nivel de oraș, dar și la nivel internațional. Aceste adopții aduc bani la bugetul local și cu toate astea, ați renunțat la acel om. La Oradea, cu ajutorul acestor adopții internaționale, costurile cu adăpostul de animale au scăzut cu 70%. La Vaslui, avem costuri mari, serviciile nu sunt pe măsura cheltuielilor, ba din contra, sunt niște dedesubturi la care trebuie să puneți punct, inclusiv cu accesul persoanelor care doresc să viziteze locația respectivă. Sunt informații că din 10 saci cu mâncare pentru câini, oamenii de acolo iau 7-8 saci acasă și hrănesc puii și găinile. Noi solicităm un mai bun management cu acest serviciu pentru că am făcut un calcul, iar costul cu capturarea unui câine se ridică undeva la 500 de lei. La o normă de 7-8 câini, rezultă o cheltuială de aproape 4000 de lei pe zi. Noi am propus reducerea costurilor la jumătate prin creșterea transparenței în achizițiile publice și eliminarea furnizorilor cu tarife nejustificat de mari pentru medicamente și celelalte materiale. Mai solicităm îmbunătățirea capturării și îngrijirea animalelor prin folosirea de echipe mixte de capturare, formate din personal propriu, parteneri și voluntari. Totodată, mai cerem folosirea bazei de date cu microcipuri pentru a se urmări istoricul intervențiilor și pentru a se evita capturările repetate și costurile inutile. Neapărat, trebuie avută în vedere și implementarea unui program de sterilizare gratuită, ceea ce ar reduce semnificativ numărul acestor animale. În concluzie, trebuie să spunem că aceste animăluțe scot foarte mulți bani de la bugetul local, iar serviciile de ecarisaj din municipiul Vaslui sunt de proastă calitate”, a declarat Constatin Carabină, în timpul prezentării amendamentului.
Primul care a reacționat la acuzațiile consilierului AUR a fost Dorin Bălănescu, șeful Direcției Gospodărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui. “Referitor la tarife și la modul cum ele au fost constituite, eu pot să vă spun că ele au fost făcute în baza unor fișe de fundamentare, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Public. Ele sunt făcute în baza unor documente, nu după ureche. De asemenea, vreau să spun că activitatea este monitorizată foarte atent, nimic nu este la voia întâmplării, sunt înregistrări pentru că adăpostul este monitorizat video și orice mișcare acolo se poate vedea. Accesul este liber în fiecare zi a săptămânii pentru cei care doresc să facă adopții, nu o dată pe săptămână, cum se solicită”, a precizat reprezentantul Primăriei Vaslui.
Social-democratul Vlad Ghețu, debut furtunos în CL Vaslui: “sunteți prost informat”
Pentru prima dată în acest mandat, la cuvânt s-a înscris și consilierul Vlad Ghețu. Aflat la prima sa experiență în legislativul local, tânărul social-democrat nu s-a ferit să îl contreze destul de puternic pe colegul său de la AUR, profitând și de faptul că profesia sa de bază este de medic veterinar. “Domnule Carabină, sunteți foarte prost informat. Ați folosit la început sintagma “cred eu”, ori ce credeți dumneavoastră în niciun caz nu este adevărat. Trebuie știut faptul că animalele din Vaslui se capturează prin tranchilizare, procedură care se face cu ajutorul unei substanțe numită ketamină. Această substanță este un drog foarte puternic, care nu este folosit de orișicine. Niciun medic veterinar nu își pune pielea la bătaie pentru a-i da ketamină unui angajat de la Goscom să prindă câini. Eu vă pot garanta că de fiecare dată când s-au făcut capturări, a fost și un medic veterinar prezent acolo. Medicul poate să stea în mașină, pregătește seringa cu tranchilizant, nu neapărat trebuie el să folosească acea armă”.
Vasile Popa, fostul director al Goscom: “toată activitatea din adăpost e filmată”
Discuțiile au continuat cu punctul de vedere exprimat de Vasile Popa, actualul administrator public al municipiului Vaslui, cel care în ultimii trei ani a fost directorul societății Goscom, responsabilă cu capturarea câinilor mandanezi. Potrivit acestuia, problema câinilor maidanezi este una cât se poate de reală în toată țara, nu doar în municipiul Vaslui, iar ea se poate rezolva doar printr-o mai bună colaborare dintre cetățeni și instituțiile publice. Strict pe ceea ce se întâmplă în adăpostul de la Termica, Vasile Popa a precizat că toată activitatea de acolo este filmată 24 din 24 de ore de către o asociație care se ocupă cu hrănirea și îngrijirea cățeilor. “Eu am condus activitatea acestei societăți timp de trei ani, iar ceea ce spune domnul Carabină că s-a întâmplat a fost sub coordonarea mea. Sub coordonarea mea a fost organizat primul târg de adopții din Vaslui, sub coordonarea mea s-au sudat relațiile cu ONG-urile care au dus la adopția multor căței. Într-adevăr, acum este o situație de blocaj, dar nu doar la Vaslui, ci la nivel național. În niciun caz nu se capturează 7-8 câini pe zi la Vaslui. În luna decembrie, de exemplu, am avut mari probleme cu această activitate din cauză că adăpostul era plin. Suntem monitorizați video 24 din 24 de ore, iar acea mâncare despre care dumneavoastră ați spus că se fură este donată de către asociație. Ca să ne dea mâncarea necesară cățeilor, acea asociație a avut, în urmă cu trei ani, pretenția, să spun așa, ca hrana să fie monitorizată. Toată activitatea de acolo e filmată cu ajutorul mai multor camere video. În ceea ce privește capturarea cu echipe mixte, trebuie să spunem că este o lege care stabilesște clar cine poate desfășura această activitate, iar noi nu vrem să încălcăm legea. Cât despre folosirea microcipurilor și accesarea istoricului intervențiilor, acest lucru se întâmplă. În privința adopțiilor, s-au făcut câte s-au putut. Am avut târguri de adopții în care s-au adoptat doar doi căței. Nu este vina noastră, nu putem obliga pe nimeni să vină să adopte cățeii din adăpost. Probleme cu capturarea sunt, chiar eu am avut situații în zona cimitirului, când noi prindeam câinii, alții veneau și le dădeau drumul, dar căutăm soluții pentru rezolvarea lor. Domnul primar și-a manifestat dorința de a înființa un nou centru, cu capacitate mult mai mare, care să ne ajute să rezolvăm o bună parte din aceste probleme”, a precizat Vasile Popa. La finalul discuțiilor, proiectul de hotărâre a fost adoptat în forma inițială, amendamentul consilierilor AUR fiind respins.