spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Actorul Octavian Cotescu, bãgat cu “forta” printre strãzile Husului

- Advertisement -

OMAGIU Inginerul dr. Ioan Neamtu, pictorul Adam Bãltatu sau genialul inginer Nicolae Malaxa, sunt trei din cele opt personalitãti care au, de acum înainte, câte o stradã din municipiul Husi, care sã le poarte numele. Consilierii municipali au votat proiectul denumirii acestor strãzi, mizând, mai cu seamã, pe un patriotism local, atunci când au ales, spun ei, nume de huseni, care au fãcut cinste orasului. Alesii însã l-au “bãgat” si pe marele actor Octavian Cotescu pe lista husenilor celebri. Si el va avea în “orasul dintre vii” o stradã care sã-i poarte numele, dar trebuie precizat totusi cã Octavian Cotescu nu s-a nãscut la Husi iar, din biografia sa, nu reiese cã ar fi avut vreo legãturã anume cu urbea dintre vii.

ALEGERE Consilierii huseni au stabilit numele a opt strãzi noi, în Cartierul Dric 3. Acestia au avut de ales dintr-o listã de 14 personalitãti, husene în marea lor majoritate, dupã cum au precizat initiatorii proiectului. Astfel, Octavian Cotescu, generalul Victor Anastasiu, Ioan G. Vântu, Nicolae Malaxa, Adam Bãltatu, Corneliu Adamesteanu, ing. Ioan Neamtu si Alecu Beldiman au fost cei alesi. Au rãmas… fãrã stradã, cel ptin pe moment, sase personalitãti propuse si ele: Grigore Vieru (care chiar dacã nu a fost husean, a fost un mare prieten al acestui oras, unde a poposit ori de câte ori a avut ocazia, mai cu seamã în casa familiei profesorului dr. Theodor Codreanu, n.r.), pictorul Viorel Husi, Anton Holban, prof. Grigore Cretu, Gheorghe Melinte si Henri Coandã. “Chiar dacã acum au fost alese doar opt nume, în momentul în care se vor face si alte strãzi, sigur cã ele vor primi si celelalte nume”, au spus consilierii.

Octavian Cotescu este nãscut la Dorohoi, nu în Husi!

Interesant este faptul cã Octavian Cotescu a fost prezentat în materialul de sedintã ca fiind husean, nãscut în “orasul dintre vii”, pe 14 februarie 1931. Culmea este cã marele actor, care în 1985 a primit Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania, pentru întreaga activitate, nu este husean! Biografia sa, prezentatã în numeroase documente legate de teatrul si filmul românesc, aratã cã actorul s-a nãscut la Dorohoi, în judetul Botosani, pe o strãdutã modestã care se numea la acea vreme “strada Gloriei”, la nr. 4. “A urmat Scoala Primarã din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti (desfiintat în 1945). Revenit la Iasi, reia cursurile Liceului National. La Iasi, tânãrul Cotescu se vede atras de scenã, de spectacolul teatral, fapt care îl determinã sã se prezinte în fata unei comisii de selectie pentru colectivul de teatru al organizatiei Apãrarea patrioticã. Reuseste si începe sã joace prin întreprinderile iesene, prin cazãrmi. Elev în clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, în toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul ieșean. Si reuseste.

Cu rolul Mircea Vadu din Cumpãna, Cotescu îsi sustine examenul de diplomã la Institutul de Teatru Matei Millo în 1950. Este repartizat, la absolvire, la Teatrul Municipal din Bucuresti, debutând în “Pãdurea” de Nikolai Ostrovski, la 12 mai 1951.

Au urmat o serie de mari roluri de teatru, neuitat fiind cel al lui Catavencu din “O scrisoare pierdutã”, în care mai poate fi vãzut si azi, pentru cã spectacolul a fost filmat si televiziunile îl reiau periodic, spre deliciul celor care îl revãd sau al celor care îl vãd pentru prima oarã”, se mentioneazã în biografia actorului, publicatã pe site-ul Cinemagia. Locuitorii din Dorohoi, mândri cã micuta lor urbe a dat tãrii un asemenea actor, i-au dat strãzii pe care s-a nãscut, numele de “Octavian Cotescu”. În aceastã sãptãmânã, husenii, care si ei îi “revendicã” originea, tot din admiratie pentru minunatul actor, nici ei n-au vrut sã-i rãmânã datori… cu o stradã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.