spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Actorul Marius Manole, dezamãgit de conditiile din Casa de Culturã: „am jucat într-un frig incredibil”

- Advertisement -

REACTII… Actorul Marius Manole este dezamãgit de conditiile din Casa de Culturã „Constantin Tãnase”. Acesta a reactionat pe Facebook dupã spectacolul sustinut luni seara – „Dã-i bãtaie”. „În seara asta la Vaslui am jucat într-un frig incredibil. 500 de oameni au plãtit bilet si au stat îmbrãcati în salã si au aplaudat cu mãnusi pe mâini”, a scris Marius Manole. Si colega lui de scens, Medeea Marinescu, a reactionat pe Facebook: „Nu vom uita prea curând aceastã searã, când am jucat la Vaslui, si fiecare replicã iesea învãluitã într-un abur. Nu cred sã fi fost mai mult de cinci grade peste zero. Spre finalul spectacolului, ne luptam sã ne oprim spasmele de frig pe care le fãceau corpurile noastre înghetate. Publicul care a umplut Casa de Culturã a îndurat acelasi frig sinistru, amintindu-ne de anii ‘80. Si totusi, a venit! Guvernanti prezenti si viitori, faceti ceva cu Casele de Culturã, fantome ale unui trecut pe care ne faceti sã-l simtim cu fiecare spectacol pe care îl jucãm în astfel de locuri”, a scris actrita.

Vasluienii stiau cã vor îngheta de frig, însã, cu toate acestea, au umplut sala de spectacol: „Desi cunosc conditiile, am ales sã vin sã vã vãd pentru cã vã urmãresc si vã apreciez, pe toti si pe fiecare în parte! Vã felicit, vã multumesc si vã cer iertare pentru neputintã!”, a scris o vasluiancã. „Vã iubim, vã apreciem, dar asta este situatia la noi! Sunt unul din spectatorii înlemniti de frig. Pentru voi am venit, sunteti sufletul si inima noastrã! Acum stau îmbrãcatã în pilotã. Dar vã am în memorie frumosi, talentati si speciali!”, a scris o altã vasluiancã. „Eram unul dintre cei fãrã mãnusi, cã le-am rãtãcit. Superb spectacol, chiar nu am mai râs de multicel atât de mult. Felicitãri pentru ca ati rezistat si ati putut juca în conditiile date”, a mai scris unul dintre spectatori.

Vasluian: „Si Tudor Gheorghe a spus cã nu mai calcã la Vaslui din octombrie pânã în aprilie”

Un alt vasluian a povestit o întâmplare mai veche, care a avut loc tot în Casa de Culturã: „Era prin 2007 sau 2006 tot la Vaslui, tot la Casa de cultura. S-a jucat „O scrisoare pierdutã”. Un frig de îngheta si sufletu-n tine iar Maia Morgenstern si-a turnat în timpul spectacolului, un lighean cu apã pe cap. Eram în primele rânduri si nu am vãzut sã iasã abur din apa aceea. Nu-l pot uita pe fostul primar Cristea, care înainte de a începe piesa, împãrtea zâmbete si „sãrut-mâna” în stânga si-n dreapta. Cum s-a simtit el în acea salã rece? Probabil nesimtit. Si Tudor Gheorghe a spus cã nu mai calcã la Vaslui din octombrie pânã în aprilie. Arta cere sacrificii, spune o vorbã, dar nu în astfel de situatii”, i-a scris un vasluian actorului Marius Manole.

Maia Morgenstern, în asentimentul colegului de scenã: „Este foarte trist si foarte adevãrat. E pãcat”

Situatia este întâlnitã în mai multe orase din tarã, lucru confirmat, de altfel, de cãtre actorul Marius Manole: „Mergem din oras în oras si pot sã vã spun cu mâna pe inimã dupã ani de zile de turnee, cã cine conduce Asociatia Nationalã a Caselor de Culturã a Sindicatelor din România a fãcut enorm de mult rãu. Nu înteleg de ce sunt lãsati sã-si batã joc de tot. Nu stiu cine e sef acolo. Casele de Culturã sunt în paraginã de 25 de ani. Vreti sã le faceti sãli de jocuri de noroc. Spuneti-ne, mãcar sã stim! Aud mereu cã din cauza acestei Asociatii nu se poate face nimic. Cu ghilimelele de rigoare, niste <criminali>”, a mai scris artistul. Si alti actori celebri au confirmat cele scrise de acesta. „Este foarte trist si foarte adevãrat. E pãcat”, a reactionat Maia Morgenstern. Oana Pellea a povestit si ea o experientã neplãcutã cu una dintre casele de culturã din tarã: „De acord cu tine. Îmi pare rãu, dar de exemplu în Casa de Culturã Constanta nu mai pun piciorul tocmai din aceastã cauzã. Frig, mizerie, se aude în timpul spectacolului muzica tare de la etaj, o catastrofã! Mi-am jurat cã nu mai joc în aceasta salã pentru cã este inadmisibil ca spectatorii sã plãteascã bilet, iar tu ca actor sã nu poti dãrui ce ai de dãruit pentru cã nu te auzi de discoteca de la etaj sau pentru cã e frig, sau pentru cã luminile sunt precare”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

De ce este atât de frig în Casa de Culturã? Directorul Bordeianu: „ne trebuie o centralã proprie pentru sala de spectacol”

Contactat telefonic pentru a explica situatia, directorul Casei de Culturã a explicat cã regretã conditiile si îsi doreste o investitie într-o centralã nouã, care sã încãlzeascã sala de spectacol, însã nu are puterea financiarã: „Dacã am avea centralã proprie pentru sala de spectacol, s-ar putea mentine o temperaturã minimã de 15 grade, iar atunci când are loc un spectacol am putea sã o ridicãm la 18 grade. Este inconvenientul Casei de Culturã din momentul în care vine sezonul rece si noi nu mai putem gãzdui spectacole. Poate dacã si autoritãtile s-ar implica în aceastã situatie, s-ar putea rezolva aceastã problemã, însã tot timpul ne-au spus cã nu pot sã ne sustinã, pentru cã suntem o altã entitate. În 2015, am trimis cãtre Consiliul Local si Consiliul Judetean o cerere de parteneriat, însã am fost refuzati, pentru cã apartinem de Casa Sindicatelor. Noi ne gândisem cã, dacã tot au anumite manifestãri pe care le organizeazã la noi, sã ne sustinã în investitiile pe care vrem sã le facem, urmând ca noi sã nu le mai tãiem facturi. Ni s-a zis cã nu se poate, cã vine Curtea de Conturi si o sã le imputã toatã acea sumã de bani pe care ne-ar da-o nouã. Dar sã stiti cã în tarã sunt situatii în care autoritãtile locale au investit în case de culturã. Spre exemplu, la Zalãu, când domnul Dinu Iancu Sãlãjanu era directorul Casei de Culturã a Sindicatelor, acum presedinte de Consiliu Judetean la Sãlaj, a fãcut un parteneriat cu Consiliul Local, iar apoi a fost sprijinit sã facã investitii în Casa de Culturã. Este pãcat cã la noi nu se poate face acest lucru, Casa de Culturã e a vasluienilor. Nu putem accesa proiecte cu finantare nerambursabilã, pentru cã noi am primit clãdirea în administrare printr-o Hotãrâre de Guvern, nu suntem proprietari. Clãdirea este a celor patru confederatii: CNSLR-Frãtia, BNS, Cartel Alfa si CSDR. Am încercat toate variantele, inclusiv cea a unui credit la bancã, dar nefiind proprietar pe clãdire, nu poti sã accesezi niciun credit. Noi ne autofinantãm, din banii pe care îi obtinem, dãm salarii angajatilor, plãtim utilitãtile si încercãm sã mai facem investitii”, a explicat Ionel Bordeianu, directorul Casei de Culturã „Constantin Tãnase” Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. La anul, suntem capitala tineretului mondial😂😂😂
    Nu se poate, cum morții mă sii sa nu găsești 3-4 tunuri de căldură, pe care sa le pornești când ai activități în sala😡😡😡

  2. mda ,,, se pare ca sunt niste bande de jegosi in fruntea acestor sindicate si ce-or mai fi, cum e si cu fostele sali de cinema, care au tema sa lase in paragina aceste lacase comuniste , cu scop probabil pecuniar, sa faca in ele pacanele, nu stiu …. parca nu sunt tot ale statului, de ce nu se da in Parlament o haotarare sa fie trecute in subordinea autoritatilor locale? sunt focare de mizerie locala, Modern si Independenta, de ex., nu Centrala …

  3. Bordeianu, uăi flinticu principesei, de când ești director nu puteai să iei două radiatoare să le pui pe scenă? Cum mama mă- si să inviți în toți acești ani atâtea trupe pe scenă fara sa le dai un dram de caldura? Da prin oraș mergi țapăn cu palaria aia in cap parcă ai un par în cur! Nu ți- e rușine, mă?
    Lasă-ne!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.