CONTROVERSE… Accidentul rutier petrecut la Huși, în care un polițist de frontieră băut a spulberat o femeie pe trecerea de pietoni, a pus în încurcătură instanța Curții de Apel Iași! După ce Judecătoria Huși a dispus condamnarea cu suspendare a polițistului la 2 ani și 4 luni de închisoare, precum și acordarea unei sume record, drept despăgubiri pentru victimă, mai exact 200.000 euro, la Apel, judecătorii din completul inițial nu s-au înțeles asupra soluției finale. Drept urmare, așa așa cum rar se întâmplă, în locul verdictului final, instanța a dispus repunerea cauzei pe rol și intervenția unui complet de divergență.
Pronunțarea ar fi trebuie dată pe 21 iunie, după alte patru amânări ale verdictului, semn că pecetluirea cauzei de la Huși nu era ușor de luat. Inculpat în acest dosar de „vătămare corporală din culpă”, dar și de „conducere sub influența băuturilor alcoolice” este un polițist de frontieră, pensionat, se pare, între timp. Accidentul s-a petrecut pe 23 septembrie 2022, pe o trecere de pietoni din municipiul Huși, Bulevardul 1 Mai. Polițistul a explicat că a văzut o mașină oprită în fața sa, dar nu și-a dat seama că e vorba despre o trecere de pietoni, așa că a vrut să o depășească. Manevra însă a făcut ca mașină să apară brusc pe zebră, chiar în momentul în care o femeie de 46 de ani traversa strada regulamentar. Impactul a fost unul extrem de grav, femeia fiind găsită în comă de echipajul de Ambulanță. A fost transportată la spital și numai o minune a făcut ca ea să rămână în viață. În pragul Crăciunului în 2023, instanța Judecătoriei Huși a decis pe fond condamnarea inculpatului la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. A fost obligat, de asemenea, și la efectuarea de 80 de zile de muncă în folosul comunității, la Consiliul Local sau la Catedrala Episcopiei Hușilor. În privința despăgubirilor, instanța a dispus o sumă record pentru Judecătoria Huși și anume, achitarea a 200.000 euro către victima accidentului, bani care să fie dați de partea responsabilă civilmente, și anume Societatea de Asigurări Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, prin lichidator judiciar CITR filiala București, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților.
„Se întâmplă rar așa ceva, ca judecătorii din dosar să nu aibă consens la un moment dat și să ceară complet de divergență”
Apelul a fost declarat de procurori, semn că această condamnare cu suspendare a fost considerată prea blândă, dar, totodată, Apel a declarat și Societatea de Asigurări Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, prin lichidator judiciar CITR filiala București, nemulțumită de suma acordată de instanță victimei, și anume 200.000 de euro. Se pare însă că detaliile speței i-au pus în încurcătură și pe judecătorii de la Iași, căci aceștia, după patru amânări ale pronunțării, au anunțat că repun cauza pe rol, întrucât este nevoie de un complet de divergență, care să încline balanța acolo unde judecătorii din completul inițial nu reușeșsc să ajungă la un numitor comun. „Se întâmplă rar așa ceva, ca judecătorii din dosar să nu aibă consens la un moment dat și să ceară complet de divergență. Dar uite că e mai bine că se recurge la o această posibilitate legală. Mai bine mai târziu să fie dată o decizie corectă, echitabilă, decât să fie dispusă o soluție nedreaptă. Termenul fixat pentru rejudecarea în complet de divergență este pe 9 septembrie 2024”, spun avocații.
Puscarie si suspendarea permisului pe viata .