spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„Academia Bârlãdeanã”, gafã de neiertat: în loc de doliu, s-au cântat sansonete de Ziua Frantei!

- Advertisement -

INCREDIBIL „Academia Bârlãdeanã” a comis o gafã monumentalã în încercarea de a omagia Franta de ziua ei nationalã. A ignorat tragedia de la Nisa, în ziua cand Franta era în doliu national. În loc de solidaritate si momente de reculegere, bârlãdenii au fost pusi sã asculte sansonete. „Am avut aceste momente în program, am vorbit si cu C.D.Zeletin, care a fost de acord. Noi n-am putut face aceastã manifestare pe 14 iulie si am programat-o pe 16 iulie. Nu ne-am asteptat sã fie o tragedie în Franta”, s-a scuzat, mai mult decât pueril, Elena Monu, consilierul local PNL si presedinta „Academiei Bârlãdene”. Dacã Elena Monu si profesorul Valentin Arnãutu, cel care a cântat sansonete în loc sã pãstreze un moment de reculegere pentru victimele atacului sângeros de la Nisa, au gafat impardonabil, primarul Bârladului, Dumitru Boros, a transmis primarului orasului Vergeze, Rene Balana, oras înfrãtit cu Bârladul, sincere condoleante si toatã compasiunea bârlãdenilor. Cetãtenii din Vergeze au transmis mii de multumiri pentru faptul cã bârlãdenii le sunt alãturi în aceste momente grele. Exceptie fãcând un profesor de francezã, Valeriu Arnãutu, care nu stie sã se opreascã la timp din ridicol!

Sâmbãtã, 16 iulie, „Academia Bârlãdeanã” a organizat la Pavilionul „Marcel Guguianu” din localitate o reuniune festivã dedicatã Zilei Nationale a Frantei, care a fost pe 14 iulie. Programul reuniunii cuprindea lansarea revistei „Francophilie Roumanie”, supliment al revistei „Academia Bârlãdeanã”, înmânarea Diplomei de Excelentã pentru Francofonie pe anul 2016, acordatã de Academia Bârlãdeanã si … un recital de sansonete, al profesorului Valeriu Arnãutu si invitatilor sãi. Cum reuniunea festivã a fost organizatã la douã zile dupã ce în Franta, la Nisa, de Ziua Nationalã, a avut loc un atentat terorist care a ucis peste 84 de persoane si a rãnit peste 200 (pe Riviera Francezã), iar presedintele Frantei a decretat trei zile de doliu începând cu 15 iulie, pânã pe 17 iulie, ne-am fi asteptat ca programul gândit de Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene, Elena Popoiu, renumit profesor de limba francezã, si Valeriu Arnãutu, profesor de francezã si interpret de sansonete frantuzesti, sã fie modificat. Adicã era clar pentru toatã lumea cã sansonetele nu-si aveau rostul, francezii fiind în doliu NATIONAL! Dar n-a fost asa!

Ridicoli pânã la capãt!

Organizatorii au avut o primã parte reusitã, lansând suplimentul francofil al revistei Academiei Bârlãdene si oferind diploma de excelentã în francofonie prof. Mihail Mintutã, fost director la Scolii de Muzicã si Arte Plastice „N.N.Tonitza” si profesor de limba francezã. Invitatii au fost numerosi, începând de la nelipsitul senator al Bârladului, prezent doar la manifestãrile culturale si în campania electoralã, dar niciodatã ascultând problemele orasului, Gabriela Cretu, consilieri locali bârlãdeni, profesori, pensionari, liceeni. Peste 100 de bârlãdeni au fost pusi, la finalul reuniunii, sã asculte sansonetele lui Valeriu Arnãutu! Dacã nu stiti ce înseamnã snsonetã, vã învatã însusi DEX: SANSONÉTàs.f. Melodie scurtã pentru voce, cu continut vesel (uneori frivol). ( fr. chansonnette).  Dar pentru Elena Monu si Valeriu Arnãutu n-a contat nimic: s-au dat în spectacol, totul pãrând o glumã sinistrã la adresa Frantei! Unii dintre invitati au pãrãsit sala de la Pavilionul „Guguianu”, în semn de protest, fatã de gafa monumentalã a „Academiei Bârlãdene”. Nimeni nu se astepta sã se mai tinã „marele” recital de sansonete, dar Valeriu Arnãutu nu s-a lãsat impresionat de tragedia petrecutã la Nisa si nici de durerea francezilor, ducând ridicolul pânã la extrem. Oare ce-ar spune „Academia Bârlãdeanã” dacã ar avea loc o tragedie de asemenea proportii în România, pe 1 Decembrie, iar francezii ne-ar „omagia” jucând Cãlusarii sau hore? „Eu am cerut si sfatul domnului C.D.Zeletin, care a zis cã nu-i nimic rãu dacã ne tinem de acest program. N-am putut organiza pe 14 iulie si atunci nu stiam ce se va petrece. Dar nu cred cã este asa o mare problemã, în fond omagiem cultura francezã”, a spus Elena Monu, evident fãrã niciun regret, nerealizând gafa fãcutã. Iar profesorul Valeriu Arnãutu a fost si mai ridicol. Vãzând indignarea jurnalistilor pentru spectacolul de toatã jena oferit în ziua când Franta era în doliu, ne-a acuzat cã suntem „necrutãtori”.

Iatã cum trebuia sã fim alãturi de francezi!

Dupã cum se vede la fiecare intrare din Bârlad, este stipulat pe panoul cu numele orasului si cã acesta este înfrãtit cu orasul francez Vergeze. Având în vedere tragedia despre care am vorbit, cea de pe 14 iulie, de la Nisa, primarul Bârladului, Dumitru Boros, a trimis un mesaj de condoleante si compasiune primarului orasului frate, Vergeze, Rene Balana, exprimându-si regretele si fiind alãturi cu toti bârlãdenii de francezii din Vergeze si de pe întreg teritoriul Frantei. Rene Balana a multumit bârlãdenilor si primarului Dumitru Boros, din partea celor din Vergeze. Chiar dacã ziua de 16 iulie era zi de doliu doar pentru francezi, tocmai din aceastã cauzã, unii intelectuali, dornici de a fi remarcati, trebuiau sã se abtinã din a cânta si a se bucura .. în limba francezã, deoarece ei omagiau Franta! Sau asa s-a vrut, dar nu s-a putut!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.