spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Abuzul asupra copiilor din Bârlad în statistici îngrijorãtoare

- Advertisement -

NESEMNIFICATIV Orice abuz asupra copiilor trebuie reclamat celor în drept, pentru ca în România sã nu mai existe asemenea practici: bãtãi, exploatare prin muncã, abuzuri emotionale sau sexuale asupra minorilor. Potrivit evaluãrii de specialitate pe anul trecut al CPRU-CANE Bârlad, s-a evidentiat cã 232 copii au fost supusi diferitelor tipuri de maltratare (în comparatie cu anul 2012- 244 copii), ceea ce se constatã cã nu asistãm la o scãdere a cazurilor, ci mai degrabã la o tãcere, indiferentã sau absenta interventiei tuturor persoanelor care cunosc astfel de cazuri si nu sesizeazã institutiile de specialitate. 23 de copii au fost supusi anul trecut abuzurilor sexuale, cinci pãrinti au fost trimisi în judecatã pentru rele tratamente aplicate minorilor, dintre care doi din Republica Moldova, repatriati. Raportul de activitate prezentat de psihologul Ionel Brãtianu, seful CPRU-CANE Bârlad, evidentiazã o statisticã ce nu face cinste multor locuitori ai unui oras ce are pretentia cã este un leagãn al culturii si civilizatiei moldovenesti, asa cum este Bârladul.

În anul 2013, la Centrul de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Bârlad au fost înregistrate un numãr de 347 cazuri de abuz, neglijare, exploatare (în anul 2012- 248), dintre care 232 cazuri confirmate (în anul 2012- 244 cazuri confirmate); 115 cazuri infirmate (în anul 2012- 144 cazuri infirmate) si 26 de cazuri de copii ai strãzii (în anul 2012- 31 de cazuri copii ai strãzii). Potrivit evaluãrii de specialitate s-a evidentiat cã 232 copii au fost supusi diferitelor tipuri de maltratare (în comparatie cu anul 2012- 244 copii), ceea ce se constatã cã nu asistãm la o scãdere a cazurilor, ci mai degrabã la o tãcere, indiferentã sau absenta interventiei tuturor persoanelor care cunosc astfel de cazuri si nu sesizeazã institutiile de specialitate: abuz sexual- 23 copii; abuz fizic- 9 copii; abuz psiho-emotional- 20 copii; neglijare socio-familialã- 178 de copii (în anul 2012- 160 copii); tulburãri de conduitã socialã în contextul încãlcãrii drepturilor copilului- 25; trafic de persoane: trei copii; exploatare prin muncã, repatriere- douã cazuri din Republica Moldova.

Modalitãti de interventie si solutionare a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare – copiii strãzii

„123 copii au beneficiat de servicii de recuperare si reabilitare în sistem ambulatoriu – (consilere/ evaluare socialã, consiliere/ evaluare psihologicã) si de monitorizare din partea reprezentantilor autoritãtilor locale (primãrie, politie, dispensar, scoalã, bisericã). Rezultatele activitãtilor de evaluare au relevat urmãtoarele tipuri de cazuri: 64 copii au fost supusi neglijãrii; 11 copii au fost supusi abuzului psiho-emotional; 5 copii au fost supusi abuzului fizic; 25 copii au fost supusi abuzului sexual; 4 copii cu tulburãri de conduitã socialã, în contextul încãlcãrii drepturilor copilului. Totodatã, pentru doi copii care au decedat- victimele maltratãrii, au fost efectuate investigatii psiho-sociale în colaborare cu Politia Municipiului Bârlad si Parchetul de pe Lângã Tribunalul Vaslui pentru a evidentia si stabili cauzele care au condus la decesul copiilor. 107 copii au beneficiat de servicii de recuperare si reabilitare în sistem rezidential, respectiv în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Bârlad (separare de mediul abuziv: asistentã medicalã, consiliere si terapie psiho-socialã, consiliere juridicã, asistentã educationalã, activitãti de recreere si socializare, asistentã psiho-socialã, etc.) pentru acordarea de servicii de sprijin si suport psiho-emotional în vederea echilibrãrii si reabilitãrii psiho-sociale; ulterior, acesti copii au beneficiat de alte mãsuri alternative de protectie specialã”, mentioneazã psihologul Ionel Brãtianu.

Copiii strãzii si cei abandonati, încã o mare problemã a Bârladului

11 copii ai strãzii au beneficiat de servicii de asistentã psiho-socialã si educationalã, în sistem rezidential, pentru echilibrarea si diminuarea tulburãrilor de comportament si sustinere pentru armonizarea climatului socio-familial, acolo unde a fost cazul. În favoarea unui numãr de opt copii reintegrarea în familie si educationalã a fost facilitatã prin acordarea diferitelor servicii de asistentã psiho-socialã familiilor; doi „copii ai strãzii”, cu vârsta cuprinsã între 16 ani- 18 ani, au fost abandonati de familie. Separarea de mediul abuziv s-a fãcut în favoarea unui total de 72 copii, dintre care: 31 de copii au fost plasati în regim de urgentã pe baza dispozitiei emisã de directorul DGASPC, dintre care: 29 de copii au fost plasati în regim de urgentã la asistent maternal, un copil a fost plasat în regim de urgentã în familia lãrgitã si un copil a fost plasat în regim de urgentã în cadrul unui serviciu de tip rezidential; 14 copii au fost plasati în regim de urgentã pe bazã de ordonantã presedintialã emisã de Tribunalul Vaslui, dintre care: 13 copii au fost plasati în regim de urgentã la asistent maternal si 1 copil a fost plasat într-un serviciu de tip rezidential; pentru 27 de copii Comisia pentru Protectia Copilului a dispus mãsura de protectie astfel: 19 în asistentã maternalã, 7 copii într-un serviciu de tip rezidential si 1 copil în familia lãrgitã. 52 de copii au fost admisi în cadrul CPRU-CANE Bârlad, ulterior acestia fiind reintegrati în familia biologicã, dupã ce s-au schimbat conditiile care au condus la admiterea în centru (servicii de consiliere copil- familie pentru echilibrarea relatiilor). 2 copii au fost transferati la diferite DGASPC-uri din tarã, în functie de domiciliul copilului, întrucât au fost identificati pe raza municipiului Bârlad lipsiti de supraveghere si ocrotire pãrinteascã. Doi copii, care au fost repatriati în Republica Moldova, au fost identificati pe raza orasului Murgeni, lipsiti de supraveghere si ocrotire pãrinteascã, fãrã reprezentant legal. În cadrul investigatiilor de specialitate, s-au formulat plângeri penale împotriva unui numãr de cinci pãrinti pentru acuzatia de rele tratamente aplicate minorului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.