LIBERI… Bugetarii din județul Vaslui vor avea, în perioada următoare, încă o minivacanță. Este vorba despre cea din perioada 29 aprilie – 1 mai, apărută datorită faptului că, anul acesta, Ziua Muncii cade într-o luni. De asemenea, o minivacanță va mai fi și în perioada 1 – 5 iunie, de Ziua Copilului și de Rusalii, dar și una de patru zile de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care pică pe 15 august. La final de an, românii vor avea patru zile libere, de Sfântul Andrei și de Ziua Națională a României, respectiv pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Ultima minivacanță este de Crăciun, în perioada 23 – 26 decembrie. În total, anul acesta sunt 15 zile libere legale pentru angajații din România, dintre care 12 pică în timpul săptămânii. Pe lângă concediul de odihnă, de 21 de zile, angajații beneficiază și de aceste 15 zile libere.
Nu vor beneficia de aceste zile libere cei care desfășoară o activitate ce nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activitătii, inclusiv magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele 2 iunie și 14 august 2023. Aceștia vor primi, însă, compensare cu timp liber corespunzător. „Pentru recuperarea zilelor libere, instituțiile și autoritătile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, a anunțat Ministerul Muncii.
Elevii trebuie să recupereze orele pe care le vor pierde pe 2 iunie
Orele ce vor fi pierdute pe data 2 iunie vor fi recuperate de către elevi. Ministerul Educației a trimis la început de an o informare către toate unitățile de învățământ și inspectoratele școlare din țară în care se precizează că zilele libere vor trebui recuperate după un program pe care și-l realizează fiecare școală: „vă comunicăm că aveți obligația să actualizați programul de funcționare/orarul unității, în vederea recuperării acestora. Menționam că activitățile didactice aferente zilelor de 23 ianuarie și 2 iunie se pot programa și anterior acestor date. Modificările de program vor fi comunicate personalului, elevilor și părinților, respectiv reprezentanților legali ai acestora. Inspectoratele școlare județene/ISMB vor monitoriza realizarea programului de recuperare și respectarea acestuia”, se explică în informarea Ministerului Educației.
Va zghihuie dracii cu ura voastra de clasa, marxista. Interesant ar fi sa aflam cui slujiti voi cu fituica voastra scarboasa, voi ce plantati semintele urii intre oameni.
Literele legale sunt pentru toată lumea! Dacă privatul refuza sa respecte legea…
Asta nu e nimic: unii bugetari, au zile de concediu calendaristice, nu lucrătoare, dar ei își fracționează concediul câte 5 zile, iar sâmbătă și duminica au liber, ca nu se lucrează…
Sâmbătă și duminica ești liber dacă ai lucrat 5 zile in cursul săptămânii…
Deși o fractie din acest concediu este de minim 21 zile, bineînțeles ca in foarte multe cazuri aceasta fractie nu se ia….
Și uite așa, teoretic, la un concediu de 44 zile lucrătoare, mai poți beneficia de 18 zile, care sunt plătite….
Demonstrația e simpla: 44 împărțit la 5 (câte zile lucrătoare are o săptămâna) este egal cu 8 și încă 4 zile!! La 8 fractii de concediu se Adaugă doua zile, sâmbătă și duminica, in acest fel se Adaugă încă 16 zile la concediu (8×2=16)…. Restul de 4 zile, vii luni la serviciu, iar de marți intri in concediu, sâmbătă și duminica ai liber, ca ,,ai lucrat” toată săptămâna…
Teoretic, in practica nu se întâmpla așa ceva, sunt excepții, cam multe, dar asta e….
Fiindcă se poate! A se citi HG 1578/2002…
Ne facem ca nu știm diferența dintre zile lucrătoare și zile calendaristice….
Pe bune?
Doar bugetarii? 1 Mai e sărbătoare legală, până și voi, jegurilor, aveți pauză de la mâncat kkt. Presa lui pește prăjit.🤮