spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | A X-a ediție a Festivalului folcloric “Muzică și Tradiții la Todirești”, un spectacol de nota 10 (FOTO)

- Advertisement -
MANIFESTARE… Pe scena montată în curtea primăriei, au urcat, pe rând, vedete locale sau naționale care au încântat cele câteva sute de todireșteni adunați.

FESTIVITATE… Ediția aniversară din acest an a sărbătorilor dedicate comunei Todirești, intitulate sugestiv “Muzică și Tradiții la Todirești”, reușește să se ridice la nivelul așteptărilor. Primarul Petrică Simiuc recunoaște că a fost o muncă titanică, dar care a meritat cu vârf și îndesat. “Am muncit mult și ne-a toropit căldura, dar s-a meritat. Ziua de astăzi (duminică – n.r.) s-a ridicat la nivelul așteptărilor și chiar peste. Am reușit să aducem, împreună, artiști locali sau artiști de renume, dar și producătorii noștri locali care să-și prezinte munca de peste an. Cred că așa am putut oferi oamenilor din comuna Todirești și oaspeților din alte comune ale județului Vaslui momente de neuitat”, spune primarul comunei Todirești. Astfel, pe scena montată în curtea primăriei, au urcat, pe rând, vedete locale sau naționale care au încântat cele câteva sute de todireșteni adunați în fața scenei. Debutul spectacolului a fost făcut de preoții din satele componente ale Todireștiului care au susținut o scurtă slujbă. Apoi, înaintea artiștilor, todireștenii au ascultat cuvântările autorităților locale și județene care au ținut să le mulțumească pentru devotamentul lor.

Anul acesta, comuna Todirești a îmbrăcat straie de sărbătoare speciale. Și asta pentru că ediția din acest an a Festivalului folcloric «Muzică și tradiții la Todirești»  a fost una specială, aniversară. Anul acesta, Todireștiul a ajuns la cea de-a X-a ediția a acestui festival și organizatorii, primarul Petrică Simiuc și Consiliul Local al comunei Todirești, au vrut să ofere todireștenilor momente de neuitat. Astfel, spectatorii s-au bucurat de un recital folcloric oferit de artiști precum Silvia Ene, Raluca Radu, Teodora Panainte sau fanfara Rotaria. De asemenea, publicul se va putea bucura și de prestația artiștilor locali: Condrea Ioana Roxana, Preda Denisa Andreea, Zaharia Denisa Iuliana sau ansamblul folcloric local, “Todireșteanca”. Punctul culminant a fost reprezentat de apariția, pe scena de la Todirești, a vasluiencei Adina Postelnicu, fostă membră a trupei Heaven. “A fost o muncă dificilă dar, în final, am reușit. Și am ales această zi, ultima zi a lunii iulie, pentru a da ocazia la cât mai mulți todireșteni, plecați la muncă peste hotare sau care s-au stabilit pe alte meleaguri ale țării, să vină în mijlocul nostru și să se bucure de această minunată zi. Într-un final, munca noastră cred că a dus la orgnizarea unui spectacol care să ajungă la inima tuturor celor care ne-au trecut pragul. Avem grijă foarte mare și de gospodarii noștri și, așa cum puteți vedea, le-am pus la dispoziție un spațiu generos pentru a-și etala produsele. Chiar dacă nu au reușit să ajungă toți producătorii locali, ne-au fost alături cu produsele lor tradiționale și cu sufletul”, spune primarul Petrică Simiuc.

Producătorii locali, sufletul comunei Todirești

PRODUCĂTORI… Festivalul folcloric a fost și un prilej pentru fermieri și gospodari să-și etaleze produsule lor locale, de la legume și fructe, produse lactate, până la celebra pastramă de oaie de Todirești sau dulciurile tradiționale. Pofticioșii au putut gusta din cozonacii cu nucă, cornulețele tradiționale sau plăcintele poale în brâu. Așadar, comercianții care foloseau astfel de prilejuri pentru profit au fost înlocuiți și sărbătoarea capătă o altă dimensiune, cea a promovării produselor și meșteșugurilor locale. «Am venit astăzi cu cașul și urda, produse naturale, făcute de mâna noastră. Cioban din tată în fiu. Mai am un frate și un nepot și împreună îngrijim 1.600 de oi. Nu prea este sprijinită munca noastră și statul nu prea ne bagă în seamă, dar noi muncim pentru că ne place ceea ce facem. Acum a mai apărut și o boală la oi, prin județul Tulcea. Am înțeles că au omorât mii de oi, dar nu știu de ce. Dar asta se întâmplă pentru că nu avem conducători buni, care să fie pentru omul de rând, pentru țăranul care muncește. La noi, în oierit este foarte greu pentru că nu ai unde vinde cașul, nu ai unde vinde mieii, nu ai unde vinde lâna și nimeni nu te bagă în seamă. Am fost în schimb de experiență în țările din Europa, dar nu e ca la noi. Noi avem animale bune și rasa asta, țurcana, le întrece pe toate, dar nu suntem sprijiniți», spune Constantin Manolache.

“Prețul corect” oferit de legumicultorii din comuna Todirești 

Pentru noi, anul acesta a fost un an bun, dar și ne ocupăm. Avem 7 solarii, dar cultivăm și în câmp. Seceta de anul acesta a crescut consumul pe curent electric pentru udare. Așa, de la 500 de lei, pe săptămână, am ajuns la 700 de lei pe săptămână și asta s-a văzut în prețul final. Dar și așa, vindem roșiile cu 5 lei/kg și nu cu 12 lei, așa cum am mai văzut prin piață. Dar noi suntem producători și nu intermediari și oferim prețul corect. Plus că noi nu lucrăm cu intermediari. Și asta pentru că intermediarul cumpără, de la mine, roșia cu 4 lei și o vinde mai departe cu 7 lei. Pentru ele, eu muncesc din ianurie, când începem cu răsadurile. Avem piață de desfacere la Negrești și pe plan local și nu avem noi produse, la cât de mare este cererea. Este loc pentru mai mulți legumicultori, dar este nevoie de multă muncă și curaj. Ești obligat să stai în solariu de dimineață până seara și, dacă este să mergem într-un concediu, alegem perioada de iarnă. Dacă muncești, se poate trăi bine și din agricultură, fără să te gândești să-ți scoți investiția în primul an. Dacă ai răbdare, o afacere de genul acesta devine profitabilă. Avem 23 de ani de când facem legumicultură și am făcut lucrul acesta fără ajutor. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar birocrația este prea mare. Am primit și sprijin de la APIA, dar am renunțat. Eu cultivam varză și ei îmi spuneau că am lucernă sau, vindeam varza și ei nu reușeau să ne identifice cultura”, spun legumicultorii din comuna Todirești.

Cramele Domeniile Bohotin, sponsor principal al Festivalului folcloric de la Todirești 

SUSȚINERE… «Cramele Bohotin sunt alături de todireșteni încă din 2016. Doar de 2 ani suntem prezenți și noi, cei care au sprijinit efectiv aceste evenimente. Unii dintre noi avem rădăcini aici. Am lucrat în agricultură și apoi am mers mai departe, iar acum am întors înapoi binele făcut la acea vreme. Oamenii ne-au primit bine, dar este nevoie de mai multă cunoaștere. Și punem la dispoziție Busuioaca autentică, Busuioaca de Bohotin adusă de la originele ei, de pe Dealurile Bohotinului. Suntem o echipă tânără și, chiar dacă este mult de muncă, o facem cu plăcere. Pe viitor, ne gândim la agroturism, ne gândim la cei care vor veni să ne viziteze, să mănânce struguri proaspeți și ca apoi să rămână în cramă, la o sticlă de vin”, spune directorul economic al firmei, Felicia Ceaușu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. A fost o muncă grea, dar am reușit🤕 ce ați reușit mă,sa mai furați din bugetul primăriei , asta ați reușit. Mare sărbătoare, toți se caca in fundul curții, dar au spectacole gratis, chipurile ☹️ proasta nație e românul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.