UNDE ESTE VOTANTUL PENAL HABET?
MISTERE Didi Habet, bãrbatul de 38 de ani din Valea Silistei care a votat de cel putin trei ori la referendumul din 29 iulie, a dispãrut. Nimeni nu stie unde este acum, nici familia, nici reprezentantii Politiei. Conform unor informatii, bãrbatul ar fi fost internat într-un centru al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, având probleme de sãnãtate de ordin psihic. Informatia a fost infirmatã de directorul DGASPC, Ionel Armeanu Stefãnicã. „Aceastã persoanã este în gradul doi de handicap în evidentele noastre, primeste o indemnizatie lunarã, însã nu a fost niciodatã internatã în vreun centru”, a explicat seful DGASPC. Ieri, am sesizat si Parchetul General privind situatia întâlnitã la Vaslui, care pare sã nu fie singura. Dacã îl vor gãsi pe Habet, procurorii ar putea dezlega si misterul suprem: cine este persoana care l-a transportat la trei sectii de votare în trei zone diferite din Vaslui, situate la kilometri distantã una de alta? Si, mai ales, câti alegãtori aflati în situatia lui Habet au mai fost „plimbati” pe 29 iulie, de la o sectie de votare la alta?
Habet, cetãteanul din Valea Silistei, bolnav psihic, care a votat de trei în ziua referendumului, la trei sectii de votare diferite, nu este de gãsit; nici acasã, nici la institutiile DGASPC – institutie în registrele cãreia se aflã individul în cauzã, întrucât suferã de boli grave -, nici în locuri publice. Fratele sãu, Vasile Habet, spune cã, cu ceva timp în urmã, si-a întâlnit fratele la spitalul judetean. „Dormea pe bãncile din sala de asteptare, într-o searã”, explicã Vasile. Se pare cã persoana cu handicap psihic sever ar fi la cersit prin Vaslui. Însã, având în vedere cã a fost dus cu masina pe la mai multe sectii de votare în ziua referendumului, putem suspecta si faptul cã, dupã ce a votat, bãrbatul a fost trimis departe de oras, tocmai pentru a nu fi gãsit de politisti, în situatia în care ar fi fost cãutat. Ieri, am discutat cu procurorul general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, dl. Iulian Ispir. „Nu stiam de acest caz, însã vã asigur cã procurorii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui se vor sesiza din oficiu si, pe baza informatiilor prezentate de dvs., vor declansa cercetãrile”, a spus dl. Ispir. Sunt semne de întrebare si mai serioase privind modul în care s-a votat la o sectie de votare dintr-un sãtuc, cum este Bahnariul, unde mai locuiesc ceva mai mult de 100 de persoane.
În atentia procurorilor: votanti ilegali la Bahnari!
La pozitia 23 pe listele suplimentare ale sectiei 33, din satul Bahnari, apare si Didi Habet. Or, numai pagina 1 din listele suplimentare numãrã 29 de persoane, în conditiile în care în Bahnari sunt în jur de 100 de persoane cu drept de vot. De unde au apãrut, atunci, atât de multi votanti din Galati, Bârlad, Ploiesti sau Constanta la o sectie situatã între dealuri, în conditiile în care nici vasluienii get-beget nu stiu prea clar unde e situat Bahnariul? „Toti cei care apar pe lista suplimentarã de la sectia 33 Bahnari sunt falsi alegãtori. În afarã de cei 3 membri ai sectiei de vot, niciunul din cei 25, dar niciunul, nu sunt si nici nu au rude în Bahnari. Cum mijloc de transport nu existã, cum satul este izolat, neavând deschidere cãtre alte sate si nici cale de acces, ce cãutau acesti oameni în Bahnari în ziua referendumului? Este un fals fãrã precedent. Sper ca DNA-ul sã-si facã datoria”, ne sesizeazã un cititor al ziarului nostru. O pãrere pertinentã, întrucât putini vasluieni se aventureazã sã ajungã la Bahnari, darãmite sã mai vinã si din alte judete pe acolo. Este clar, la sectia 33 de la Bahnari s-au petrecut lucruri necurate. În dreptul numelui Didi Habet cel care a fãcut lista suplimentarã a scris comuna Bãlesti, satul Valea Silistei, tocmai pentru a încurca orice verificare din partea procurorilor. Dar, peste toate aceste probleme, rãmâne un mare semn de întrebare: cine este persoana/persoanele care l-au dus pe Habet la Bahnari, dupã care l-au condus la sectia din Zona Industrialã si, la final, au mers la sectia de la scoala 2? Dacã ar fi mers pe jos, Habet ar fi avut nevoie de o zi întreagã sã ajungã dintr-un loc în altul, deci e clar cã a fost transportat de cineva. Mai sunt si alte persoane aflate în aceastã situatie? Vom afla, întrucât ieri am sesizat Parchetul General si am cerut sã se verifice situatia de la Vaslui, inclusiv cazul Habet.
500 de dosare în toatã tara
Ieri, biroul de informare a Parchetului General a anuntat cã „Pe rolul unitãtilor de parchet din cadrul Ministerului Public s-au înregistrat peste 500 dosare penale privind desfãsurarea Referendumului din data de 29.07.2012. O parte dintre acestea sunt înregistrate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, unde se efectueazã cercetãri cu privire la comiterea unor infractiuni prevãzute de Legea nr.78/2000. Prin cercetãrile derulate în aceste dosare penale nu se verificã modul în care au votat cetãtenii si nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.”.