spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

A treia editie a Festivalului de muzicã folk „Ion Chiriac”, sâmbãtã si duminicã, în Muntenii de Jos si Ghermãnesti

- Advertisement -

MUZICÃ… Cea de-a III-a editie a Festivalului de muzicã folk „Ion Chiriac” va avea loc, la sfârsitul acestei sãptãmâni, în judetul Vaslui. Concursul de creatie si interpretare muzicã folk se va desfãsura sâmbãtã, 15 iunie, la Centrul Cultural „Podul Înalt” Muntenii de Jos, iar Gala luareatilor si recitalul artistilor de muzicã folk consacrati va avea loc la Monumentul „Statuia Ecvestrã a lui Stefan cel Mare” Bãcãoani. A doua zi, duminicã, 16 iunie, la Ghermãnesti, comuna natalã a lui Ion Chiriac, laureatii concursului vor sustine un concert pe scena din centrul satului.

Festivalul de muzicã folk „Ion Chiriac” este un eveniment anual si are drept scop descoperirea si promovarea de noi talente interpretative si de creatie ale muzicii folk, precum si promovarea debutului artistic. Cu prilejul acestui festival, se doreste cinstirea memoriei celui care a fost Ion Chiriac, o emblemã a folkului vasluian. Juriul festivalului este format din Gelu Chiriac si Ioana Sîia, fratele si fiica regretatului cantautor Ion Chiriac, Sorin Poclitaru – poet, presedintele juriului. Cei mai buni participanti vor fi premiati astfel: Prmiul I – 700 lei, Premiul II – 500 lei, Premiul III – 300 lei, Premiul special pentru cea mai bunã interpretare a unei piese apartinând folkistului Ion Chiriac- 500 lei, Marele Premiul – 1000 lei.

Festival în memoria folkistului vasluian Ion Chiriac

Ion Chiriac era unul dintre putinii vasluieni care duceau mai departe tainele muzicii folk. Împreunã cu fratele sãu, Gelu, a cântat alãturi de nume mari ale muzicii românesti – Angela Similea, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Fratii Chiriac erau nelipsiti de la spectacolele Cenaclului „Flacãra”, încântau publicul cu piesele lor si reprezentau Vasluiul oriunde mergeau. „Timp de 10 ani (1976-1985) au încântat sute de mii de români, adunati pe stadioane sau lãcasuri de culturã în inegalabilele spectacole de masã ale Cenaclului „Flacãra”, sub genericul „Antena vã apartine”, spectacole care fãceau sã tresalte spiritul national, sã vibreze patriotismul, istoria si traditia româneascã, sub bagheta inegalabilului Adrian Pãunescu. Vocea lor candidã, pateticã, dar si pãtrunzãtoare, cu acele tertete extrem de melodioase, fãceau sã vibreze coarda cea mai sensibilã a sufletului românesc, aducând oamenilor si îndeosebi tinerilor pacea, linistea si speranta în mai bine. Prin prestatiile lor scenice în cele peste 9000 de spectacole, prin aparitiile lor emotionante cu interpretãri originale, accentuate si de inocenta si candoarea vocilor lor, numele „fratilor Chiriac” (Ion Chiriac si fratele sãu Gelu), vor rãmâne adânc încrustate în memoria culturalã a neamului nostru. Piese precum „Moartea cãprioarei”, „Trandafirul albastru”, „Actorul”, „Voi cânta iubirea”, „Un om în amurg”, „Prea târziu”, „Ti-am adus un oras” si multe altele, la fel frumoase, vor rãmâne în fonoteca de aur a culturii române. Nu stiu câte orase din tarã s-au bucurat de privilegiul de a avea un cântec sau imn dedicat lor, dar stiu sigur cã nici unul nu a avut parte de o linie melodicã mai frumoasã, sau un mesaj mai onorant precum are Vasluiul, pe care Ion Chiriac l-a iubit cu inima, sufletul si muzica sa; «Te iubim, scump oras / Linistit, drag si blând», spune cantautorul si continuã cu refrenul; «Timpul trece-n statui / ca lãstarul spre rod / Orice om din Vaslui / e-un strãvechi voievod / El înaltã cetãti / de lumini si iubiri / si deschide noi porti / cãtre mari împliniri»”, scria, anul trecut, Valeriu Lupu – doctor în stiinte medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.