TRIERE În ultimii doi ani, a scãzut numãrul pensionarilor pe caz de boalã, cu peste 2000. Un prim motiv este cã unii au împlinit vârsta care le permite sã primeascã pensie pentru limitã de vârstã, ceva mai mare decât cea de boalã. Însã principalele motive sunt cã, în primul rând, este mult mai greu sã îndeplinesti conditiile legale, si faptul cã s-au fãcut controale în rândul beneficiarilor, controale soldate cu suspendarea pensiei pentru 60 de persoane la nivelul judetului Vaslui. Au trecut vremurile când se fabricau dosare de pensionare de boalã pe bandã rulantã, mai ales la începutul anilor 2000, când fabricile din Vaslui falimentau pe capete!
Casa Judeteanã de Pensii Vaslui a finalizat actiunea de verificare a pensiilor de incapacitate temporarã de muncã la nivelul judetului Vaslui. Având în vedere cã, conform legii, pensiile sau îndemnizatiile plãtite prin postã trebuie predate obligatoriu personal beneficiarilor, controlul a fost fãcut la cele 4870 de pensionari de boalã care încasau pensiile aferent prin cont bancar. Practic, împreunã cu reprezentantii Institutiei Prefectului Vaslui, pensionarii care beneficiazã de pensie de boalã au fost vizitati de salariatii CJP Vaslui, pentru a se verifica dacã locuiesc la adresa de domiciliu mentionatã. “ Existau suspiciuni cu privire la pierderea capacitãtii de muncã a celor care beneficiazã de pensie de invaliditate, fiindu-ne semnalate cazuri în care unele persoane, asa zis “bolnave” sunt de fapt plecate la muncã în alte tãri sau desfãsoarã diverse activitãti neconforme cu “starea lor de sãnãtate”. În cazul în care nu au fost gãsiti acasã, beneficiarilor de pensii de invaliditate temporarã li s-a lãsat o invitatie scrisã de a se prezenta la sediul institutiei noastre. În cazul în care nu au fãcut-o, li s-a suspendat temporar pensia pânã la clarificarea situatiei. Unui numãr de 60 de persoane li s-a suspendat sau li s-a diminuat pensia, prin trecerea la un grad inferior. În cazul în care se vor prezenta si-si vor explica absenta de la domiciliu, se va relua acordarea pensiei, inclusiv pentru perioada cât aceasta a fost suspendatã. Oricum, tot vor trebui sã se prezinte pentru viza anualã, dacã este cazul, la cabinetele de expertizã medicalã”, a declarat Marius Arcãleanu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Vaslui.
Pensiile de boalã – mai greu de obtinut
Conform ultimelor reglementãri legale, respectiv noua lege a pensiilor, 263/2010, pensia de invaliditate este mult mai greu de obtinut, nu doar deoarece presupune pierderea a minim jumãtate din capacitatea de muncã, dar si pentru cã felul în care se acordã este mult mai strict. Astfel, dosarul se întocmeste de medicul specialist din unitãtile spitalicesti, pe baza diagnosticelor si spitalizãrilor persoanei care solicitã pensionarea, care, apoi, cu dosarul respectiv se prezintã la cabinetele de expertizã medicalã special înfiintate în acest scop, de la Vaslui sau Bârlad. Acolo este examinat de la cabinet, examinarea fãcându-se încrucisat, respectiv medicul de la Vaslui verificã dosarele la centru din Bârlad, si invers, dupã care, dacã corespunde, se face încadrarea într-un grad de invaliditate. “Sunt încã probleme în acest sens, unii medici nu înteleg importanta acestei pensii de invaliditate si cât înseamnã financiar vorbind, din bugetul pentru pensii. Uneori se încearcã chiar sã se facã protectie socialã, alteori, mai ales în trecut, medicii se purtau total neprofesionist sau întocmeau dosare pe spãgi. Avem un aspect interesant, în sensul cã peste o treime, respectiv peste 4500 din cei circa 11380 pensionari de boalã din judet sunt la nivelul municipiului Vaslui.
Silvestrovici si Stafie în fruntea medicilor c cele mai multe dosare de pensionare
Dacã ar fi sã fac un top al medicilor cu cele mai multe dosare întocmite, în frunte ar fi, pentru Vaslui, doctorii Gheorghe Silvestrovici si Magdalena Cuzincu, iar de la Husi, fostul primar, Tudor Stafie. Poate si datoritã strictetii cu care au fost procesate dosarele, dar si conditiilor de acordare conform Legii 263/2010, numãrul pensionarilor de boalã a scãzut în ultimii doi ani cu peste 2000”, mai spunea directorul Arcãleanu. Astfel, conform noii legi ai pensiilor, pentru ca o persoanã sã beneficieze de pensie de invaliditate, trebuie sã aibã un anumit stagiu de cotizare la asigurãrile de pensii. O persoanã cu vârsta între 41 si 45 ani, nu poate solicita aceastã pensie decât dacã are minim 17 ani vechime, în timp ce celor între 53 – 57 ani le trebuie obligatoriu minim 25 ani în câmpul muncii. În schimb, cei care au solicitat iesirea la pensie de boalã dupã intrarea în vigoare a legii, respectiv începând din luna ianuarie 2011, la punctajul aferent perioadei lucrate li se adaugã un indice de corectie în functie de salariul mediu brut pe economie, care majoreazã cu procente bune îndemnizatia pe care ar fi trebuit s-o primeascã.