spot_img
3.7 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

A plecat în SUA cu 300 de dolari în buzunar şi a ajuns şef la companii de miliarde. „Cumpăr şi acum cea mai ieftină benzină din cartier”

- Advertisement -

Radu Bârsan e unul dintre cei mai cunoscuţi români în Silicon Valley, unde a condus cercetarea şi afacerile în companii cotate la miliarde de dolari. Se poate mândri cu 17 patente de inventator în SUA şi 3 în România şi a crescut generaţii întregi de ingineri în America, unde a plecat după prima mineriadă, când a realizat că schimbarea mult aşteptată după Revoluţie va întârzia.

Radu Bârsan şi-a inceput cariera ca cercetător ştiinţific în România, la „Microelectronica”, unde a condus secţia de tehnologie şi fabricaţie structuri de circuite integrate, de la punerea în funcţiune, în 1982, până în 1990.

După stabilirea în SUA, el a condus ca preşedinte sau vicepreşedinte companii importante, unele cotate la sute de milioane sau la miliarde de dolari. A dezvoltat noi tehnologii şi a condus companii precum Cypress Semiconductor, cotată pe atunci la 500 milioane dolari, Advanced Micro Devices în Sunnyvale, California, un colos cu vânzări de 3 miliarde dolari, după care a devenit vicepreşedinte la Cirrus Logic din Fremont, California, companie cu vânzări de 1,2 miliarde dolari, unde a condus dezvoltarea de noi tehnologii pentru circuite integrate, în colaborare cu două dintre cele mai prestigioase firme din domeniu: IBM şi Lucent (fost AT&T).   Ulterior, a devenit CEO al Redfern Integrated Optics (RIO, companie cu vânzări de 1,2 miliarde lire sterline, unde a condus şi contribuit personal la realizarea primului laser din lume cu cavitate externă integrată pe siliciu. Aceste dispozitive laser de mare precizie sunt folosite în aplicaţii extrem de diverse, de la comunicaţii de mare viteză prin fibră optică, sisteme interferometrice industriale, sateliţi NASA, la explorarea zăcămintelor şi monitorizarea conductelor petroliere. Pe lângă funcţia de CEO a fost şi preşedintele consiliului de administraţie.   În prezent, este vicepreşedinte pentru Dezvoltare Tehnologică la Power Integrations, din San Jose, California, (cotată la 4,5 miliarde dolari), unde conduce cercetarea şi dezvoltarea de tranzistoare de putere, tehnologii pentru circuite integrate de înaltă tensiune şi noi materiale semiconductoare pentru dispozitive electronice de putere, folosite în bunuri de consum, telecomunicaţii, calculatoare, roboţi industriali, şi până la turbine eoliene, locomotive electrice, conducte petroliere, sau panouri solare.   Adevărul: Proveniţi dintr-o familie veche de români, dar dintotdeauna v-a legat cumva şi un fir invizibil de America. Care ar fi povestea acestei legături speciale?   Radu Bârsan: Bunicii mei din partea mamei au plecat în SUA din Ardeal cu prilejul emigraţiei est-europene de la sfârşitul secolului 19, pentru a lucra în fabricile metalurgice din mid-vestul Americii, în particular în Ohio. Din satul bunicilor de lângă Făgăraş, peste o treime din tineri au emigrat şi poate jumătate din ei s-au întors. Bunicii mei s-au cunoscut în Cleveland, deşi erau din acelaşi sat din România, dar fiecare plecase independent. Bunica mea a plecat la 18 ani şi a spălat vase pe vapor ca să-şi plătească drumul. Pe atunci plecai o dată şi mai vedeai poate locurile natale după câteva zeci de ani, dacă te intorceai definitiv. În general, cei care au câştigat suficienţi bani s-au întors şi au cumpărat pământ în satul natal. Cei mai codaşi au rămas în SUA. 20 de ani mai târziu, cei care s-au întors pierduseră tot pământul confiscat de comunişti prin colectivizare şi au murit la fel de săraci cum erau când au plecat în America, în timp ce codaşii au trăit o bătrâneţe decentă în America.

Citeste mai mult: adev.ro/qltrtn

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.