spot_img
18.6 C
Vaslui
03-iul.-2024
spot_img

A murit profesoara Brândușa Dobriță, eroul principal din filmul “Baladă pentru Măriuca”

- Advertisement -

Este doliul în învățământul vasluian: profesoara Brândușa Dobriță a încetat din viață la vârsta de 68 ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Vaslui, unitate de învățământ la care a predat peste 30 de ani: “În sufletele noastre astăzi cerul s-a întunecat brusc. De acum, cu inima sfâșiată, vom privi prin fereastra amintirilor la profesorul de vocație și prietenul minunat, Brândușa Dobriță. Mentor iubit al atâtor generații pe care le-a inspirat să viseze, artist, Om cu majusculă și-a zidit destinul cu probitate și profesionalism la școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui. Noi, colegii, prietenii îi aducem pios omagiu de recunoștință și suntem alături de cei privilegiați să o fi cunoscut. Drum luminat în eternitate, Doamna Profesor!”, a transmis colectivul Școlii “Ștefan cel Mare” Vaslui.

Vestea că profesoara Brândușa Dobriță s-a stins din viață i-a întristat pe toți cei care au cunoscut-o, în spațiul online strângându-se numeroase mesaje: “Dumnezeu să o ierte și să o odihnească! Un profesor de excepție și om pe măsură! Am avut privilegiul să o am, 4 ani, profesor de limba și literatura română. Drum bun, stimată doamnă profesoară!”; “A fost un mentor deosebit și un exemplu de dăruire, răbdare și înțelepciune pentru toți cei pe care i-a îndrumat de-a lungul anilor. Am avut norocul să o avem alături în anii de formare, iar lecțiile și sfaturile sale ne-au marcat în mod pozitiv viețile. Transmit condoleanțe sincere familiei îndurerate și celor apropiați. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”; “Un om cu suflet bun, un chip blajin… Lumină veșnică, scumpa noastră profesoară!”.

Profesoara Brândușa Dobriță a cochetat din tinerețe cu arta scrisului

Brândușa Dobriță s-a născut la 11 mai 1956, la Bălțați, județul Iași, într-o familie de învățători. A urmat cursurile Liceului „Mihai Eminescu”, apoi Facultatea de Filologie, ambele din Iași. În anul 1980 a fost repartizată la școala generală nr. 5 din Vaslui, unde a funcționat mai bine de 30 ani ca profesoară remarcabilă de limba și literatura română. “Profesoara Brândușa Dobriță „a nutrit în adolescență aspirații justificate pentru o carieră cinematografică, după o experiență timpurie în domeniu, nedusă la capăt din pricina imponderabilelor destinului”.  Brândușa Dobriță a cochetat din tinerețe cu arta scrisului, dar a publicat mai târziu volumul de proză “Viața mea, așa cum a fost”, Vaslui, Editura Thalia, 2004, “Teste cu poveste: pentru tezele cu subiect unic la limba și literatura română”, 2008, volumul de versuri “Din dor de dor”, Editura StudIS, Iași, 2010”, scrie Vasilica Grigoraș într-o recenzie a cărții “Din dor de dor”, semnată de prof. Brândușa Dobriță și Emil-Lucian Rășcanu.

Prof. Dobriță: “Ștefan Ciubotărașu mă strângea de fiecare dată în brațe și spunea cu mândrie, asta e nepoata mea”

În 1968, la vârsta de numai 12 ani, profesoara Dobriță a jucat în “Baladă pentru Măriuca”, un film despre Maria Zaharia, eroina de la Mărășești. “M-a impresionat de prima dată. Recunosc că mama mi-a citit Măriuca, dar nu dezvoltase subiectul. Rămăsese numai lectura și știam numai narațiunea. Să știu că este un copil erou, am aflat abia la București, când regizorii mi-au povestit”, povestea profesoara Brândușa Dobriță în urmă cu șase ani. Experiența trăită pe platourile de la Buftea a marcat-o pentru tot restul vieții, având șansa să discute cu mari actori români. “A fost frumos, pentru că am cunoscut mari actori. Erau prietenoși cu mine, pentru că se făceau filme la Buftea, dar unul cu un copil în rolul principal eram doar eu. Mă întâlneam pe hol cu Florin Piersic, cu Ilarion Ciobanu, Ștefan Ciubotărașu, care mă strângea de fiecare dată în brațe și spunea cu mândrie, asta e nepoata mea”, spunea cu bucurie Brândușa Dobriță.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.