CONDOLEANTE… Doliu în învãtãmântul vasluian. Profesorul vasluian Petrea Iosub, fost inspector general scolar al ISJ Vaslui si fost director al Colegiul Economic “Anghel Ruginã, a încetat din viatã la vârsta de 78 ani. Trupul neînsufletit al acestuia a fost depus la capela Cimitirului “Eternitate”, urmând ca înmormântarea sã aibã loc mâine, în Coropceni.
Vestea i-a luat prin surprindere pe multi dintre cei care l-au cunoscut pe profesorul Petrea Iosub. “Am aflat si eu azi (n.r. ieri) vestea cã prietenul nostru, Petrea Iosub nu se mai aflã printre noi. Ne leagã multe amintiri. În perioada 1995-1996 am lucrat amândoi la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, el ca inspector scolar general, iar eu ca inspector scolar adjunct.A fost un om foarte bun, de culturã, cu o înclinatie spre scris, filosof, un bun coleg si un profesor foarte bun. Tinea foarte mult la elevii cãrora le preda. La fel, si copiii tineau mult la el. În ultima perioadã nu m-am mai întâlnit cu el decât la lansãri de cãrti. Ne întâlneam mai rar pentru cã el era pensionar în oras, iar eu locuiesc în Moara Greci”, ne-a spus Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul DGASPC.
“Preocupãrile sale intelectuale poate îl izolau aparent”
“Cunostinta mea cu Petrea Iosub este mai îndelungatã decât a altor colegi din Vaslui. Din 1966, pentru o perioadã de câtiva ani, am fost amândoi profesori la Liceul din Negresti, denumit actualmente Liceul “Nicolae Iorga”. Era o fire mai deosebitã fatã de ceilalti colegi, preocupãrile sale intelectuale poate îl izolau aparent, desi manifesta apropiere si participa la toate momentele noastre de trãire colectivã. La Liceul din Negresti, oras considerat ironic drept <<situat la tarã>>, a avut rezultate îmbucurãtoare în sensul cã elevii de pe atunci reuseau în mai mare mãsurã decât cei din centre recunoscute drept urbane sã treacã prin furcile caudine, spre exemplu la admiterile la facultate atât de serioase pe atunci. Petrea Iosub preda filosofie. Era dificil pe atunci sã transmiti cunostinte veritabile în acest domeniu invadat de suprematia marxim-leninismului. Totusi, Petrea Iosub reusea sã învingã acele bariere artificiale, ceea ce presupunea un atasament profund fatã de obiectul pe care cãuta sã-l apropie de sufletul elevilor sãi. Evolutia ulterioarã a sa a fost legatã de organizarea si îndrumarea învãtãmântului vasluian în general trecând prin numeroasele si nesfârsitele schimbãri la care acesta este supus. A ocupat functii de prim-rang în acest domeniu, navigând pe valurile nenumãratelor si contradictorii dispozitii ale unui minister tot mai dezorganizat. Apetenta sa intelectualã este mai putin cunoscutã. Fãrã manifestãri spectaculoase, a realizat de mare seriozitate, nu întotdeauna accesibile tuturor. Desi aparent avea o oarecare retinere în raporturile sociale, de fiecare datã când îl contactai, prezenta cea mai mare deschidere. Un alt exemplu în acest sens ar fi relatiile intelectuale pe care le-am avut cu dânsul în problema gnoticimsului. Acest curent religios si totodatã filosofic ne-a apropiat si au realizat o colaborare care va cunoaste în curând o fructificare deosebitã. Încetarea sa din viatã într-o perioadã în care fortele sale intelectuale erau deline si promiteau noi realizãri, reprezintã un moment dureros, de tristele pe care îl împãrtãsesc toti cei apropiati de el, dar si toti intelectualii vasluieni si nu numai”, a spus etnologul vasluian Dan Ravaru la aflarea vestii.
Petrea Iosub, rol important în modernizarea Liceului Nr. 2, actualul Colegiu “Anghel Ruginã”
Petrea Iosub a urmat cursurile Liceului National din Iasi, iar apoi pe cele ale Facultãtii de Filosofie din cadrul Universitãtii „Al.I. Cuza” Iasi. A obtinut doctoratul în filozofie la Universitatea din Bucuresti, cu teza Conceptul de experientã în filosofia contemporanã. “A fost profesor la liceele din Negresti si Vaslui (Liceul Anghel Ruginã), redactor sef adjunct al ziarului Vremea nouã, inspector scolar de specialitate, inspector general al Inspectoratului scolar al judetului Vaslui. Petrea Iosub a avut un rol important în reconstructia, extinderea si modernizarea Liceului nr. 2 Vaslui, împreunã cu academicianul Anghel Ruginã, reusind sã organizeze si o serie de sesiuni internationale de informaticã sustinute anual în acest liceu. A initiat si un curs de varã de Culturã si civilizatie româneascã pentru elevi, studentii si profesorii români din Ucraina, Basarabia si Iugoslavia. Petrea Iosub este autorul lucrãrilor: “Fragmentarium I: eseuri si dialoguri filozofice” (1998), “Fragmentariul II” (1999), “Omul – o fiintã privilegiatã” (2003), “Judetul Vaslui – file de monografie” (1972) – în colaborare cu Aurel Zugravu, “Vaslui: monografia judetului” (1980), “Pluralismul ontologic” (2004), “Metafizica existentei” (2007), “Sechestrati în tranzitie. Publicisticã, vol. I” (2002), “Însemnãri pasagere. Publicisticã vol II”, 2003, “Contemporan cu viitorul” (monografia). În anul 2000 a publicat volumul “Elemente de arheologie metafizicã consacrat filosofiei lui Lucian Blaga”, lucrare prezentatã de cãtre academicianul Alexandru Boboc”, se aratã în descrierea publicatã pe pagina Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtaru” din Vaslui.