spot_img
4.5 C
Vaslui
07-nov.-2024
spot_img

A început scoala!

- Advertisement -

START…În judetul Vaslui aproximativ 70.000 de elevi încep astãzi noul an scolar. Acesta va însuma 36 de sãptãmâni de cursuri, adicã 177 de zile lucrãtoare, mai putin în cazul claselor a VIII-a si a XII-a, care vor încheia anul scolar mai devreme datoritã Evaluãrii Nationale si a examenului de Bacalaureat. Din pãcate, situatia înregistratã în scolile din judet în anii anteriori se repetã si de data aceasta, zeci de unitãti de învãtãmânt nu au autorizatii de functionare. Multe dintre acestea nu vor primi avize sanitare nici pe parcursul anului scolar întrucât au grupul sanitar în curte, nu au sursã de apã, iar mobilierul scolar este mult prea vechi. Pentru cã aceste probleme se regãsesc mai ales în scolile din mediul rural, Gabriela Plãcintã, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, va vizita cu aceastã ocazie mai multe unitãti de învãtãmânt de la “tarã”. Cu toate acestea, si-au deschis portile sau urmeazã sã si le deschidã în viitorul apropiat mai multe scoli noi, semn cã lucrurile merg înspre bine.

Potrivit datelor furnizate de ISJ Vaslui, la începutul lunii septembrie 2015 nu mai putin de 36,82% din unitãtile de învãtãmânt din judet nu aveau autorizatii sanitare de functionare. În doar 74% din scolile în care vor învãta elevii si prescolarii s-au finalizat curãtenia, igienizarea si reparatia spatiilor în proportie de 100%, iar în 25,40% din unitãtile de învãtãmânt curãtenia, igienizarea si reparatia spatiilor au fost fãcute în proportie de peste 50%. În ceea ce priveste autorizatiile ISCIR, 76,23% din unitãtile scolare au primit rãspuns favorabil. Mai gravã este situatia autorizatiilor privind securitatea în incendiu, în cazul scolilor care au fost reabilitate sau cãrora li s-au construit anexe sau corpuri noi dupã anul 2007. Mai exact 87,06% dintre acestea nu au în prezent autorizatie privind securitatea în incendiu.

Peste 50% din scoli, pregãtite pentru sezonul rece

Conducerea ISJ Vaslui dã asigurãri cã majoritatea scolilor din judet vor fi pregãtite la timp pentru sezonul rece, atât în privinta aprovizionãrii cu combustibil, cât si a functionãrii surselor de încãlzire cu care sunt dotate. 62% din scoli sunt aprovizionate în proportie de 100% cu combustibil pentru sezonul rece. Din pãcate sunt si unitãti de învãtãmânt unde combustibilul solid lipseste cu desãvârsire, iar procentul nu este deloc de neglijat, 7,97%. De asemenea, în cazul a 3,85% din scoli nici mãcar jumãtate din necesar nu a fost deocamdatã asigurat.

Gabriela Plãcintã va merge în mediul rural

Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui, si-a fãcut un obicei sã viziteze la deschiderea fiecãrui an scolar mai multe unitãti de învãtãmânt din mediul rural. A fãcut o exceptie în urmã cu doi ani de zile când a fost prezentã la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” din Bârlad. Anul acesta întreaga echipã de la Inspectoratul scolar se va deplasa la scolile din mediul rural. “La deschiderea fiecãrui an scolar am mers în mediul rural deoarece am dorit sã dau un semnal cã trebuie sã acordãm mai multã atentie acestor scoli, sã le scoatem la luminã. Nu îmi voi anunta prezenta, dar sper sã ajung la cât mai multe scoli, acolo unde au mai fost probleme sau sunt directori noi, vreau sã vãd copiii si conditiile în care învatã. Sunt bucuroasã cã întreaga echipã de la inspectorat a ales sã meargã în mediul rural. De asemenea, mã bucur cã au fost date în folosintã multe scoli noi si cã într-o lunã sau douã, dupã ce vor fi terminate finisajele, îsi vor deschide portile altele, printre care cele de la Oltenesti, Fãstâci, etc. Aceste realizãri au fost posibile datoritã eforturilor Consiliului Judetean, Ministerului Dezvoltãrii si chiar Consiliilor Locale”, a declarat Gabriela Plãcintã.

La Husi, primarul va merge la toate unitãtile de învãtãmânt

Primarul Ioan Ciupilan va fi prezent, ca de fiecare datã, la începutul noului an scolar la toate unitãtile de învãtãmânt primar si liceal din oras. În prima zi de scoalã, acesta face un tur de fortã prin unitãtile de învãtãmânt, pentru a fi alãturi de toti elevii si dascãlii urbei. La prima orã va fi prezent la Colegiul National “’Cuza Voda” (instituitie pe care el însusi a absolvit-o), apoi va merge la deschiderea Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”. Va onora invitatia fãcutã de Scoala nr. 1 (“Mihail Sadoveanu”, scoala la care el însusi a fost elev). Va participa si la festivitatea de la Scoala nr. 3 (“Anastasie Panu”), dar va merge si la Scoala nr. 2, “Ion Creanga”.

Calendarul noului an scolar

Structura anului scolar 2015 – 2016, stabilitã în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificatã pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanta de iarnã între 19 decembrie si 10 ianuarie, si nu pânã la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobatã anterior. O altã diferentã este aceea cã vacanta de varã nu se mai terminã pe 4 septembrie, pentru ca anul scolar 2015 – 2016 sã înceapã cu o sãptãmânã mai devreme, ci pe 11 septembrie. Consiliul National al Elevilor îi solicitase ministrului Educatiei Sorin Cîmpeanu ca scoala sã înceapã si sã se termine cu o sãptãmânã mai devreme, în anul scolar 2015 – 2016, “luând în calcul necesitatea unui semestru I mai lung si scãderea interesului cadrelor didactice si elevilor la sfârsitul celui de-al doilea, din cauza suprapunerii perioadei examenului de bacalureat cu perioada de predare”. Structura anului scolar aprobatã în iulie prevedea ca vacanta de varã sã se încheie pe 4 septembrie, astfel cã urmãtorul an scolar începea cu o sãptãmânã mai devreme. Prevederea nu a fost însã mentinutã în structura aprobatã în 31 august. Anul scolar începe în 14 septembrie, iar prima vacantã va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învãtãmântul primar si grupele din învãtãmântul prescolar. Vacanta de iarnã este programatã de sâmbãtã 19 decembrie 2015 pânã duminicã 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie pânã în 5 februarie 2016 continuã cursurile semestrului întâi, iar vacanta intersemestrialã va începe sâmbãtã 6 februarie si se va încheia duminicã 14 februarie. Semestrul al doilea începe în 15 februarie si se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programatã vacanta de primãvarã. Înainte de vacanta de primãvarã, sãptãmâna 18-22 aprilie 2016 este dedicatã activitãtilor extracurriculare si extrascolare, în cadrul programului “Scoala altfel: Sã stii mai multe, sã fii mai bun!”. Clasele de învãtãmânt prescolar si primar pot planifica activitãtile din programul “Scoala altfel” în altã perioadã din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfãsurare a programului va fi luatã de consiliul de administratie al unitãtii de învãtãmânt, dupã consultarea cadrelor didactice. Din 25 iunie pânã în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanta de varã, anul scolar 2016-2017 urmând sã înceapã din 12 septembrie.

Elevii din Pãdureni, comuna Osesti, învatã în scoalã nouã

NOROCOSI…Printre elevii fericiti, care vor învãta de azi înainte în cele mai bune conditii, se numãrã si cei din satul Pãdureni, comuna Osesti. Pânã acum, drept unitate de învãtãmânt servea o casã veche, construitã în 1815, cu douã încãperi insalubre, în care învãtau atât prescolarii, cât si elevii claselor I-IV, în total aproximativ 70 de copii. Dupã numeroase eforturi ale primãriei, a fost datã în folosintã scoala cea nouã, o constructie modernã. Cu toate cã nu au fost terminate lucrãrile în proportie de 100%, primarul Grigore Lefter, ajutat de sãteni, a fãcut posibilã aceastã minune, de a aranja scoala astfel încât elevii sã poatã învãta acolo. Constructia scolii a început în 2007, fiind folosite fonduri de la Consiliul Judetean si bani din bugetul local. Firma care s-a ocupat de lucrarea fost DACOND IMPEX SRL din Negresti, suma totalã alocatã proiectului fiind 860.000 de lei. Pentru cã nu a achitat toatã suma, Primãria datorând firmei 700 de milioane de lei vechi, nu a fost fãcutã receptia, dar edilul a decis totusi sã deschidã portile unitãtii de învãtãmânt, urmând ca în luna octombrie sã fie achitatã toatã suma si sã se facã si receptia. “Sunt bucuros cã am putut cu eforturi proprii sã deschidem scoala nouã, o scoalã modernã, cum putine sunt în judet, foarte bine gânditã de proiectant, cu clase mari, spatiu pentru grãdinitã, salã de primire. Am stat personal câteva zile acolo, am chemat pãrintii, oamenii de la 416, s-a mobilizat toatã lumea, astfel încât scoala sã poatã functiona în conditii bune”, a declarat Grigore Lefter, primarul comunei Osesti.

Profesorul Bichinet si-a fãcut temele pentru începutul noului an scolar

MESAJ Iatã mesajul lui Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, adresat profesorilor si elevilor cu ocazia începerii anului scolar: “Ca profesor, ca om al scolii, ca tatã cu elevi în casã simt nevoia sã adresez un îndemn tuturor celor care pãsesc mâine pragul scolii, elevi, pãrinti, profesori si personal auxiliar. Un îndemn de voie bunã si spor la învãtãturã. În ceea ce mã priveste, voi face o deplasare la o scoalã micã de lângã Negresti, la Glodeni, apoi mã voi întâlni cu o mamã cu trei copii la Liceul Pedagogic din Bârlad, pentru a stabili împreunã de ce are nevoie o domnisoarã în clasa a XI-a, la cel mai celebru liceu din judet. În programul meu de lucru, înafara activitãtilor de la Consiliul Judetean voi face o deplasare la o bisericã din comuna mea natalã, mâine fiind o sãrbãtoare crestinã deosebitã, Ziua Crucii. Am sã merg si la Ziua comunei Suletea, dupã care întãrit, purificat si hotãrât voi merge la întâlnirea cu colegii mei liberali”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.