ZARVÃ MARE LA FINANTE!
BULVERSATI Cei 375 de salariati ai Directiei Generale a Finantelor Publice sunt în ceatã totalã. Cu câteva zile în urmã, guvernul a aprobat sediile regionale ale ANAF si directiile antifraudã, în timp ce Directiile de Finante actuale vor dispãrea din peisaj. Cum era de asteptat, politicienii USL din judetul Vaslui nu au avut niciun cuvânt de spus pentru a „trage” ceva si la nivelul judetului, astfel cã noua Directie Regionalã de Finante va fi la Iasi, în timp ce Directia Regionalã Antifraudã va fi la Suceava. Nu se stie nici dacã actualul director Pantâru îsi va mai pãstra postul, în noua organigramã, nici câti angajati de la Finante Vaslui vor lucra în noua Directie Regionalã Antifraudã. Cert este cã acele 15 posturi vacante pe care Directia de Finante a judetului le avea în organigramã vor dispãrea, în timp ce o parte dintre sefi ar putea sã-si piardã si ei posturile actuale. Mãsura luatã de Guvernul USL face parte din planul mai amplu de distrugere a judetelor, desi oficial se fac tot felul de declaratii linistitoare pentru bugetarii din actualele judete.
Finantistii de la Vaslui devin vasalii colegilor din Iasi, dupã ce Guvernul Ponta a decis ca Directia Generalã a Finantelor Publice din judet, ca si restul institutiilor din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã sã treacã la Directia Financiarã Regionalã Iasi. Guvernantii au aprobat organigrama si cele opt sedii ale directiilor financiare regionale, precum si sediile regionale ale Directiei Antifraudã a ANAF. Cele opt noi Directii Regionale de Finante vor functiona la Iasi, pentru zona de Nord-Est a României, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Ploiesti si Bucuresti. În cazul noilor Directii Regionale Antifraudã, au fost stabilite locatii în zonele care au activitãti specifice frontierelor. Pentru zona Moldovei, noua directie antifraudã va functiona la Suceava. Guvernantii sustin cã noile sedii regionale de Finante au fost stabilite în functie de numãrul de contribuabili. Cum, pentru zona de Nord-Est a României, municipiul Iasi este orasul cu cei mai multi locuitori si cu cele mai multe societãti comerciale. „Principiul a fost acela cã Administratia Fiscalã Regionalã sã fie în cel mai mare oras care are cel mai mare numãr de contribuabili si sper sã nu gresesc, cred cã este vorba despre Cluj, Brasov, Timisoara, Craiova, Iasi, Ploiesti, Bucuresti, iar Directiile Antifraudã – în acele orase care au activitãti specifice frontierelor, cum ar fi Constanta, Suceava, Oradea, în asa fel încât sã avem o repartizare uniformã în teritoriu si o capacitate administrativã net îmbunãtãtitã”, spune premierul Ponta. Dar, ce se va întâmpla cu judetele mai slabe din punct de vedere economic, cum este Vasluiul, dacã Guvernul mutã toate deconcentratele în Iasi?
Va fi un alt director la noua structurã de la judet?
Este clar cã, din acest moment, se trece la desfiintarea de fapt a judetului Vaslui. Dupã cea mai importantã institutie din judet, cea care asigurã coloana vertebralã a bugetului de stat, vor urma desfiintarea si a celorlalte directii deconcentrate. USL minte cu nerusinare populatia si sustine cã nu va desfiinta judetele, desi este mai mult decât clar cã desfiintând actualele deconcentrate si formând institutii-mamut la regiune viitoarele structuri de la judet nu vor mai valora nimic. Practic, sefii noilor structuri judetene nu vor mai avea putere de decizie, ci vor fi nevoiti sã-si consulte sefii de la Iasi, de exemplu, si dacã au voie sã cumpere hârtie igienicã sau detergenti! Minciunile lui Ponta sunt evidente. Premierul spune cã administratiile fiscale judetene nu se desfiinteazã în urma reorganizãrii ANAF si nici nu renuntã la functiile suport pentru contribuabili. Atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene. La Vaslui, Directia Judeteanã a Administratiei Financiare, cum se va numi DGFP-ul actual, va functiona în aceeasi locatie, ca si Administratia Finantelor Publice. Nu se stie dacã actualul director Mihãitã Pantâru îsi va pãstra postul, în urma regionalizãrii.
Sclavii Bãncii Mondiale, guvernul USL calcã pe urmele celor din PDL!
Restructurarea ANAF reprezintã o preconditie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administratiei fiscale”, pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondialã în valoare de 70 de milioane de euro, pe 8 mai 2013. În acest context, sustin oficialii Ministerului de Finante, pentru reorganizare s-a avut în vedere aplicarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudã, inspectie fiscalã, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încãrcare si, pe de altã parte, prin eliberarea din functie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional si al integritãtii. Se vor reduce cu pânã la 30% toate functiile de conducere, mai spun oficialii MFP, si „se vor realiza economii în vederea încadrãrii în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal”. Adicã, dai afarã bugetari si Banca Mondialã e multumitã, plus cã judetele vor fi distruse în acelasi mod în lunile urmãtoare.