Descult în papuci la -17 grade!
TRIST… La 14 ani, Paul este decis sã treacã peste toate piedicile pentru a putea sã învete si sã-si urmeze visul, acela de a ajunge profesor. Ieri, din dorinta de a ajunge la scoalã a plecat pe jos doar într-un trening si o pereche de papuci, fãrã sosete pe un drum de patru kilometri! A ajuns la scoalã cu picioarele degerate. Norocul sãu a fost reactia rapidã a profesorilor care s-au sesizat, i-au acordat primul ajutor si au chemat Ambulanta. Chiar si dupã aceastã întâmplare nefericitã, Paul este decis sã meagã zi de zi cei patru kilometri care îl despart de scoalã si de visul sãu.
Un elev în vârstã de 14 ani din Bãlesti a ajuns la spital cu degerãturi la picioare, dupã ce a mers câtiva kilometri pe jos prin zãpadã. Directoarea scolii la care învatã elevul a sunat la ambulantã dupã ce acesta a ajuns la cursuri cu picioarele vinete de frig. “Noi am preluat copilul de la scoalã cu degerãturi la membrele inferioare. Din ce ne-a spus directoarea scolii si din ce am constatat si noi elevul a mers patru kilometri prin zãpadã din localitatea de domiciliu Bãlesti (n.r. – apartinând comunei Cozmesti) si pânã la scoala din Delesti (n.r. – localitate care apartine comunei cu acelasi nume). El a suferit acele degerãturi deoarece era încãltat si îmbrãcat foarte sumar si nu avea nici mãcar sosete în picioare”, a declarat dr. Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ.
Fãrã sosete în pantofi, la minus 17 grade Celsius
Paul Ciobanu este unul dintre cei mai bine de 30 de copii din satul Bãlesti, care au parcurs ieri cei aproape 4 kilometri pânã la scoalã, pe jos. Autobuzul care îi transportã pe micuti la scoala din satul vecin, Delesti, nu a pornit din cauza gerului, asa cã elevii din clasele V-VIII au trebuit sã înfrunte temperaturile de minus 17 grade, care s-au înregistrat joi dimineatã în judetul Vaslui. Sumar îmbrãcat, în pantofi si o pereche de pamtaloni de trening, fãrã sosete în picioare, Paul a degerat pânã la scoalã. Când a intrat în sala de clasã, copilul de 14 ani nu îsi mai putea misca degetele. Prof. Irina Tãnase a sesizat faptul cã bãiatul are mâinile vinete si l-a dus în cancelarie. Aici, i s-au acordat primele îngrijiri. “Mi-au bãgat doamnele mâinile în apã rece, mi-au dat sosete si mi-au cumpãrat izmene. Mi-a fost foarte frig. Aveam unghiile vinete si nu îmi mai simteam mâinile. Apoi, am fost la spital! Nu e nimic grav, dar trebuie sã mã protejez de frig”, a povestit copilul.
Elevul si-a revenit
Starea de sãnãtate a copilului este una stabilã în momentul de fatã, dupã cum sustin medicii spitalului vasluian, la care adolescentul a fost transportat cu ambulanta. „Minorul a fost diagnosticat cu degerãturi la internare, însã starea lui de sãnãtate este una bunã. S-a decis externarea pacientului, fiindu-i stabilit de cãtre medicul specialist un tratament la domiciliu”, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Profesorul care l-a însotit pe adolescent în ambulantã pânã la spitalul din Vaslui a precizat cadrelor medicale cã acesta este cel mai bun elev la învãtãturã din clasa lui, ceea ce poate explica si dorinta acestuia de a merge la scoalã cu orice pret.
Familia si autoritãtile poartã întreaga vinã
Inspectoratul scolar Judetean Vaslui a demarat o anchetã în acest caz însã, dupã o primã evaluare a situatiei, sefii învãtãmântului cred cã vinovati sunt atât pãrintii, cât si autoritãtile locale, care nu asigurã transportul elevilor la scoalã. Inspectorul general adjunct al Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Vaslui, Vasile Ursanu, sustine cã, pe de o parte, pãrintii sunt vinovati cã si-au lãsat copilul sã plece prin zãpadã si ger la scoalã, îmbrãcat si încãltat foarte sumar. „Nu pot fi decât niste pãrinti inconstienti cei care-si trimit copilul la scoalã prin zãpadã, cu pantofi de varã si fãrã sosete, când afarã erau minus 17 grade. Nu sugerãm acum ca pãrintii sã nu-si mai lase copiii la scoalã, dar sã fie atenti la ei atunci când pleacã de acasã”, a spus Ursanu. Pe de altã parte, în opinia sefului ISJ Vaslui, o mare parte din vinã o poartã si autoritãtile locale din cele douã comune vasluiene implicate în acest caz, una în care îsi are domiciliul elevul si cealaltã în care se aflã scoala unde acesta face zilnic naveta, fiind nevoit sã parcurgã pe jos 8 km dus-întors. „Primarii celor douã comune, respectiv Delesti, unde se aflã scoala, si Cozmesti, unde se aflã si satul Bãlesti în care elevul îsi are domiciliul, nu se înteleg în privinta asigurãrii transportului cu microbuzul scolar. Primarul din Cosmesti refuzã sã ducã elevii pânã la scoala din Delesti, pentru cã-i altã comunã. Cu alte cuvinte, sunt neinteresate de soarta copiilor din comunitatea de acolo. Noi nu avem ce le face pentru cã microbuzele sunt în administrarea lor si tot primãriile sunt si cele care plãtesc si motorina”, a mai adãugat Ursanu.
Nu le-a spus pãrintilor ce a pãtit ca sã nu-i supere
Paul nu le-a spus nimic pãrintilor despre incident. Stie cã ai lui nu au bani pentru medicamente, asa cã nu a îndrãznit sã-i mai supere. “Nu stiam cã a fost la spital. Stiu cã nu a mers autobuzul azi, dar copiii la noi sunt obisnuiti sã meargã pe jos. Îl îmbrac si eu cu ce pot, o ducem greu, trãim din alocatiile celor cinci copii. Vara mai muncesc cu ziua, dar iarna e greu de bani”, a spus Eugen Ciobanu .
Paul vrea sã se facã profesor
Diriginta lui nu si-a revenit încã din soc. “Era înghetat de frig. Tremura si avea mâinile reci, vinete. Am fãcut ce am putut noi sã îl ajutãm, însã când a început sã aibã frisoane, am sunat la salvare”, a declarat profesoara Irina Tãnase .Paul este cel mai bun elev din clasa sa. Învatã fãrã oprire, pentru cã vrea sã plece din sat, sã devinã profesor de limbi strãine. Nu se plânge de nimic, chiar dacã situatia lui familialã este una destul de precarã. Spune cã e obisnuit sã meargã pe jos pânã în Delesti, asemeni celorlalti colegi ai sãi si cã nu conteazã cât de greu îi este. Paul este convins cã va reusi sã facã tot ce si-a propus în viatã si, mai mult decât atât, sã-i ajute pe ai sãi sã o ducã mai bine.