spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

A cincea zi de grevã generalã în Vaslui. Profesorii au refuzat oferta Guvernului: „o bãtaie de joc” si anuntã un nou miting

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Profesorii intrã astãzi în cea de-a cincea zi de grevã generalã. Acestia au refuzat oferta Guvernului si au hotãrât sã continue protestele, anuntând un nou miting pentru ziua de marti, 30 mai. „Este o bãtaie de joc situatia la care am asistat ieri, mã refer la sedinta de la Guvern de cinci ore. Cei cinci ministri nu au putut veni decât cu niste vouchere pentru formare profesionalã, noi de ani de zile plãtim cursurile de formare profesionalã din banii nostri personali. Formarea profesionalã ar urma sã fie plãtitã printr-un proiect european, adicã printr-o smecherie a Guvernului României. O formare profesionalã pe care sã ne-o plãteascã doar anul acesta, de la anul nestiind ce va fi”, a spus presedintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, prof. Sorin Tiplea. Ieri, în cea de-a patra zi de grevã generalã, profesorii au iesit în stradã. În judetul Vaslui, acestia au protestat în centrul orasului, acolo unde au scandat timp de mai multe minute demnitate si unitate. Pe pancarte, cadrele didactice au scris mesaje precum „Fãrã scoalã, lumea nu ar avea clasã, Prioritatea zilei: educatia, România educatã: ai carte, nu ai parte, Fãrã educatie, moare orice natie.

Oferta Guvernului pentru încetarea grevei generale a fost urmãtoarea: „aplicarea Legii 153/2017 pentru personalul nedidactic, ceea ce înseamnã o majorare de aproximativ 7-8%; vouchere pentru dezvoltare profesionalã pentru personalul didactic în cuantum de 1000 lei în iunie si 1500 lei în octombrie; vouchere de dezvoltare profesionalã pentru nedidactic de 500 lei în iunie si 500 lei în octombrie; nu vom fi dezamãgiti când se va face legea salarizãrii unitare, în limita posibilitãtilor tãrii. Se va începe negocierea cu personalul din învãtãmânt”. Sindicalistii din întreaga tarã au hotãrât sã refuze oferta Guvernului si au iesit în stradã. În Bucuresti, peste 15.000 de angajati în învãtãmânt au participat la marsul din Piata Victoriei pânã la Parlament. „Actiunile noastre urmãresc sã atragã atentia asupra obligativitãtii solutionãrii problemelor salariale cu care se confruntã personalul din învãtãmântul preuniversitar si superior, în conditiile scãderii semnificative a puterii de cumpãrare, determinate si de cresterea preturilor. Nemultumirea personalului din educatie este accentuatã si de refuzul guvernantilor de a purta negocieri reale cu federatiile sindicale din educatie si de a adopta mãsuri concrete pentru solutionarea revendicãrilor personalului din sistemul educational, inclusiv dupã declansarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învãtãmânt”, au transmis sindicalistii printr-un comunicat de presã.

Liderul Uniunii Sindicale „Didactica: „suntem aici, la protest, ca sã ne recîstigãm respectul si demnitatea de categorie socio-profesionalã”

La Vaslui, au participat la protest în jur de 300 de angajati din învãtãmânt. Liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui a spus cã actiunea lor are loc, în primul rând, pentru „recîstigarea respectului si demnitãtii de categorie socio-profesionalã”: „Protestãm pentru statutul nostru socio-profesional, pentru demnitatea noastrã, a cadrelor didactice. Nu ne asteptãm neapãrat la un cîstig imediat, dar se pare cã Guvernul refuzã sã tinã cont de un lucru: este vorba despre pozitionarea noastrã, a cadrelor didactice în grila de salarizare. Reprezintã acel element fundamental privind importanta socio-profesionalã a categoriei pe care o reprezentãm, si anume a dascãlilor. Este o bãtaie de joc situatia la care am asistat ieri, mã refer la sedinta de la Guvern de cinci ore. Cei cinci ministri nu au putut veni decât cu niste vouchere pentru formare profesionalã, noi de ani de zile plãtim cursurile de formare profesionalã din banii nostri personali. I-am explicat domnului ministru Boros cã aceasta este, de fapt, o obligatie a oricãrui angajator din România, nu sã ne-o arunce nouã acum, ca si cum ne-ar acorda mare lucru. Formarea profesionalã ar urma sã fie plãtitã printr-un proiect european, adicã printr-o smecherie a Guvernului României. O formare profesionalã pe care sã ne-o plãteascã doar anul acesta, de la anul nestiind ce va fi. Noi suntem aici, la protest, ca sã ne recîstigâm respectul si demnitatea de categorie socio-profesionalã”, a declara presedintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, prof. Sorin Țiplea.

Revendicãrile sindicalistilor: majorarea salariilor personalului din învãtãmânt, în conformitate cu importanta socialã a muncii prestate

Angajatii din învãtãmânt cer majorarea salariilor în conformitate cu importanta socialã a muncii prestate. „Salariul profesorului debutant trebuie sã fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând sã se realizeze în mod progresiv, în raport de functie, studii, vechime si grad didactic”, au transmis sindicalistii din învãtãmânt. Celelalte revendicãri ale sindicalistilor sunt: instituirea regulii indexãrii anuale a salariilor personalului plãtit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic; acordarea sporurilor pentru conditii de muncã personalului din învãtãmânt; acordarea drepturilor prevãzute în legislatia în vigoare si contractele colective de muncã aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihnã suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat etc.); cresterea anualã a investitiilor în învãtãmânt, pentru îmbunãtãtirea bazei materiale si a infrastructurii; renuntarea la aplicatia EduSal si înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

40 COMENTARII

  1. Bagamias ceva în voi idioți care nu susțineți greva. Luavar naiba să vă ieie de cacati ce sunteți. Rahati cu ochi, gunoaie ale societății

    • Offf offf offf agramatule !!!
      baga-mi-as
      lua-v-ar
      sa va ia
      Cu cine ai făcut limba romana ???
      Vezi de ce nu sustinem greva ? Pentru ca nu vrem ca unii agramați din invatamant sa ne rada in nas ! Este păcat pentru celelalte cadre didactice care intr-adevar sunt de calitate !

      • E scris intenționat așa. Dacă niște agramați ca voi nu înțeleg limba română literară, atunci v-o spunem pe limba voastră, corigenților și frustraților ce sunteți

        • Aoleu aoleu ! Limba romana e una singura draga Anonim ! Trebuie sa se scrie corect in orice situatie ! Analfabeților funcționali! Asa sa scrieți și la titularizare și apoi sa spuneți examinatorilor ca nu înțeleg limba romana ! Vedeți apoi ce o sa se întâmple!

  2. Înverșunarea acesta pe care o arătați cadrelor didactice, este incredibilă, atâta timp cât serviciile pe care la primește un cetățean, la primăriile din țară , la consiliile județene din țară, în spitale, la serviciile deconcentrate, sunt deplorabile, iar salariile celor care își desfășoară activitatea acolo, sunt obscen de mari, să nu mai spun că ,,aglomerația” din aceste instituții este foarte mare. De bine de rău școala pe care majoritatea o blamați, mai scoate câte unul sau mai mulți olimpici, cu care tare ne place să ne mândrim, iar cei care muncesc cu acești copii să știți că nu iau bani de meditații sau au alte avantaje așa de mari . Așa că înainte să blamați educatorii, învățătorii, profesorii, ar fi bine dacă va-ți gândi și la acest lucru.

    • Sper din tot sufletul că nu sunteți profesorul ,,odraslei” mele. Dacă ,,va-ți”(sâc) gândi un pic, poate realizați de ce.

    • Mai degrabă de rău, cei mai buni elevi, cea mai mare promovabilitate si majoritatea olimpicilor sunt din școlile private
      Nu e cam ciudat având in vedere si cat costa educația unui elev acolo comparativ cu scolie de stat ?
      Privatul costa mult mai puțin in comparație cu școlile de stat, in plus si scoate ceva, nu doar câteodată, sau mai scoate cate unul.

      • Nu știu de unde aveți această informație care este total neadevărată, dar peste 90% dintre olimpicii din țară, frecventează școli de stat. Iar la școlile private taxele , nu vă fie cu supărare, nu sunt chiar așa de mici, un profesor de exemplu , nu cred că ar putea să-și trimită copilul dă studieze la o școală privată. Acele școli sunt doar pentru cei care au resurse financiare consistente sau, pentru privilegiații sistemului.

  3. Amarandei când erai de Uța-Uța,
    Toți o f*t**U pe Fîța
    Amarandei să-ți f*t*m familia
    Cătălina când vii să-ți primești m*ia?

  4. As dori ca ANAF sa publice numarul de profesori din fiecare judet care platesc taxe si impozite pe veniturile realizate din meditatii.
    Cred ca numarul va fi infim in raport cu cel al profesorilor despre care se stie ca fac meditatii platite.
    „Demnitate”- pe care o invocati si despre care chiar consider ca voi, profesorii, trebuie sa o aveti, inseamna, printre altele, sa ai toate veniturile „la vedere”, sa platesti taxe si impozite, pentru a fi si corect.
    Dupa ce volumul impozitelor colectate in urma declararii veniturilor rezultate din meditatii va creste, consider ca li se pot acorda cresteri salariale profesorilor.
    Stiu, nu toti profesorii ofera meditatii platite (as spune ca cei mai multi) dar cei care fac meditatii ar putea contribui la buget prin impozite care sa acopere cel putin o parte din cresterile salariale solicitate.

    • ANAF-ul ar trebui să publice și datoriile firmelor de stat sau private pe care acestea le au la buget și să vedeți atunci veselie.

  5. „Inteligenților” care ați comentat, fără profesori de calitate, copiii voștri vor ajunge niște idioți, pentru că oamenii valoroși nu vor sta în învățământ pe un salariu mediocru. Vor rămâne suplinitorii și cei slab pregătiți. De ce să fac facultate, masterat, să dau titularizare (habar nu aveți cât de greu este un astfel de examen), definitivat, grade didactice, să fac zeci de cursuri de perfecționare, activități extrașcolare, să pregătesc lecțiile și sute de materiale pentru ore, dacă la final câștig cât cineva cu 10 clase care așază marfa pe raft? Amintește un comentator de muncitorii din fabrică. Tot respectul pentru oamenii muncitori, dar tu, dragă comentatorule, ai vedere foarte îngustă dacă pui pe aceeași linie un om care modelează viitorii cetățeni ai țării, o responsabilitate uriașă cu consecințe pe termen lung pentru întreaga țară, cu un muncitor într -o fabrică. Comentariile lăsate sunt ale unor oameni care habar nu au ce se întâmplă în sistemul de învățământ, habar nu au de grilele de salarizare, habar nu au câta muncă este la mijloc, inclusiv la ore cu odraslele lor impertinente, venite de acasă cu o educație precară. De fapt, sunteți rupți de realitate, orbiți de ura și răutatea specifică românilor.

    • Chiar a zis o profesoara la miting si m-a amuzat, nu si-a dat seama ca se da de gol
      – De azi înainte, n-am sa mai închid ochii sa trec toate odraslele
      – Voi fi foarte exigenta, am sa le pun si 3 si 4, drastic am sa-i verific, si repetenți am sa las

      Nu asta trebuia sa facă si pana acum ? 😛

      • A modelat viitorul odraslelor la care a închis ochii si i-a trecut, sa parafrazez pe domul Ionel, ofticat si supărat, ca nu înțelegem
        Mai o meditație, o atenție, viitorul tarii
        Dar nu e vina lor ca promovează toate odraslele
        Înainte pana in 30% din elevi făceau meditație iar meditație se fac pentru ca elevul nu înțelege ce preda profesorul
        Acum doar 30% NU FAC meditații, procentul celor care nu înțeleg ce preda profesorul este mult mai mare
        Si sunt copii buni care pierd pentru ca nu își permit meditații

    • Nu va mai dati voi cei mai invatati! Tu crezi ca noi nu invatam , nu dam examene , nu facem cursuri de perfecționare etc. ? Terminati-o cu prostiile acestea! Nu sunteți buricul pământului! Și dacă unii dintre noi dacă facem greva si oprim activitatea aveți voi de suferit !! Nu va mai dați voi cei mai importanți! Am văzut la miting o invatatoare(profesor pe deasupra ),nu dau nume, care habar nu are pe ce lume traieste !

    • Va plângeți ca habar nu avem de grilele de salarizare , dar nu le publicaț ! Publicati-le !! Dar sa fie pentru toate cadrele didactice ! Nu ti-e rușine sa spui ca nu le cunoaștem , când evitați sa le publicați? Din fericire știm, o parte dintre noi , ce grile de salarii aveți! Din aceasta cauza , nu consideram ca este normal sa faceți greva .

      • Pai publica dumneata grilele daca tot le detii !
        Nu e nimic de ascuns salariu unui profesor cu catedra intreaga si o dirigentie este fix de 3000 lei si vechime pana in 10 ani plus spor de tara ……
        Este usor sa arunci cu noroi si sa distrugi de cat sa faci ceva pozitiv nu-i asa ?

        • Domnule cadru didactic Mircea, consideri ca meriți o majorare de salariu ? Cum se scrie „de cat ” sau „decât”. Ati scris „de cat” si se scrie „decât „. Rusinica ! Crezi ca meriți 3000 ? Aveți cumva și studii superioare?

          • Sa știi și tu că mai intervine și dicționarul „deștept” de la telefon nu e scrisul de mână.. nu cauta nod în papură că nu termini așa în veci, o duci până la infinit.
            Vezi mai jos scrie și acolo ceva …sari repede
            Bine punctat – Pune punctat

        • Mda…..Când stăpânești bine limba romana , nici dicționarul „destept” al telefonului tău nu poate sa te păcălească. Decat(sac!) sa scrii agramat , ar fi mai bine sa-ti însușești cunoștințele elementare ale limbii romane. De cat (sac!) timp ai nevoie sa faci asta? Pana în prag de pensionare , poate reușești !
          Doamne ferește, sa o ținem asa,în veci, ca cine știe ce „perle” mai scrii. Aaaa pardon , ca cine știe ce „perle” mai scoate , și te citez : „dictionarul „destept” de la telefon ” .

  6. Toți merităm sa câștigăm decent nu numai ei , sunt oameni care muncesc în fabrici 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă pe 3 000 lei brut și nu se plâng nu ii vad făcând greve. Vad oameni care se trezesc zilnic la 4.00 care fac naveta pe un salariu de kakat dar pe ei nu ii apară nimeni.

    • puneți venitul net, cat se ia in mana, 1800 lei, așa fac si ei sa pretindă ca au salarii mici dar primesc de 4,5, ori mai mult

  7. Dupa 2 ani de pandemie ,unde au huzurit,plecau unde voiau ,tineau ore online,salariul intreg chiar daca intrau sau nu copiii, le vine greu acum sa isi mai bata capul.Pregatire faceau ,romana ,mate ,informatica ,100 lei ora,la fiecare obiect din asta ,la fiica mea erau 5 copii in clasa faceau sambata la ore diferite pregatire, la un obiect ,daca mai facaea cate uin copil in celelalte zile ,un mic calcul asa ….iese treaba buna si salariile nu sunt asa mici.
    Daca vrei sa ai un copil pregatit cati bani iti trebuie pt 1 an la 2-3 obiecte sa poata fi ok la examen?Si acum tot ei vor bani,daca ar face treaba in clasa de ce ar mai trebui pregatire?

  8. Ce-ar fi sa trimitem un memoriu pe adresa guvernului , prin care sa ne exprimam nemulțumirea cu privire la majorarea salariilor cadrelor didactice care au 5000- 7000 net.

    • Da poti sa trimiti ce vrei ! Fiecare este indreptatit sa isi ceara drepturile, tu de ce nu iti ceri salariu mai mare ?
      Esti liber sa iti ceri drepturile in orice moment, toata lume este normal sa faca asta.
      Uite asa au ajuns cei din afara cu salarii de mii de euro si noi stam si in ziua de azi cu salarii de mizerie ca ne intereseaza sa moara capra vecinului nu sa ne fie bine la toti !
      Ne-am degradat ca natie, ne manacam intre noi si altii profita din plin de chestia asta !
      Ne pleaca tinerii din tara, ne pleaca de nevoie pentru ca noi nu le oferim nimc si ne batem joc de noi ….pacat

      • Bogdane , fii atent :
        1. ” de ce nu îți ceri salariu ” – salariul (sac!)
        2. ” toată lume este normal sa facă asta” ??? – este normal ca toată lumea sa facă asta (sac!)
        3. ” sa ne fie bine la toti ” – tuturor (sac!)
        Ai degradat si limba romana …..păcat
        Hai sa ne fie bine tuturor ( nu la toti ) !

  9. Din ce în ce devin tot mai penibili
    Astăzi au băgat la înaintare îngrijitoarele de grădinițe, care chiar au prezentat fluturașul, 4600 lei brut
    Nici un profesor cu venit de la jumătatea grilei de salarizare în sus n-a arata cat câștigă, toți arătau îngrijitoarele și vociferau ca nu pot trai cu 2400 lei :))
    Așteptăm

  10. Arătați statele de funcții! Un domn spune (intr-un comentariu la un articol de ieri ) ca sotia lui ,dupa 15 ani de vechime, are 4200-4300 . Liderul Hadar A. spune ca un profesor care a ajuns în prag de pensionare are 4000 si ceva. Cum se poate asta ? Care minte ? De asta nu va credem . Publicati statele de funcții pt. fiecare categorie în parte : studii, grade, vechime , necalificați etc.

    • peste 20 de ani vechime gradul1, titular, salariul net 4563 lei . Vă rog să faceți o comparație cu un tânăr pensionar din justiție, armată, poliție, și alte structuri mafiote care, mai cumulează pensia și cu vreo funcție călduță prin nu știu ce direcție, agenție, inspectorat bineînțeles de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.