spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

UN MARE FÂS!

- Advertisement -

Arestãrile de la Politia de Frontierã,

TERGIVERSÃRI De când dosarul politistilor de frontierã, acuzati de coruptie, se plimbã fãrã rost între instanta de judecatã si DNA, personajele principale încep, una câte una, sã se… pensioneze. Deja patru din cei 47 de oameni ai legii, implicati în povestea spãgilor din vama Albita, au iesit în acest fel din sistem. Ceilalti sunt „la dispozitia sefului de Inspectorat”, dar, chiar dacã nu au voie sã ocupe functii de decizie sau sã poarte armã, ei îsi iau leafa, în continuare.

ANCHETÃ A trecut mai bine de un an si patru luni, de când procurorii DNA plecau din Vama Albita cu masinile burdusite de politisti bãnuiti de coruptie, însã stabilirea adevãrului în acest caz se dovedeste tot mai greu de realizat. Cei 47 de politisti au fost trimisi în judecatã în aprilie 2011, însã în urmãtorul an, dosarul „Spagã la Albitã” s-a plimbat aiurea între instantele din Vaslui, Iasi si Bucuresti, ca în luna mai, anul curent, judecãtorii sã retrimitã dosarul la DNA si nu oricum, ci aproape ridiculizând, în motivarea deciziei, toatã munca procurorilor. Rechizitoriul celor de la DNA, privind spaga luatã de politistii de la Albita, nu i-a impresionat deloc pe judecãtori: „Dacã un numãr de patru procurori si un numãr impresionant de politisti care au efectuat urmãrirea penalã nu au putut stabili obiectul material al infractiunilor de luare de mitã, este de neconceput ca în timpul judecãtii sã fie stabilite sumele de bani ori bunurile ce trebuie confiscate”, s-a scris în motivare.

„Politistii de frontierã de la Albita vor fi lãsati în pace, din lipsã de probe”!

„Cu cât timpul trece, faptele vor fi tot mai greu de dovedit, iar, asa cum decurge toatã cercetarea, cel mai probabil, politistii de frontierã de la Albita vor fi lãsati în pace, din lipsã de probe. Rechizitoriul initial avea multe expresii de genul „se pare cã…”, „aveau probabil, în mânã banii primiti drept mitã”, etc.. Judecãtorii si-au dat seama cã întreg probatoriul nu are relevantã juridicã si atunci se pierde vremea. Probabil, s-a dorit doar un spectacol mediatic, cu actiuni anticoruptie. Nu ar fi fost o problemã, dacã oamenii acestia nu ar fi suferit degeaba, ei si familiile lor”, cred avocatii politistilor.

Au restrictii, dar salariul le merge!

Între timp, la dispozitia sefului de Inspectorat au mai rãmas 40 din cei 47 de politisti de frontierã de la Albita, vizati de ancheta DNA. Dacã trei dintre ei au fost demisi, patru s-au pensionat. „Au mai rãmas 40 de politisti, la dispozitia sefului de Inspectorat si fac munci administrative. Ei nu au voie sã ocupe functii de decizie sau de control sau sã poarte armã, însã trebuie spus cã salariul îl primesc în mod normal. Nu mai iau anumite sporuri, dar salariul fireste cã îl încaseazã”, a precizat inspectorul Denis Lazãr, purtãtoarea de cuvânt al ITPF Iasi. Acesta a mai spus cã, în Vama Albita, în locul celor 47 de oameni ai legii, au fost adusi alti angajati din cadrul Inspectoratului, care însã, au dat testãri, pentru a lucra în punctul de trecere a frontierei.

Procurorii i-au acuzat cã un politist „colecta” pe turã, între 400 si 2000 lei!

„Banii si bunurile au fost pretinse si primite cu titlu de mitã atât pentru a-si îndeplini atributiile de serviciu, cât si pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor si de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legalã. „Tariful” era cunoscut de cei care oferã mitã: 5 – 10 lei pentru situatiile obisnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a stampilei), si aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 de lei în cazul unor situatii speciale în care „tariful” crestea proportional cu riscul la care se expunea politistul de frontierã (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfã, produse în cantitãti mai mari). În aceastã modalitate, pe fiecare turã, un politist de frontierã „colecta” în medie între 400 si 2 000 de lei”, se scria în rechizitoriul initial, în baza cãruia politistii de la Albita au fost trimisi în judecatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.