În ultimii ani, usile sãlilor de judecatã au fost deschise tot mai des de vasluienii ale cãror cãsnicii începute cu zâmbete si cântec s-au încheiat cu lacrimi si reprosuri. Traiul în comun ca soti pare sã nu le priascã, cãsniciile reusite fiind pe cale de disparitie. Infidelitatea, alcoolismul si violenta fizicã sunt motivele invocate de obicei de vasluieni la desfacerea cãsãtoriilor, numai anul trecut fiind înregistrate în judet aproape 850 de divorturi.
„Fericiti pânã la adânci bãtrâneti” pare a fi o formulã care nu îsi mai are acoperire în viata de zi cu zi, iar urarea „casã de piatrã” ar trebui înlocuitã cu alta, dacã tinem cont de statistici care aratã cã numai în anul 2011 au fost pronuntate 824 de divorturi. Desi în trecut majoritatea divorturilor se înregistrau în mediul urban, în societatea ruralã tinându-se mai mult la aparente, la traditii si la valorile morale, surprinzãtor, nu mai existã un decalaj foarte mare între mediul urban si mediul rural, astfel încât 372 din cuplurile destrãmate sunt „de la tarã”. Vârstele la care cei mai multi vasluieni aleg sã meargã pe drumuri separate variazã între 30 si 44 de ani, mai bine de jumãtate din cei care au divortat având vârsta cuprinsã între aceste limite. Din pãcate, ajung la divort si cupluri foarte tinere, care îsi dau seama cã nu pot convietui împreunã la scurt timp dupã nuntã. Astfel cã au existat 7 cupluri de proaspãt cãsãtoriti, cu vârste incluse în grupa 20 – 24, care nu au rezistat nici mãcar un an împreunã dupã ce si-au jurat dragoste eternã. Specialistii spun cã în cazul lor pasiunea si atractia fizicã sunt confundate cu iubirea. La polul opus sunt cei care, desi au convietuit zeci de ani împreunã, au ajuns la concluzia cã „nu se mai poate”, si cum acolo „unde dragoste nu e, nimic nu e”, divorturile nu au întârziat sã aparã nici în rândul persoanelor care au depãsit vârsta de 60 de ani. Numãrul lor este, paradoxal, mai mare ca cel înregistrat în rândul tinerilor.
Cauzele divorturilor
Desi cârcotasii ar spune cã principala cauzã a divortului este cãsãtoria, potrivit informatiilor oferite de Directia Judeteanã de Statisticã Vaslui, majoritatea persoanelor care-si depun actele în vederea divortului trec la cauze „acordul pãrtilor”, divorturile fiind deci pronuntate din vina ambilor soti. Însã, la cauze se regãsesc si „infidelitatea conjugalã”, „alcoolismul” si „violenta fizicã”, dar si „cauze combinate”. În România, primul val de divorturi a fost înregistrat începând cu 1990, când multe cãsnicii s-au destrãmat dupã intrarea în democratie. Un al doilea val a fost înregistrat în 2000.