Desi ar fi trebuit sã se înceapã eliberarea retetelor electronice încã de la 1 iulie, implementarea se lasã asteptatã, având în vedere cã în farmaciile din Vaslui nu s-a eliberat pânã în acest moment niciun fel de medicament prescris în format electronic.
Pe de o parte, medicii nu au putut accesa sistemul unic al asiguratilor, administrat de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), însã chiar dacã serverul CNSA ar fi functionat, farmacistii tot nu ar fi putut elibera retetele, deoarece nu au intrat încã în posesia cititoarelor speciale pentru interpretarea codului de bare de pe retete. „Nu avem cum sã eliberãm retete electronice pentru cã programul nu functioneazã însã sperãm ca problema sã se rezolve cât mai repede astfel încât pânã la finalul acestei luni sã implementãm prescrierea acestui tip de retete. Din cunostintele mele niciun coleg nu a prescris pânã în acest moment vreo retetã electronicã”, a declarat Raluca Bârlãdeanu, medic de familie. Pânã când problemele sistemului electronic si cele ale cititoarelor vor fi rezolvate, medicii vor continua sã elibereze retete clasice, astfel cã pacientii nu vor avea deloc de suferit. De la 1 ianuarie 2013 însã, reţetele vor fi prescrise obligatoriu în format electronic.
Farmacistele asteaptã cititoarele
Din cele zece farmacii pe care le-am „vizitat” pentru a vedea cum functioneazã aceastã „inovatie”, nici una nu eliberase pânã în momentul respectiv medicamente în sistem electronic, cauza principalã fiind lipsa scannerelor, lucru care demonstreazã clar cã farmaciile nu sunt pregãtite sã intre în noul sistem. „Cititoarele de coduri pentru noile retete sunt comandate, plãtite, asteptãm doar sã vinã”, au declarat farmacistele.
Implementarea ridicã mari probleme
Consiliul National al Colegiului Medicilor din România a ajuns la concluzia cã introducerea retetelor electronice este în acest moment imposibilã. Prima problemã în aplicarea lor o reprezintã Sistemul Informatic Unic Integrat care, la 4 ani de la implementare, nu functioneazã în întregime, un alt inconvenient fiind reprezentat de faptul cã existã numeroase localitãti fãrã Internet, ceea ce îi obligã pe ei, ca dupã eliberarea unei retete clasice, sã introducã datele în sistem în timpul lor liber.
Pot fi prescrise doar sapte medicamente
Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragos Dobran, a explicat modul în care functioneazã sistemul prescriptiei electronice si beneficiile acestuia. Potrivit acestuia, medicii, farmacistii si pacientii au rol bine definit în cadrul sistemului de prescriptie electronicã, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea retetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singurã retetã putând fi prescrise cel mult sapte medicamente.