spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mita si evaziune fiscala la Vascar

- Advertisement -

Un scandal care este pe cale sã explodeze

DNA Cunoscuta femeie de afaceri Gabriela Ciuburciu, managerul firmei Vascar SA Vaslui, a fost retinutã pentru 24 de ore, fiind cercetatã penal de cãtre procurorii din cadrul DNA Iasi pentru luare de mitã, folosire de documente false, înselãciune si spãlare de bani. Patroana SC Vascar SA a fost eliberatã, dar nu are voie sã pãrãseascã tara timp de 30 de zile. Procurorii DNA au fãcut recurs la decizia judecãtorilor.

Veste-soc în lumea oamenilor de afaceri vasluieni. Patroana SC Vascar a fost retinutã timp de 24 de ore. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi, efectueazã cercetãri penale fatã de inculpata Gabriela Ciuburciu, actionar majoritar si director general al SC Vascar SA Vaslui. Potrivit comunicatului DNA, în sarcina Gabrielei Ciuburciu s-au retinut urmãtoarele infractiuni: douã infractiuni de luare de mitã, folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în formã continuatã, înselãciune în conventii, cu consecinte deosebit de grave, în formã continuatã, douã infractiuni de spãlare de bani si complicitate la infractiunea de spãlare de bani.

Proceduri de achizitie fraudate

În cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercialã cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practicã a unui proiect ce vizeazã modernizarea fabricii de produse din carne a societãtii comerciale. În contextul derulãrii acestui proiect, în perioada 2005 – 2006, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de actionar majoritar si director general al SC Vascar SA, cu sprijinul altor persoane învinuite în acest dosar penal, s-a implicat în fraudarea procedurilor de achizitii efectuate de firma pe care o reprezenta în cadrul proiectului cu scopul de a transfera, cu încãlcarea regulilor elementare de asigurare a transparentei si a liberei concurente între agentii economici, sume cât mai mari de bani din fonduri publice (europene si nationale) în patrimoniul propriu, în cel al societãtilor pe care le controla, precum si în cel al altor companii ale unor persoane din sfera sa de influentã.

„În acest scop, inculpata Ciuburciu Gabriela a prezentat Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit – Centrul Regional de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit Nord Est Iasi mai multe documente si declaratii false si inexacte, având ca rezultat obtinerea fãrã drept a finantãrii nerambursabile în valoare totalã de aproximativ 1,4 milioane de euro (calculat la cursul din perioada efectuãrii plãtilor). În plus, pentru a atribui contracte de achizitii în cadrul proiectului prin simularea legalitãtii desfãsurãrii procedurilor, Ciuburciu Gabriela a primit cu titlu de mitã, de la reprezentantii unor societãti comerciale din strãinãtate, suma totalã de 185.550 de euro. Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestei sume si pentru a-i ascunde adevãrata provenientã, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte si alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achizitii”, potrivit comunicatului DNA. În cauzã se efectueazã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane. Inculpatei i s-au adus la cunostintã acuzatiile, iar la data de 2 iulie, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe o perioadã de 24 de ore. A doua zi, Tribunalul Iasi a luat fatã de inculpatã mãsura obligãrii de a nu pãrãsi tara pe o perioadã de 30 de zile. Fatã de aceastã decizie, procurorii au declarat recurs.

De ce a ajuns Ciuburciu în atentia DNA

Scandalul porneste din perioada 2005-2006, când sute de firme din România accesau fonduri europene pentru modernizarea sectiilor de productie, fie cã era vorba de carne si produse din carne, brânzeturi, lactate sau hale pentru cresterea animalelor. Conform cerintelor UE, firmele care accesau astfel de echipamente aveau obligatia sã contribuie cu 50% din cheltuieli, iar 50% veneau de la Comunitatea Europeanã. În cazul Vascar, conform unor surse judiciare, Gabriela Ciuburciu a lucrat cu câteva firme italiene, care propuneau urmãtorul târg: un utilaj care, sã spunem, ar fi costat 10.000 de euro era facturat cu 20.000 de euro. Din aceastã sumã, 10.000 de euro venea de la Uniunea Europeanã si 10.000 de euro sau o sumã aproximativã se întorcea la firma din România, de la firma care livra echipamentele, astfel cã firma româneascã înregistra un câstig facil, fãrã sã investeascã vreun leu. Banii care se întorceau prin astfel de manevre la Vascar au fost considerati drept mitã si spãlare de bani în formã continuatã.

Decizia judecãtorilor ieseni, comunicatã Politiei din Vaslui

„În baza art. 149 indice 1 alin. 9 C.proc.pen. respinge propunerea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, privind arestarea preventivã a inculpatei Ciuburciu Gabriela. În baza art. 149 indice 1 alin. 12 C.proc.pen. rap. la art. 146 alin. 111 C.proc.pen. coroborat cu art. 136 alin.1 lit.c C.proc.pen. dispune luarea fatã de inculpatã, a mãsurii preventive a obligãrii de a nu pãrãsi tara fãrã încuviintarea organului care a dispus luarea mãsurii, prev. de art. 145 indice 1 C.proc.pen., pe o duratã de 30 de zile, începând cu 03.07.2012 pânã la 01.08.2012 inclusiv. În baza disp. art.145 indice 1 alin.2 C.proc.pen coroborat cu disp. art.145 alin. 11 Cod pr. pen. obligã inculpata ca pe durata acestei mãsuri sã respecte urmãtoarele obligatii: a) sã se prezinte la organul de urmãrire penalã sau la instanta de judecatã ori de câte ori este chematã; b) sã se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, respectiv la Politia mun.Vaslui, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie mentionat sau ori de câte ori este chematã; c) sã nu îsi schimbe locuinta fãrã încuviintarea instantei; d) sã nu detinã, sã nu foloseascã si sã nu poarte nici o categorie de arme; În baza disp. art.145 indice 1 alin.2 C.proc.pen cu referire la disp. art.145 alin. 1 indice 2 C.proc.pen. obligã inculpata sã respecte urmãtoarele obligatii: – sã nu se apropie si sã nu comunice direct sau indirect cu celelalte persoane învinuite în cauzã, respectiv numitii M.C.s.,D.D.E., C.I., M.M., cu reprezentantii SC Zilli&Bellini SRL Parma (Italia) si ai SC Panini SRL Maranello (Italia) precum si cu martorii din lucrãri. În baza art. 145 alin.2 indice 2 Cod procedurã penalã si art. 145 alin.3 Cod procedurã penalã atrage atentia inculpatei cã, în caz de încãlcare cu rea credintã a mãsurii sau obligatiilor ce îi revin, se va lua fatã de aceasta mãsura arestãrii preventive. În temeiul art.145 alin.2 indice 1 Cod procedurã penalã copie de pe prezenta încheiere se va comunica inculpatei Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, Politiei mun. Vaslui, Jandarmeriei Vaslui, Politiei comunitare Vaslui, organelor competente sã elibereze pasaportul, organelor de frontierã, în vederea asigurãrii respectãrii obligatiilor care le revin. În baza art.145 al.(3) Cod procedurã penalã atrage atentia Politiei Municipiului Vaslui asupra obligatiei de a verifica periodic respectarea mãsurilor luate fatã de inculpatã si a obligatiilor ce îi revin. În baza art. 192 alin.3 Cod procedurã penalã, cheltuielile judiciare avansate de cãtre stat rãmân în sarcina acestuia. Cu drept de recurs în 24 de ore de la pronuntare” – extras din sentinta judecãtorilor de la Tribunalul Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

38 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.