Executivul vrea reducerea cotei unice de la 16% la 12%, începând cu 1 ianuarie 2011. De altfel, Guvernul a început, deja, simulările. Mai mult decât atât, unii lideri PDL i-au comunicat preşedintelui Băsescu intenţia de reducere a cotei unice. Iniţiativa ar urma să atragă investitori, însă experţii în consultanţă fiscală susţin că aceştia şi-au pierdut încrederea, după ce Codul Fiscal a fost schimbat în ultimii cinci ani de 47 de ori, scrie Financiarul.
Parlamentarii PDL fac presiuni pentru stabilirea unei cote unice de 10%-12%. O decizie în acest sens s-ar putea lua după ce Executivul va reuşi să găsească metode de a compensa pierderile care ar rezulta din reducerea cotei unice, estimate la 7-9 miliarde lei anual, susţine consilierul premierului Boc pe probleme
economice, Andreea Paul Vass.
Senatorii PDL au pregătit deja un proiect de lege care propune introducerea unei cote unice de 10% la mai multe categorii de venituri printre care cele salariale, cele obţinute din chirii şi drepturi de autor, scrie Jurnalul Naţional.
Democrat-liberalii cred că astfel România va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini, care nu vor mai lua în calcul demararea unor afaceri
în Bulgaria sau Ungaria, ţări în care cota unică a ajuns deja la 10%.
Totuşi, specialiştii în consultanţă fiscală spun că investitorii şi-au pierdut încrederea că în România se pot derula afaceri pe termen lung, din cauza instabilităţii legislative. De altfel, în ultimii cinci ani, Codul Fiscal a fost modificat de 47 de ori, scriu jurnaliştii de la Financiarul.
Proiectul respectiv a primit de altfel săptămâna trecută un raport favorabil în Comisia de buget-finanţe a Senatului, urmând să ajungă în plen.
Măsura reducerii cotei unice de la 16% se va afla şi pe agenda discuţiilor cu experţii Fondului Monetar Internaţional, care vor începe o nouă vizit ă de evaluare a acordului.
Antena 3